Презентація Євген Гуцало "Лось". Робота з текстом 5 клас

Про матеріал
Презентація Євген Гуцало "Лось". Робота з текстом. 5 клас. Українська література Куртяк Ірина Яківна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Євген Гуцало “Лось” Учитель Куртяк І.Я.

Номер слайду 2

Характеристика тварини у природі рід ссавців, найбільший представник родини оленевих довжина тіла самця до 3 м, висота в загривку до 2,3 м, довжина хвоста 12—13 см; маса 360—600 кг, самки дрібніші за самців. За зовнішнім виглядом лось помітно відрізняється від інших оленів. Тулуб і шия у нього короткі, загривок високий, у вигляді горба. Ноги сильно витягнуті, тому, щоб напитися, лось вимушений заходити глибоко у воду або ставати на коліна передніх ніг. Голова велика, горбоноса, з нависаючою м'ясистою верхньою губою. Під горлом м'який шкірястий виріст (т. зв. «сережка»), що досягає 25—40 см. Шерсть груба, буро-чорна; ноги світло-сірі, майже білі.

Номер слайду 3

У самців є величезні (найбільші у сучасних ссавців) роги, нерідко лопатоподібні за формою (особливо виразна лопатоподібна форма у якутських і американських лосів); їхній розмах досягає 180 см, маса — 20—30 кг. Роги лось скидає щорічно в листопаді — грудні і ходить без них до квітня — травня. Самки безрогі. Роги лося є відомим мисливським трофеєм, який є об'єктом мисливського колекціонування і які виставляють на конкурси мисливських трофеїв. Лось поширений в лісовій зоні Північної півкулі, рідше в лісостепу і на околицях степової зони. У Європі зустрічається в Польщі, Угорщині, Чехії, Білорусі, на півночі України, в Скандинавії і Центральній Росії; у Азії — від Північної Монголії і Північно-східного Китаю до північної частини сибірської тайги. У Північній Америці водиться на Алясці, в Канаді і на північному сході США, доходячи до штату Колорадо. Всього на Землі — близько півтора мільйони. Приблизно половина загальної популяції лосів живе у Росії, приблизно 730 тисяч особин.

Номер слайду 4

Оповідання Невеликий прозовий твір, сюжет якого ґрунтується на певному (рідко кількох) епізоді з життя одного (іноді кількох) персонажу. Невеликі розміри оповідання вимагають нерозгалуженого, як правило, однолінійного, чіткого за побудовою сюжету. Характери показані здебільшого у сформованому вигляді. Описів мало, вони стислі, лаконічні.

Номер слайду 5

Тема твору стосунки людини і природи, вічне протистояння добра і зла; розповідь про те, як лось, намагаючись напитись з ополонки, потрапив у воду й почав тонути. Двоє хлопчиків кинулись на допомогу. Брати тільки-но встигли визволити тварину з льодяного полону, як пролунав постріл.

Номер слайду 6

Складання плану 1. Величний звір. 2. Давні страхи лося. 3. Схід сонця. 4. Шлях до річки. 5. У крижаній ополонці. 6. Боротьба за життя. 7. Хлопчики рятують лося. 8. Підступний постріл. 9. Огидний вчинок дядька Шпичака. 10. Гнів і образа дітей. 11. Як заховати сліди злочину? 12. А лося вже не підняти...

Номер слайду 7

Характеристика персонажів твору Дійовими особами твору є: Лось (головний персонаж); брати-підберезовики, дядько Шпичак (другорядні персонажі).

Номер слайду 8

Лось. Цитатна характеристика 1. «Це був великий звір з широкими грудьми, які легко здималися од дихання. Його роги нагадували осінній низькорослий кущ, з якого обнесло листя»; 2. «Лось був старий і бувалий самець»; 3. «Неквапно попрямував до тієї поляни, на якій любив найчастіше бувати... в ній, прилігши, лось міг сховатися до половини»; 4. «Лось опустив голову, принюхуючись до ополонки, далі, з витягнутою шиєю, ступив ще трохи, ось-ось маючи торкнутися губами до осклілого блакитного шумовиння, ніздрі затремтіли в передчутті холодної води»; 5. «...лось вжахано відчув, що дедалі глибше занурюється в льодяну кашу»;

Номер слайду 9

6. «Ревнув, кличучи на допомогу, і його очі все густіше набрякали кров'янистим смутком, аж горіли червоним розпачем»; 7. «...Намагався поводитися обачно... сили поступово покидали його; він поводився смирно»; 8. «...лось виявився дужий і життєлюбний...»; «Він пробуватиме безперервно, доти, доки дихатиме»; 9. «Лось уже зовсім знесилився і байдуже спостерігав, як наближаються діти. Усе нижче осідав у воду, і роги похилитувались над крижаним місивом, як незвичайний кущик. Під цим кущиком червоний розпач трохи вгомонився, але був тепер такий безмежний, що очі для нього були замалі, і той розпач струменів із них увсібіч»; 10. «Лось не боявся людей».

Номер слайду 10

Бесіда за питаннями Чи можна стверджувати, що життя в заповіднику змінило сутність Лося і нашкодило його природним інстинктам? Як ви вважаєте, чи зумів би Лось врятуватись без сторонньої допомоги? Чи був би у нього, в цьому випадку, шанс не потрапити до рук Шпичака? Що робив Лось для власного порятунку? Чи була в ньому жага до життя? Чи підвела Лося віра в людей? Як ви вважаєте, що перемогло в оповіданні — добро чи зло? Обґрунтуйте свою відповідь.

Номер слайду 11

Доповніть речення потрібними словами 1. Лось був старий самець, уже звик до ..., в який потрапив із тайги. 2. Коли лось ступив на ..., то під ним приглушено торохнуло, і річка затріщала. 3. Молодший брат сказав: «Дивись, он ... купається!» 4. Щоб врятувати лісового красеня, хлопці розширили ... і прорубали доріжку до берега. 5. Діти спочатку й уваги не звернули на ..., але коли лось упав на сніг, вони зрозуміли, по кому стріляли. Але діти все ще не вірили, що ... мертвий, а тому уважно приглядалися, щоб не проґавити тієї миті, коли ворухнеться, щоб звестись на ноги.

Номер слайду 12

Завдання і запитання 1. Які художні засоби використав Євген Гуцало для опису поведінки лося в ополонці? Яких людських рис він надав тварині? 2. Знайдіть у творі місця, де описується, як хлопчики врятували лося. Які почуття переживали діти? 3. Знайдіть у тексті портрети братів і дядька Шпичака. Як автор ставиться до цих персонажів? Підтвердіть свою думку словами з твору. 4. Що переживав і думав Шпичак після від'їзду братів? Чим зумовлені ці переживання? Чи справді дядькові стало шкода лося?

Номер слайду 13

5. Чому діти не сперечалися з дядьком, нічого не відповіли на його обіцянки поділитися м'ясом, віддати роги? Як ви діяли б на їхньому місці? 6. Уявіть себе автором оповідання «Лось». Які з описів природи ви змінили б? Чому? Поясніть роль пейзажів у творі. 7. Знайдіть у тексті описи лося. Чому письменник кілька разів змальовує роги тварини? Чим відрізняються ці описи? Спробуйте самостійно описати зовнішній вигляд тварини. 8. Визначте головну думку твору. Чого навчає оповідання?

Номер слайду 14

Конкурс «Лінгвістичний» Підбери слова, які починаються на добро, зло.

Номер слайду 15

Вікторина «Спостережливий читач» Завдання: за наведеною цитатою необхідно визначити, про кого або про що йдеться у творі Є. Гуцала «Лось» А) «Спочатку він нічого не розумів у тій роботі, та коли канал ще більше наблизився до берега, його очі. Б) «Кругленький, з підпалкуватим, добре випеченим обличям, в розтоптаних, з довгими халявами, чоботях, в яких він тонув мало не по пояс». В) « … Був розсудливий та відважний, і сокира в його руках не закуняла. Він узявся рубати лід, прокладаючи хід до берега». Г) «Чим далі біг, тим більшим сповнювався страхом, і хоча нічого вже не чув, ще довго зупинявся».

Номер слайду 16

Тести 1. Лось прокинувся, і нащулив вуха, бо: А) у вогкому струмені вітру долинав сухий, різкуватий звук; Б) не хотів більше спати; В) був дуже цікавим. 2. Лось йшов до річки, знову захвилювався і насторожився, бо: А) почув людські крики; Б) побачив зграю хижаків; В) раптом йому знов вчулося жалібне поскрипування гілляки. 3. Коли лось підійщов до ополонки, то: А) на нього напали вовки; Б) цієй миті річка під ним затріщала… - і він відчув, що дедалі глибше занурюється в льодяну кашу; В) передумав пити воду і поверну все до берега.

Номер слайду 17

4. Хлопчики, охопивши поглядом річку, побачили: А) що в ополоній купається собака; Б) не відразу завважили ополонку; В) чоловік – рибалка робить ополонку. 5. Лось зовсім знесилився і байдуже спостерігав: А) як підступають вовки, щоб схопити його; Б) як наближаються діти; В) як іде лапатий сніг. 6. Лось деякий час ще продовжував бігти вперед, а потім упав на сніг, бо: А) спіткнувся; Б) знесилився і захотів перепочити; В) пролунав постріл.

Номер слайду 18

7. Голова лося лежала так, ніби: А) тихо відпочивав після бою с кригою; Б) прислухається до землі, чи далеко весна, чи скоро прийде; В) принишк, затамувавши подих; 8. Хлопчик й не помітив, як: А) підійшов до них дядько Шпичак; Б) підкралися вовки, щоб напасти; В) лось підвівся і побіг. 9. Діти не вірили, що: А) вовки загризли лося; Б) дядько Шпичак не причетний до вбивства; В) лось був мертвий.

Номер слайду 19

10. Дядько Шпичак пообіцяв хлопцям: А) половину лося і ратиці; Б) роги віддати і м’ясо; В) вбити їх, якщо не мовчатимуть. 11. Шпичак боявся найбільше: А) що не впорається з лосем; Б) що вовки будуть перешкоджатимуть дорогу; В) щоб діти не заявили охороні. 12. Цей твір повчає: А) бути нахабним, егоїстичним; Б) доброті, чуйності, допомозі одне одному; В) не ділитись ні з ким своєю здобиччю.

ppt
Додано
28 червня 2023
Переглядів
694
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку