Презентація "Василь Капніст"

Про матеріал
Матеріали до уроку історії України "Початок національного відродження України. Василь Капніст" для 9 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Капніст. Підготувала учениця 9 класу. Паркасевич Василина

Номер слайду 2

Василь Васильович Капніст - народився 12 (23) лютого 1758, Обухівка, Миргородський полк. Український та російський письменник українсько-грецького походження. Ймовірний автор російськомовного трактату Історія Русів, що здобув значної популярності серед патріотично-налаштованих українців у ХІХ ст.

Номер слайду 3

Представник роду Капністів. Народився по смерті батька Василя. Мати, Софія Андріївна, походила з роду Дунін-Борковських. У шістнадцятирічному віці він поступив на службу капралом в Ізмайловський полк. З 1775 року — офіцер Преображенського полку. У 1782-83 рр. — контролер головного поштового управління у Петербурзі. 1783 року після відставки з військової служби повернувся в Україну. Певний час був директором училищ Полтавської губернії. Користувався великим авторитетом серед українського дворянства.

Номер слайду 4

Літературна творчість. Василь Капніст почав друкуватися в 1780 році. Писав оди, елегії, анакреонтичні вірші. У 1783 році написав «Оду на рабство», в якій виступив проти посилення колоніальної політики російського уряду в Україні, зокрема, остаточної ліквідації в 1783 році козацьких полків і запровадження кріпосного права у Слобідській і Лівобережній Україні. 1787 року Василь Капніст разом з групою аристократів-автономістів підготував проект відновлення козацьких формувань в Україні. У квітні 1791 року Василь Капніст разом зі своїм братом Петром за дорученням українських патріотичних кіл перебував у Берліні. Він вів переговори з представниками пруських урядових кіл, у тому числі з міністром закордонних справ (канцлером) Прусії Е.-Ф. Герцбергом про можливість надання допомоги українському національно-визвольному рухові у випадку відкритого збройного виступу проти російського самодержавства. У 1798 році опублікував поему «Ябеда», в якій у гострій формі критикував російську колоніальну політику на українських землях. Василь Капніст переклав «Слово о полку Ігоревім» на російську мову і зробив цікавий коментар, у якому підкреслено українське походження і українські особливості цього твору.

Номер слайду 5

Сім’я. Дружина Капніста, Олександра Олександрівна Дьякова, поріднила його з відомими російськими поетами Миколою Львовим та Гаврилом Державіним, що були одружені з її рідними сестрами. Портрет дружини Василя Капніста Олександри Дьякової. Художник Володимир Боровиковський. 1793 рік. Портрет молодшого сина – Олексія Капніста. Середина ХІХ століття.

Номер слайду 6

Сім’я. Діти Василь Капніста і Олександри Дьякової: Олексій, Іван, Семен. Василь Капніст в сімейному колі

Номер слайду 7

У листопаді 2008 року в рідному селі В. В. Капніста відбулися урочистості з нагоди відкриття пам’ятника поетові і громадському діячеві, спорудженого за проектом харківського студента Сергія Лінника коштом заснованого в 2007 році нащадками давнього роду Капністів «іменного» фонду за сприяння районної та обласної влади. 20 травня 2015 року в Полтаві вулицю Іскровську було перейменовано на вулицю Василя Капніста. Вшанування пам’яті

Номер слайду 8

Помер Василь Капніст 28 жовтня (9 листопада) 1823 в селі Обухівка Миргородського полку.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
18 лютого 2022
Переглядів
1816
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку