Презентація "Велике переселення народів"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали та завдання до уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Велике переселення народів та падіння Західної Римської імперії6 ВІ65

Номер слайду 2

1. Пригадайте, коли відбувся поділ Римської імперії на західну і східну? Якими були причини цієї події? 2. Пригадайте з попередніх параграфів, хто такі варвари і як римляни намагалися їм протистояти. Ми завершуємо мандрівку історією давнього Риму. Наше завдання дослідити завершальний етап історії величної імперії. Допоможе нам у цьому освітній дартс. Поділ Римської імперії — подія, що відбулася в 395 після смерті давньоримського імператора Феодосія I, яка полягала в розділі імперії на Західну та Східну частини, в кожній з яких при владі стояв свій імператор.

Номер слайду 3

1. ВАРВАРСЬКІ ПЛЕМЕНА — СУСІДИ РИМСЬКОЇ ІМПЕРІЇ«Варварами» римляни називали своїх сусідів-неримлян, яких вони вважали відсталими та некультурними. Це були різні за походженням народи, зокрема кочовики — гуни, слов’янські племена, а також германці, до яких належали готи, франки, вандали, бургунди та інші. Ще з II ст. н. е. варвари почали здійснювати набіги на Римську імперію. Гуни1. Пригадайте, чим займалися в Римській імперії сусіди-неримляни в період правління Константина. На вашу думку, чому Константин вдавався до таких заходів?2. Розгляньте карту на та визначте, як пов’язана історія переселень варварів з українськими землями.

Номер слайду 4

2. ВЕЛИКЕ ПЕРЕСЕЛЕННЯ НАРОДІВ. ПАДІННЯ РИМУДіємо: практичні завдання. Опрацюйте матеріали та заповніть таблицю «Падіння Західної Римської імперії». Причини падіння імперії Головні події протистояння з варварами Наслідки падіння імперіїПеріод з IV до VII ст. відомий як Велике переселення народів. Цей процес мав кілька причин: зміна клімату, що змушувала кочовиків шукати нові пасовища для худоби; посилення майнової та соціальної нерівності; зростання ролі вождів і знаті, їхнє прагнення до захоплення нових земель і воєнної здобичі. Розпочався тривалий період протистояння Римської імперії з варварами. Після поділу в 395 р. на Західну і Східну Римська імперія не могла ефективно захищатися від варварів. Головну небезпеку для Римської імперії на півночі становили вестготи на чолі з Аларіхом. У 410 р. приблизно 40 тис. рабів з усієї Італії збіглися в табір Аларіха. Уночі міські раби відчинили браму Рима й впустили тих, хто тримав місто в облозі. Так Аларіх увійшов у Рим. Протягом трьох днів варвари грабували місто. Римляни могли знайти захисток лише в церквах, які Аларіх зберіг. Падіння Рима сучасники сприйняли як всесвітню катастрофу, адже протягом 800 років існувало «Вічне місто», влада якого поширилася на все Середземномор’я. На початку V ст. головною небезпекою для римської держави були гуни. У 30-х роках V ст. вождь Аттіла об’єднав під своєю владою гунські племена. «Бич Божий» — саме таке прізвисько дістав Аттіла від римлян. Він спустошив Балканський півострів і вдерся до Галії.

Номер слайду 5

Історичні загадки1. Дізнайтеся за картою , які регіони Римської імперії охопила гунська навала.2. Де відбулася битва війська Аттіли з об’єднаними силами римлян і германців у 451 р.?3. Чому, на вашу думку, римляни прозвали Аттілу «Бичем Божим»?Такий вигляд, на думку середньовічних художників, мав гунський правитель Аттіла

Номер слайду 6

У 455 р. вандали (німецькі племена) увійшли в Рим, і їхній вождь Гейзеріх дав своїм воїнам 14 днів на пограбування міста, яке до того було зруйноване. Усі будинки й палаци розграбували, тисячі римлян вивезли в Африку й перетворили на рабів/рабинь. Усе, що вандали не могли вивезти з Рима, вони зруйнували й зламали, знищивши величезну кількість творів мистецтва. Відтоді слово «вандалізм» стало символом безглуздої жорстокості та руйнації культурних цінностей. Західна Римська імперія фактично більше не існувала. У 476 р. германець Одоакр відібрав в останнього римського імператора — 15-річного Ромула Августула — знаки імператорської влади й відправив їх до Константинополя.476 р. вважають роком падіння Західної Римської імперії, коли закінчилася історія Стародавнього світу. Східна Римська імперія проіснувала після цього ще тисячу років, перетворившись згодом на сильну й розвинену Візантійську імперію.

Номер слайду 7

Варто запам’ятати!Велике переселення народів — масштабне переміщення населення в IV—VІІ ст., що поклало початок новим державам на руїнах Римської імперії. Український всесвіт. Не оминули варвари й Україну. Так, у першій половині III ст. в українське Причорномор’я з Прибалтики прийшли готи. Тут вони захопили античні міста-держави Ольвію, Тіру, а також Боспорське царство. Звідси в другій половині III ст. здійснювали походи в Малу Азію та на Балканський півострів, завдаючи клопоту Римській імперії. Із часом готи розділилися на дві групи: вестготів, які жили на захід від Дністра, й остґотів, які жили в нижній течії Дніпра. У IV ст. готи прийняли християнство та створили королівство на чолі з Германаріхом. У 375 р. держава впала під натиском навали гунів, що прийшли в Європу з далекої півночі Китаю. Поміркуймо!Шлях імперії. Крах (картина художника Томаса Коула)1. За допомогою яких прийомів, образів, деталей художник зобразив крах Римської імперії?2. Знайдіть у мережі «Інтернет» інші картини циклу «Шлях імперії» Томаса Коула. Прокоментуйте, як художнику вдалося відобразити історію Римської імперії за допомогою художніх образів.

Номер слайду 8

РОЗПАД РИМСЬКОЇ ІМПЕРІЇ. ВЕЛИКЕ ПЕРЕСЕЛЕННЯ НАРОДІВ1. Дізнайтеся за картою, які племена і в яких напрямках переміщувалися під час Великого переселення народів.2. З’ясуйте, в яких частинах Римської імперії були утворені варварські королівства.3. Які племена пройшли територією України в часи Великого переселення народів?

Номер слайду 9

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯI. Знаю й систематизую нову інформацію1. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Велике переселення народів та падіння Західної Римської імперії». Дайте відповіді на запитання.2. Упорядкуйте хронологічну шкалу. Пригадайте час, коли відбулися названі на шкалі події. За допомогою дат цієї шкали, а також відомих вам дат з історії давніх Єгипту, Дворіччя, Індії та Китаю укладіть задачі на лічбу часу та запропонуйте розв’язати їх у класі.

Номер слайду 10

ІІ. Обговоріть у групіОбговоріть у класі результати роботи з укладання таблиці «Падіння Західної Римської імперії». Поміркуйте, чому вдалося вистояти Східній Римській імперії.ІІІ. Мислю творчо. Розгляньте хмаринку тегів. Уявіть, що ви автор/авторка української Вікіпедії, яку інформацію ви розмістили б у замітках під кожним з імен? Укладіть інтелектуальні загадки, використовуючи інформацію хмаринки, та запропонуйте їх розгадати друзям.

pptx
Додано
3 квітня
Переглядів
433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку