Презентація: "Великий світ для маленького жителя "

Про матеріал
Презентація містить інформацію про дощового черв'яка, як трудівника і помічника в органічному землеробстві. Також можна порівняти овочі вирощені традиційно і на органічних грядках.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великий світ для маленького жителя Виконала учениця 5 класу Загальноосвітньої школи І-ІІ ступеня с. Мстишин Красько Катерина Науковий керівник Сергійчук О.В.

Номер слайду 2

Вирощування овочів без використання неорганічних добрив та пестицидів сьогодні актуально як ніколи. Наше довкілля постійно зазнає впливу хімічних речовин, з якими природа справитись самостійно не може.

Номер слайду 3

Кожна людина повинна задуматись над тим, що сьогодні вона зробила, щоб зберегти маленьку мурашку, не нашкодити беззахисному жучку чи іншим тваринам, які живуть поряд.

Номер слайду 4

Сьогодні ми розповімо як власними руками створили ‘Великий світ’ для маленького жителя – дощового черв’яка.

Номер слайду 5

Кожної весни настає пора обробітку землі, коли після переорювання і внесення добрив в ґрунт висаджують і висівають овочеві культури. Зазвичай, це трудомісткий процес, який займає багато часу. Постає питання, як можна все зробити простіше і отримати хороший врожай. Ідея, дещо змінити в формуванні грядок, з’явилась в нас, після прочитання статті в одному виданні, про вирощування сільськогосподарських культур без щорічного перекопування верхнього шару ґрунту. Спочатку важко повірити, що використовуючи менше місця, затрачаючи менше сил, отримуєш врожай в два рази більший ніж зазвичай. Отже, наша розповідь про те, як можна виростити екологічно чисті овочі в себе вдома і як дощові черв’ки в цьому чудово допомагають.

Номер слайду 6

Початок Нічого незвичайного в такій конструкції немає. Використовуємо звичайні дошки, можна інші доступні матеріали, наприклад, довгі шматки шиферу.

Номер слайду 7

Така конструкція допомагає підняти грядку над землею. Це вже полегшить догляд за рослинами. Утворену ємність заповнюємо пошарово органічними рештками та ґрунтом.

Номер слайду 8

На низ грядки насипаємо дрібні гілки дерев, тирсу, солому, саме такі рештки, що довго будуть перегнивати, даючи рослинам поживу і тепло. Цей шар засипаємо ґрунтом. Далі шар дрібнішої органіки – листя, шкірки від очищених овочів. Знову засипаємо ґрунтом. Третій шар органіки – це неперепрівший послід тварин, великої рогатої худоби. І, нарешті, останній, третій шар ґрунту, який повинен бути найтовстішим.

Номер слайду 9

Далі грядку необхідно щедро полити і залишити на кілька днів, щоб шари злежались і конструкція стала одним цілим. За цей час слід зайнятись дуже важливою справою – зібрати дощових черв’яків і поселити їх в новий ‘будинок’. Адже органічних решток в грядку ми внесли доволі, але вони всі залишаються просто відходами, які є недоступні рослинам. Невтомна робота цих тварин збагатить ґрунт поживними речовинами і використання неорганічних добрив нам буде просто непотрібне.

Номер слайду 10

Заселення А тим часом на підвіконні підростає розсада помідорів, які через кілька тижнів переселяться на грядку.

Номер слайду 11

Підросла і розсада болгарського перцю

Номер слайду 12

Коли рослини висадили на грядку, деякий час потрібно вкривати їх агроволокном, для захисту від пекучого сонця та збереження тепла в нічний час.

Номер слайду 13

Настало літо Поряд з помідорами, капустою і перцем ми висадили також баклажани. Ці всі овочеві культури полюбляють грунти багаті органікою. А також чутливі до перепаду температур.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

А дощові червяки старанно виконують свою роботу – змішують часточки ґрунту, пропускають органічні рештки через свою травну систему, цим самим збагачують нашу грядку поживними речовинами.

Номер слайду 16

Прояви життєдіяльності дощових черв’яків

Номер слайду 17

Ґрунт під рослинами необхідно вкрити шаром скошеної трави, або дрібної соломи, для зменшення випаровування, та збереження вологи протягом літа. Шари мульчі через деякий час необхідно поновлювати, так як трава висихає, перетирається, частково змішується з ґрунтом. В цьому теж допомагають дощові черв’яки. В нічний час вони активно засовають в свої нірки рослинні залишки, тим самим додатково підживлюють ґрунт. Волога, тепло, достатня кількість поживи, забезпечує сприятливі умови для проживання черв’ка.

Номер слайду 18

Серпень Літо минає в турботах і клопотах. Випав не один дощ, хмарна погода змінювалась сонячною. Наші овочі росли і набирались соку і солоду. Щоденний догляд приніс хороший результат. Можна збирати врожай.

Номер слайду 19

Сорт ‘Ефемер’

Номер слайду 20

Сорт ‘Французький Кетяговий’ Дуже рясний, високий, плоди тверді, соковиті. Придатний для консервування та споживання в свіжому вигляді.

Номер слайду 21

Сорт ‘Синій Дотик’ Достигаючи злегка рожевіє, проте насичений синій колір плоду залишається.

Номер слайду 22

Сорт ‘Червона Яблунька’ Врожайний. На одному стеблі може достигнути більше 40 плодів.

Номер слайду 23

Баклажани

Номер слайду 24

Врожай зібрано. Літо добігає кінця. В природі відбуваються сезонні зміни. Дні стають коротшими, ночі довшими і холоднішими. Але навіть і зараз у ґрунті триває життя. Наша грядка трошки осіла – шари органічних решток успішно перетворились в органічне добриво. Наступного сезону потрібно буде досипати свіжий шар ґрунту, нічого не копаючи і не турбуючи жителів цієї ‘домівки’.

Номер слайду 25

Порівняємо Овочі посаджені і зібрані в один і той самий час. Відмінність у способі вирощування. Великі плоди помідора‘Французький Кетяговий’ зібрані на органічних грядках, а малі на звичайних, з використанням неорганічних добрив.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Ми створили для дощового черв’яка сприятливе середовище для існування, заселивши до грядки з посадженими овочевими культурами. Природа сама турбується і надає джерело живлення як рослинам так і тваринам, створюючи неперервний потік енергії. Нам залишається просто не заважати.

Номер слайду 28

Отже, затрачаючи мінімум зусиль, створивши сприятливі умови для овочевих культур на невеликих високих грядках, можна досягнути хороших результатів у вирощуванні органічних овочів на присадибних ділянках. 

ppt
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку