Презентація: "Велика грецька колонізація"

Про матеріал
Матеріал презентації може бути використана вчителями історії для проведення уроку з історії Укаїни в 6 класі на тему "Велика грецька колонізація. Античні міста Північного Причорномор'я". Можна використати як основу, і за ним визначити причини, напрямки колонізації, міста-колонії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Велика грецька колонізація. Античні міста-держави в Північному Причорномор’ї

Номер слайду 2

№ 1. Основні причини грецької колонізації в Північному Причорномор’ї.

Номер слайду 3

Про що йдеться у відеофрагменті. Назвіть причини великої грецької колонізації. (записи до зошита)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Орієнтовна схема міста-колонії та її складових частин 

Номер слайду 6

Хто були першими поселенцями в Криму, з якого міста? (Мілет)Яке місто вони заснували? (Пантікапей, сучасна Керч) 3. Які грецькі міста на Керченському півострові виникають в 6 ст. до н.е. (Тірітака, Кітей).4. Яке поселення виникло на острові Березань (Борисфеніда)5. Яке місто колонія виникло на річці Південний Буг?

Номер слайду 7

Робота з таблицею

Номер слайду 8

Asia Minor. Rhodes. Crete. Sparta. Troy. Athens. Other lands. Робота з контурною картою: Вкажіть стрілками напрямки грецької колонізації. Напишіть назви міст, які заснували найбільшу кількість міст-колоній.(Мілет, Мітілена, Спарта, Афіни, Коринф, Халкіда)Підпишіть назви грецьких колоній в Північному Причорномор’ї. (Ольвія, Херсонес, Пантікапей, Тіра) X

Номер слайду 9

3. Відносини з місцевими жителями. Життя населення, куди прибували греки-колоністи, дуже змінювалося. Від греків жителі колоній перейняли гончарний круг, виплавку заліза, металеві гроші, письмо, а також культуру вирощування винограду та маслин. Сусідами грецьких міст-колоній на території сучасної України були племена кіммерійців та скіфів. На їх замовлення греки виготовляли золоті вироби, а скіфи продавали їм зерно. Це ж зерно та те що було вирощене в хорах, міста-колонії продавали до Еллади. Сусідство із греками так вплинуло на кіммерійців та скіфів, що вони почали засновувати свої міста – Кіммерік, Неаполь Скіфський. Запитання: Як поява грецьких поселень на території Північного Причорномор’я впливала на місцевих жителі?Чи можна вважати, що грецька колонізація позитивно вплинула на подальший розвиток українських земель?

Номер слайду 10

Хронологічна задача. Місто-колонія Херсонес було близько 422 року до н.е. жителями Гераклеї Понтійської. Скільки часу минуло з часу заснування до наших днів?Місто Ольвія була знищена гунами в 70-роках 4 століття. Скільки років назад трапилася дана подія?

pptx
Додано
24 січня 2022
Переглядів
1803
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку