Презентація "Вершок - старший брат дюйма"

Про матеріал
Матеріал презентації може бути використаний під час ознайомлення учнів із старовинними мірами довжини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вершок – старший брат дюйма Автори проєкту: учні 4-А класу ліцею №2 м.Коростеня Керівник – Гузенко Л.В.

Номер слайду 2

Ми дуже любимо казки Г. – К. Андерсена. Одна з улюблених наших героїнь - чарівна Дюймовочка, яка спала в лакованій шкорлупі волоського горіха, укривалась пелюстками троянди. Нас зацікавило: Як ім’я Дюймовочки “пов’язане” з дюймом? Які ще міри довжини існували у давнину? Чому говорять, що вершок - старший брат дюйма?

Номер слайду 3

Як ми вирішували проблему На засіданні гуртка “Юний математик”, ми вирішили знайти відповіді на ці запитання. У пошуках відповіді, подорожували у просторі і часі. Нашим головним помічником стала енциклопедія “Юний математик”. В інтернеті ми знайшли цікаву інформацію про такі міри довжини, як фут і ярд. За результатами нашого міні – дослідження був створений усний журнал “Старовинні міри довжини”.

Номер слайду 4

Знайомтесь! Ось що ми дізналися: Дюймовочка походить від назви одиниці вимірювання, яка поширена в Англії та Америці - дюйма. У давні часи існували такі міри довжини: Дюйм. Походить від ширини великого пальця. Аршин. Ним міряли тканину, натягуючи на руку до плеча. Пункт. Існує з 18 ст. для визначення розмірів букв. П'ядь. Відстань між витягнутими пальцями руки. Фут. Довжина ступні людини Ярд. Довжина від середнього пальця до кінчика носа у дорослої людини. Вершок. Довжина двох верхніх суглобів великого пальця. Деякі одиниці довжини використовуються і донині: Пункт - у друкарській справі (48 пунктів - це квадрат,12 пунктів - ціцеро). Для вимірювань у пунктах і квадратах існують спеціальні лінійки. Ярд - в Англії для вимірювання на футбольному полі воріт і штрафних майданчиків.

Номер слайду 5

Старовинні міри довжини Вершок – 6,5 см, дюйм – 2,5 см Тому кажуть, що вершок – старший брат дюйма.

Номер слайду 6

У пошуках нам допомагали Енциклопедія “Юний математик”. – К.:Дитяча література, 2005, - 300 с. Кордюкова С. “Одиниці потрібні всім”. – К.:Веселка, 1999, - 88 с.

ppt
Додав(-ла)
Гузенко Лілія
Пов’язані теми
Математика, 4 клас, Презентації
Додано
25 лютого 2023
Переглядів
162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку