Презентація "Вчимося розуміти себе та інших"

Про матеріал
Тренінгове заняття "Вчимося розуміти себе та інших" Головні завдання тренінгу: 1. Зниження емоційного напруження. 2. Розвиток здатності розуміти емоційний стан іншої людини й уміння адекватно висловлювати свій. 3. Формування навичок позитивного впливу на інших. 4. Ігрова корекція поведінки. Можна використовувати для вчителів, батьків, учнів 10-11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчимося розуміти самих себе та інших

Номер слайду 2

Головні завдання тренінгу:1. Зниження емоційного напруження.2. Розвиток здатності розуміти емоційний стан іншої людини й уміння адекватно висловлювати свій.3. Формування навичок позитивного впливу на інших.4. Ігрова корекція поведінки.

Номер слайду 3

психологічна розминка. Мета: знайомство з колом інтересів учасників групи. Привітання членів групи, ознайомлення з правилами роботи у групі:

Номер слайду 4

* не перебивати один одного;* не оцінювати і не засуджувати жодні висловлювання як погані чи хороші;* не давати порад, коли цього не просять учасники;* намагатися дотримуватися теми обговорення;* брати участь в обговоренні проблеми за бажанням;* дотримуватися конфіденційності щодо того, що може статися на семінарі;* враховувати час обговорення;* критикувати не людину, а конкретний учинок.

Номер слайду 5

Криголам "Знайомство"Дає можливість не лише познайомитись, а й сприяє розвитку пам'яті. Усі учасники стають в одне спільне коло. По черзі, кожному учасникові потрібно назвати себе й сказати щось позитивне про себе. Фразу можна запропонувати розпочати словами: "Мене звати... Моя краща подруга (друг) про мене сказала (в) б (би), що я..."

Номер слайду 6

Вправа "Нетрадиційне вітання"Учасники ходять по кімнаті й за командою ведучого при зустрічі вітаються:а) долонями;б) коліньми;в) чолом;г) боком. Після виконання учасники сідають на місце.

Номер слайду 7

Міні-лекція "Я-концепція"особисті уявлення, цінності, потреби й емоції кожного є невід'ємною частиною конфлікту, в якому ми беремо участь; як відомо, люди зі здоровим почуттям цінності можуть уникати розширення конфліктів, вони менш упереджені щодо інших людей, більш здатні замислитися над тим, які інтереси лежать в основі поведінки опонента І які цілі він ставить перед собою.

Номер слайду 8

Само-концепція - це наші думки й переконання стосовно себе. Це те, що ми думаємо про себе, хто ми є. Деякі з цих переконань - об'єктивні факти, а деякі, що формують само-концепцію, є думками. Думки відіграють дуже важливу роль для формування само-концепції.

Номер слайду 9

Вправа "Хто я?"Мета: усвідомлення важливості прийняття свого "Я" з усіма перевагами та недоліками. За допомогою інтерактивного методу "мозкової атаки" (записувати кожну ідею чи пропозицію, яка спала на думку, не розмірковуючи); 10 разів відповісти на запитання "Хто я?", використовуючи характеристики, риси, інтереси й почуття для опису себе, починаючи кожне речення із займенника ("Я...").

Номер слайду 10

Вправа "Автопортрет"Мета: само-сприйняття. Під тиху музику намалювати символічний автопортрет, тобто піктограму. Дати незвичайний заголовок малюнку. Учасники аналізують бачення кожного малюнка, відчуття, настрій, емоції, які він викликає, вказують, кому він належить.

Номер слайду 11

Вправа "Асоціації"Мета: показати учасникам групи, що кожна людина - індивідуальність. Усі члени групи сидять колом. Кожний по черзі, починаючи зліва від ведучого, сідає на стілець у центрі й повертається обличчям до кожного й одержує асоціацію, яка виникає у даний момент. Це може бути асоціація із квіткою, спорудою, природним явищем, літературним героєм тощо.

Номер слайду 12

Вправа "Воскова свічка«Вправа на відвертість та довіру. Станьте у тісне коло. Бажаючий стає у центр кола, замружує очі й дозволяє групі похитати себе,потім підходить до учасника та легкими дотиками до плеч,рук, волосся вгадує його.

Номер слайду 13

Щоб стати відвертим, ти маєш вірити: відповідь іншої особи не ображає тебе, вона не нехтуватиме тобою і не використає твої слабкі сторони. Те саме можна сказати і про іншу людину, яка довіряється тобі, довіра зростатиме, якщо ти не використовуватимеш її слабкі сторони, висміюватимеш й відштовхуватимеш її.

Номер слайду 14

Якщо хтось відкриється тобі, а ти залишаєшся замкнутим, прихованим, то він не довірятиме тобі. Якщо ти у відповідь на відвертість почнеш насміхатися й засуджувати, тоді інший утратить довіру до тебе. Щирий вираз обличчя, приязна усмішка, доброзичливість у голосі, дружня поведінка допоможуть здобути довіру інших, яким ти хочеш довіритися.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
881
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку