Презентація "Великодній передзвін"

Про матеріал
Презентація "Великодній передзвін" містить слайди з інформацією про одне з найвеличніших свят, яке святкують українці, а також традиції пов’язані з ним, короткі розповіді пам’ятники та музей писанці. Матеріал для занять у дошкільних навчальних закладах, до уроків літературного читання в 2 - 4 класах та виховних заходів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великодній передзвін

Номер слайду 2

Одне з головних, якщо не найголовніше, свято всього православ'я  - це Великдень (або Пасха). Ці назви є стилістичними синонімами в розумінні назви релігійного свята Воскресіння Христового. Слово "Пасха" церковнокнижне, а слово "паска" - просто розмовний синонім до церковного "Пасха", і, крім того, означає обов'язкову великодню здобу, що господині випікають і святять у церкві. Проте основна назва свята Воскресіння - Великдень. 

Номер слайду 3

Великодню передує Великий піст. Наші предки дуже сумлінно дотримувалися приписів посту: протягом цього часу не їли (особливо по п'ятницях) ні м'ясних, ні молочних страв.

Номер слайду 4

За тиждень до Великодня святкують Вербну неділю.

Номер слайду 5

Тиждень перед Великоднем називають Великим або Страсним, оскільки на цей час припадали страсті (муки) Христові. Найважливіші дні цього тижня починаються з четверга. До цього дня все господарство і хата мають бути прибрані, чисті, тому цей четвер називають Чистим або Страсним.  Велика п'ятниця — день смерті Ісуса Христа,— передсвятковий день. Ніхто вже не виконує тяжкої роботи, хіба що господині готують страви для освячення. А в Світлу неділю після Воскресної утрені освячують страви: великодню здобу — паски, яйця, сир, м'ясо, а також писанки. У цей та подальші дні свята люди вітають одне одного словами: «ХРИСТОС ВОСКРЕС!» — «ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!»

Номер слайду 6

Великдень, як і Різдво,— родинне свято. Тому на цей день намагалися зібрати всю родину, де б хто не був.

Номер слайду 7

ПИСАНКИПрийшли вони до нас із сивої давнини, ще з дохристиянських часів. Яйце вважалося символом сонця, весни. Нелегке це заняття розмальовувати писанку, адже треба мати хист і знати чимало знаків, кожен з яких щось означає. Це ціла наука, що передається із покоління в покоління. І дуже приємно, що писанкарство живе й сьогодні.

Номер слайду 8

ПАМ’ЯТНИКИ ПИСАНКАМ

Номер слайду 9

Пам’ятник писанці у містечку Вижниця Чернівецької області. Разом з постаментом має три метри висоти. Для його виготовлення використовували бетон, морозостійку плитку та природні матеріали. Розписували писанку у гуцульському стилі студенти Вижницького коледжу прикладного мистецтва.

Номер слайду 10

Величезна різнобарвна писанка стоїть і в центрі села Братківці на Львівщині. Через фінансові труднощі зводили пам’ятник вісім років. Висота пам’ятника – 6,5 метрів, в діаметрі яйце сягає 4 метрів. Усередині писанки розмістили Богородицю. Ідея побудови символу належить місцевому сільському голові.  

Номер слайду 11

Оригінальний пам`ятний знак українській писанці також радує жителів села Доброгостів, що у Львівській області. На жаль, про авторів ідеї та параметри писани відомостей немає.

Номер слайду 12

Цікавий пам’ятник писанці розмістили і на острові Хортиця в Запоріжжі. Його встановили на місці святилища, яке датують 3-2 тисячоліттям до н.е. Оригінальний пам`ятник виконали з матеріалу, доставленого з Янцівського гранітного кар`єру. Орнамент цього яйця непостійний. Час від часу художники змінюють розпис, що ще більше приваблює до великоднього символу туристів.

Номер слайду 13

Ось таке незвичне «пасхальне яйце» з’явилося в Криму у 2008 році. На писанці, яку встановили у дитячому парку міста Севастополь, зображений флотоводець, адмірал Федір Ушаков. Висота пам’ятника – 4 метри 20 сантиметрів.

Номер слайду 14

Немалий пам`ятник великодньому яйцю поставили і в Румунії, у місті Сучава. Його висота сягає понад 7 метрів, діаметр – 4,6 метрів. Цікаво, що тут місцеві жителі вважають свій пам’ятник найвищим у світі пасхальним яйцем.

Номер слайду 15

Шанують великоднє яйце і у литовському місті Вільнюс. Незвичну скульптуру «Маргутіс», що в перекладі означає «великоднє яйце», можна побачити в одному зі скверів Старого Міста. Розфарбоване яйце, вагою 300 кілограмів, встановлено на верху великої гранітної колони. Скульптура яйця виконана з гіпсу, її висота близько двох метрів. Яйце розфарбували в пасхальних традиціях, притаманних литовському живопису.

Номер слайду 16

Є писанка і в канадському містечку Веґревілі, велику частину населення якого становлять канадські українці. Її висота – 10 метрів. Кажуть, що канадська писанка була створена, як пам`ятник кінній поліції. На конкурсі проектів – це гігантське пасхальне яйце, що символізує мир і безпеку, визнали найкращим. Ця писанка є величезною мозаїкою, що включає 524 зірки, 1108 рівносторонніх трикутників, має 3512 зовнішніх граней і 177 внутрішніх розпірок, складається з 6978 деталей. 

Номер слайду 17

Музей “Писанка”Гігантське яйце знаходиться і в місті Коломия Івано-Франківської області. Це музей писанок у вигляді великоднього яйця. Ця споруда вважається найбільшою писанкою у світі, яка має висоту 13 метрів. Музей володіє колекцією понад 12 тисяч писанок, представлених з переважної більшості областей України, а також з Пакистану, Шрі-Ланки, Білорусі, Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Франції, та Індії.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Про Великдень народ створив чимало прислів'їв та приказок: Обійдемося на Великдень без гречаної паски. На Великдень сорочка хоч лихенька, аби біленька, а на Різдво хоть сирова, аби нова. Дороге яєчко к Великому дню. Де той у бога Великдень, а він уже з писанками та крашанками. На Великдень перший раз закує зозуля. Де вовк на Великдень зачує дзвони, то там буде цілий рік крутитися.

Номер слайду 20

ІНТЕРНЕТ-ДЖЕРЕЛАhttps://portal.lviv.ua/article/2015/04/10/164504 http://vesnavelikden.blogspot.com/2012/04/blog-post_450.html https://pustunchik.ua/ua/holidays/easter/deviat-naividomishykh-pysanok-svitu

pptx
Додано
27 березня 2019
Переглядів
1426
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку