Презентація "Великоозерянські водойми"

Про матеріал
Вода, в тебе немає ні кольору, ані смаку, ні запаху,тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що необхідно для життя: ти саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не поясниш нашими почуттями. З тобою повертаються до нас сили, з якими ми вже попрощалися. По твоїй милості в нас знову починають вирувати висохлі джерела нашого серця. (А. де Сент-Екзюпері. Планета людей)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Проблема взаємодії людини і природи носить глобальний характер, оскільки науково-технічна революція на сучасному етапі озброїла людину могутніми засобами впливу на природу. З одного боку, ця дія є спрямованим впливом на деякі властивості природи в бажаному напрямку, з метою задоволення потреб людини, з іншого – вона руйнує природу, викликає ряд негативних і небезпечних для людини наслідків.

Номер слайду 4

- проаналізувати і узагальнити дані наукової літератури по темі проекту, - теоретично обґрунтувати матеріали і методи дослідження, - дати характеристику Нижньому і Верхньому озерам, - дати оцінку якості поверхневих вод, - визначити основні забруднювачі поверхневих вод, - розробити природоохоронні заходи.

Номер слайду 5

Нижнє і Верхнє озера

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Літературного пошуку. Методи визначення хімічних речовин . Фізичні методи. Методи біотестування та біоіндикації. Використання електронних технологій.

Номер слайду 8

природні умови водойм . площа Нижнього озера– 0,3 км2, Верхнього озера – 0,47 км2. Озера розташовані на Поліській низовині, яка являє собою своєрідну природну область, що характеризується рядом особливостей. Такими особливостями є: - переважання низинного рельєфу, - наявність густої гідрографічної сітки із слабким врізанням і малими поперечними і поздовжніми схилами, - широким розвитком боліт і заболочених земель, - переважання між болотними масивами і в їх основі піщаних відкладів, - близьке залягання ґрунтових вод.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

джерела забруднення водойм Основними джерелами забруднення озер є дифузні. Навантаження на водні об’єкти від дифузних джерел пов’язане, головним чином, з діяльністю сільського господарства, а також рівнем атмосферного забруднення, розвитком ерозійних процесів, поверхневим стоком під час повені і стоком із селітряних територій. Внаслідок сільськогосподарської діяльності головним є виніс з поверхневим стоком агрохімічних речовин.

Номер слайду 11

спостереження Спостереження за водними об’єктами і дослідження води у водоймах проводилось протягом двох років. Проби досліджуваної води відбирали у зимово-весняний та літньо-осінній періоди. Досліди проводились в лабораторії Дубровицької державної санітарно-епідеміологічної станції та в лабораторії Великоозерянського НВК результати наших досліджень наведено в таблицях 3.2. та 3.3.

Номер слайду 12

1 Місце відбору проб Озеро Верхнє Озеро Нижнє 2 Дата відбору проб 12.08.2013 16.09.2013 3 Температура води в градусах +26 +12 4 Температура повітря в градусах +24 +11 5 Інтенсивність запаху в балах 2 3 6 Характер ( описати) Озерний Озерний 7 Поріг зникнення (в розведені) 1:4 1:6 8 Кольоровість в градусах 30 30 9 Колір (описати) Світло жовтий зеленкуватий 10 Поріг зникнення кольору ( в розведені) 1:5 1:7 11 Муть, осад ( описати) Відсутній Відсутній 12 Прозорість ( в см ) 3,0 3,0 13 Плаваючі домішки, плівки Відсутні Відсутні 14 Завислі речовини мг/дм3 3,2 3,8 15 рН 7,2 7,8 16 Розчинений кисень (мг/дм3) 5,2 5,8 17 БСК – 5 ( мгО2/ дм і) 2,6 2,9 18 Окисність ( мгО2/ дмі) 0,78 0,97 19 Лужність ( мг.екв) 3,0 2,8 20 Сухий залишок (мг/дм3) 212 245 21 Хлориди (мг/дм3) 14,0 19,0 22 Нітрити 0,48 0,97 23 Нітрати 1,3 1,9

Номер слайду 13

Від класу якості води залежить можливість в її використанні в певній галузі народного господарства. Якщо проаналізувати якість води озер за досліджуваний період, то ми побачимо, що перевищення гранично допустимих концентрацій у воді не виявлено.

Номер слайду 14

Нижнє озеро Нижнє озеро знаходиться на межі утворення болота, на найглибшій ділянці залишилося лише водяне дзеркало, решта заросла очеретом та осокою. Вода в Нижньому озері замулена і в ньому залишилася невелика кількість видів живих організмів.

Номер слайду 15

Сучасний стан водойм Порівняно з Нижнім у Верхньому озері вода є більш чистою. Крім проведених досліджень, про це свідчить наявність великої кількості раків на дні водойми. Озеро вже заростає в кількох ділянках. Великий вплив на Верхнє озеро має масовий вилов риби та раків. Проаналізувавши сучасний стан Верхнього озера і співставивши наші результати зі схемою заростання озера (за Г. А. Єліною, 1897 р.), можна зробити висновок, що Верхнє озеро теж поступово заростає. Деякі ділянки озера мають береги з білим піском, інші заростають осоками та очеретом і замулюються.

Номер слайду 16

оздоровлення водойм До проведення меліоративних робіт, коли річка Льва була головною артерією живлення озер, вода озер очищалася швидше за рахунок проточної води і дно озера не замулювалося. На сучасному етапі обидва озера потребують проведення природоохоронних заходів.

Номер слайду 17

природоохоронні заходи Основними напрямками робіт по екологічному оздоровленню Великоозерянських водойм є: -проведення на берегах комплексних водоохоронних міроприємств; -залучення органів місцевої влади до фінансування повних комплексів водоохоронних міроприємств при роботі на водоймах; -втілення концепції грунтозахисного землеупорядкування;

Номер слайду 18

-призупинення робіт по господарському використанню озер, які негативно впливають на їх стан; - забезпечення контролю за використанням і якісним станом води у водоймах; -використання прогресивних технологій і міжнародного досвіду по екологічному оздоровленню водних об’єктів; -посилення робіт по екологічному вихованню населення, пропаганди раціо-нального використання і охорони водних ресурсів.

Номер слайду 19

Чиста, прозора вода поліських озер – і ми повинні зберегти її такою, озера – важливі для народного господарства, відпочинку і лікування, інтенсивно використовуються людиною. Нині головне завдання – розумно сполучати використання озер із заходами по їх збереженню, щоб людина могла використовувати живу воду озер і милуватися її красою.

Номер слайду 20

Отриманні результати екологічного стану Верхнього та Нижнього озер, можна вважати орієнтиром для подальших досліджень Великоозерянських водойм.

ppt
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
24 січня 2021
Переглядів
537
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку