Презентація "Євген Гребінка. Життєвий і творчий шлях. "

Про матеріал
Презентація до уроку містить візуалізований матеріал до теми, повністю відповідає розміщеному на сайті конспекту. Містить відео та фонозаписи , що ілюструють пісенну (романсову) лірику поета українською та російською мовами («Ні, мамо, не можна нелюба любить», «Чёрные очи» та ін.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Євген ГРЕБІНКА. Збірка байок «Малоросійські приказки». Педагогічна і видавнича діяльність письменника, його участь у викупі Т. Шевченка з кріпацтва. Байки «Ведмежий суд», «Пшениця», «Вовк і Огонь». Висока оцінка І. Франком байкарської майстерності Гребінки. Вірш «Човен». Пісенна (романсова) лірика поета українською та російською мовами («Ні, мамо, не можна нелюба любить», «Чёрные очи» та ін.). Значення романтизму для нового етапу розвитку слов’янських літератур. 

Номер слайду 2

Євген Гребінка. Портрет Є. П. Гребінки, який зберігається в музеї Т. Г. Шевченка

Номер слайду 3

Євген Павлович Гребінка народився 21 січня 1812 року на хуторі Убіжище Пирятинського повіту, що на Полтавщині, у сім’ї відставного штаб-ротмістра Павла Івановича Гребінки.ЄВГЕН ГРЕБІНКА: «НЕМА НА СВІТІ КРАЩОГО МІСЦЯ, ЯК ПОЛТАВСЬКА ГУБЕРНІЯ»Пам'ятник Євгену Павловичу Гребінці у селі, де народився

Номер слайду 4

1825–1831-го навчався в Ніжинській гімназії вищих наук, де почав писати вірші та брав участь у виданні рукописних журналів, складених з учнівських творів М. Гоголя, Н. Кукольника, М. Прокоповича, Г. Гребінки.

Номер слайду 5

1827 року Є. Гребінка написав драматичний твір для самодіяльного театру «В чужие сани не садись», а 1829-го почав працювати над перекладом українською мовою поеми О. Пушкіна «Полтава». 1836 року вийшов здійснений Є. Гребінкою переклад українською мовою поеми О. Пушкіна «Полтава».

Номер слайду 6

1834 року Гребінка переїздить до Петербурга: «Думал я дорогою: що я там робитиму між москалями? А вышло противное: Петербург есть колония образованных малороссиян». Восени вийшла збірка його байок «Малороссийские приказки».

Номер слайду 7

Друзі – Карл Брюллов, Андрій Жуковський, Євген Гребінка, Іван Сошенко – викупляють Тараса з неволі. 

Номер слайду 8

Збирає твори українською мовою й клопочеться про випуск їх у додатках до журналу «Отечественные записки». Одержавши відмову, із зібраних для додатків матеріалів, він укладає альманах «Ластівка», який вийшов 27 квітня 1841-го.

Номер слайду 9

Відео «Життєвий шлях Є. Гребінки»

Номер слайду 10

Особливості байки

Номер слайду 11

Відгадай твір!

Номер слайду 12

Схема аналізу ліричного твору1. Короткі відомості про автора (насамперед ті, що допомагають краще зрозуміти специ­фіку даного твору).2. Історія написання твору (за потреби).3. Жанр твору (громадянська, інтимна, релігійна, пейзажна, філософська лірика тощо).4. Провідний мотив вірша, його зв'язок з іншими поезіями у збірці й у всій творчості митця.5. Композиція твору.6. Ключові образи твору.7. Які мовні засоби сприяють емоційному наснаженню твору (лексика, тропи, фігури, фоніка), як саме?8. Віршування (види рим, спосіб римування, віршовий розмір, вид строфи), його роль у розкритті провідного мотиву твору.9. Підсумок (почуття і роздуми, викликані твором). 

Номер слайду 13

Романс «Очи черные»

Номер слайду 14

«Українська мелодія»

Номер слайду 15

Усна рефлексія. На уроці я…- дізнався…- зрозумів…- замислився…- змінив своє ставлення…- найбільше труднощі відчув…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тхорова Тетяна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Борзенко О.І., Лобусова О.В.)
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
9610
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку