Презентація "Великодні ігри та забави"

Про матеріал
Презентація "Великодні ігри та забави" містить слайди з найпоширенішими великодніми іграми та забавами українців. Матеріал для занять у дошкільних навчальних закладах, до уроків літературного читання в 2 - 4 класах та виховних заходів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великодні ігри та забавиstyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 2

За повір'ям, хто скуштує по шматку від дев'яти різних пасок - цілий рік буде щасливим. Отож, хтось для того, аби обмінятися великоднім хлібом та крашанками, а хтось - щоб пограти у традиційні великодні ігри і поспівати веснянок, - збираються на Великдень біля церкви, відбувши вдома родинний святковий обід.

Номер слайду 3

Жучок Це суто великодня гра, вона символізує безкінечний рух сонця і вічне життя. Хлопці й дівчата стають парами в довгий ряд. Руки в парах схрещують особливо (так, як на "стільчик"). Маленьку дитину запрошують бути "Жучком", роззувають і двоє дужих хлопців водять її по тому "чарівному місточку". Ті пари, по котрих уже пройшовся "Жучок", швиденько біжать наперед і там знову стають. Таким чином, якщо грають біля церкви, - обходять довкола храму. Ой ходить жук по жучині, а жучиха по драбині,Грай, жуче, грай!Грай, жуче, грай. На жучкові опанчина, а сам жучок, як дитина. На жучкові черевички, а сам жучок невеличкий. А хто хоче жучка грати, треба йому паску дати. А ми того рік чекали, щоби нині жучка грали. А ще будем рік чекати, щоби того жучка грати.

Номер слайду 4

Гойдалка Якщо напередодні, в суботу, хлопці поставлять традиційну великодню гойдалку, то буде на чому погойдатися. Для цього хлопці вкопують у землю два високі та міцні стовпи, прибивають нагорі поперечку, до якої прикріплюють ланцюги з гладенькою дошкою. Мета гойдалки - очиститись від усього злого, а заодно і землю розбудити, щоб росло і буяло на ній зело. Гойдаються парами - хлопець з дівчиною. Гойдалка стоїть до Зелених свят.

Номер слайду 5

Купка Стають дівчата й хлопці в коло по двоє (один за другим). Один другого доганяє і хто дожене, той має доторкнутися того, хто втікає. Коли доторкнеться, то той, хто втікав - доганяє, а хто доганяв - втікає. Той, хто втікає, стає попереду якоїсь пари, тоді третій з тієї пари втікає і т. д. Ця забава весела і рухлива проходить доти, поки хочуть самі учасники.

Номер слайду 6

Петрушка Дівчата сідають (стоять) на траву щільно одна за іншою. Вибрана дівчина ніби копає петрушку і приказує: Копаю петрушку, буду пити юшку – бере "Петрушку " за руку, забирає її з гурту, а в цей час хлопці підбігають і хочуть й собі цю "Петрушку" взяти. "Петрушка" відбивається від хлопців. Ця забава продовжується доти, поки не буде "викопана" вся "Петрушка".

Номер слайду 7

Стодола Хлопці сідають один другому на плечі, скільки перший може втримати та йдуть "стодолою" кругом церкви, приспівуючи: "Їде, їде Жельман їде, їде його брат і його дружина, їде, їде Жельманова усяя родина." (Час від часу міняються хлопці, а хто найдовше протримається, той переможець).

Номер слайду 8

Гра-забава Хлопці беруться за руки, перший хлопець має бути найсильнішим і вести за собою інших. Всі міцно тримаються за руки, а ведучий крутить ними, аж поки останній не впаде. Хто не втримується, той виходить з гри. Переможцю кажуть щось заспівати або розказати.

Номер слайду 9

Гаївка Дівчата і хлопці беруться за руки і водять танок навколо церкви у вигляді шнура або крученого танцю. Це коли останній переходить зразу під руку між третім і четвертим та веде за собою аж до першого ведучого танцю, - і так уже стає останнім у танці. Гаївку водять доти, поки дівчат усіх не назвуть на ім'я. "Летить хмара паперова,Гарна дівка Іванова. Гарна, гарна, гарно ходить,За собою хлопців водить: То Михайла, то Степана,Ото з неї дівка файна!" (Співають ті ж слова, тільки міняють імена батьків)Наприклад: летить хмара паперова, гарна дівка Степанова і далі за текстом.

Номер слайду 10

Гаївка Утворюють два кола. Одне коло - дівчата всередині. Друге - хлопці охоплюють коло дівчат.(Дівчата ходять в один бік по колу й співають): "Ой, воротар, воротарю, відчиніть нам ворітоньки. Прийшли купці купувати та й не знають котру брати"Хлопці ходять у другий бік по калу й співають: "А ми стали та й думаєм,До Ганнусі посилаєм."Дівчина Ганнуся йде в коло хлопців. Співають дівчата ті ж слова, тільки хлопці міняють слова дівчини. Наприклад, слова хлопців: "А ми стали та й думаєм,До Наталі посилаєм".

Номер слайду 11

Гаївка Дівчата і хлопці (всі, хто є біля церкви) беруться за руки й утворюють довгий "шнурок". Ведуть звивистий танок і весело співають: "Три листки гороху -три листки, три листки,Щоби ся женили усі парубки. А за парубками Михайла син,Михайла син, А за Михайловим синомвсі за ним, всі за ним." Щоразу повторюються всі слова, тільки замінюється чий син, аж поки всіх хлопців не згадають. Наприклад: А за парубками Івана син, Івана син,А за Івановим синомвсі за ним, всі за ним.

Номер слайду 12

Ігри-змагання для хлопців на Великденьstyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 13

У Великоднього дзвона На поклик одного з хлопців: "У дзвона!" весь гурт швидко стає у тісне коло. Хто не встиг - стає "серцем дзвона", йде до середини. З кола всі хлопці простягають до "серця" руки, але хутко забирають, щоб "серце дзвона" не схопило. Хлопці увесь час протяжно й мелодійно виспівують: "Дзінь-дзелень, бом-дзень, дзінь-дзелень... Бам.., бам.., бам..." "Серце" намагається вхопити когось за протягнуту руку й затягти до середини. Тоді втягнутий стає "серцем дзвона", а попередній стає у коло.

Номер слайду 14

Боротьба на лопатки Хлопці діляться на два рівні гурти і обирають отаманів. Стають навпроти на віддалі 10-15 метрів. Отамани подають команду: "До бою!" Гурти сходяться й беруться - кожних два - руками в перехрестя і намагаються один одного повалити на лопатки, тобто покласти противника горілиць. Повалений не має права вставати до закінчення гри. Перемога вважається за тим гуртом, котрий більше "поклав на лопатки" противника. Отамани оголошують кінець бою. Кожний переможений мусить на своїй спині, як кінь, возити переможця. Після цього перешиковують наново шеренги і гра починається знову.

Номер слайду 15

Боротьба навколішки Така сама, як і "покласти на лопатки", з тією різницею, що на ноги не стають, а борються, стоячи навколішках.

Номер слайду 16

Боротьба лежачи Це складніша боротьба. Двоє хлопців лягають головами один до одного, навіть впираються головами. Спершу кожен з них намагається зловити руку другого й посісти місце рядочком. Тоді відбувається боротьба довга й важка - в той час як один з учасників хоче бути згори, інший намагається не допустити цього, скидає свого змагуна. Борються, поки котрийсь з гравців остаточно знеможеться.

Номер слайду 17

ІНТЕРНЕТ -ДЖЕРЕЛАhttps://mala.storinka.org

pptx
Додано
27 березня 2019
Переглядів
3799
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку