Презентація з уроку української літератури для учнів 5 класу на тему "Всеволод Нестайко. "Чарівний талісман""

Про матеріал
Розміщено презентація з уроку української літератури для 5 класу на тему "Біографія Всеволода Нестайка. "Чарівний талісман""
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всеволод Нестайко. «Чарівний талісман»Підготував: Машовець Андрій Сергійович

Номер слайду 2

Мета уроку: Знати та розповідати про відомого письменника Всеволода Нестайка Охарактеризувати героїв Зробити план до твору «Чарівний талісман» Аналізувати твір

Номер слайду 3

Народився 30 січня 1930 року в м. Бердичів, тепер Житомирської області. Закінчив 1952 року Київський університет. Працював у редакціях журналів "Дніпро", "Барвінок", видавництвах "Молодь", "Веселка". Пише повісті, оповідання, казки для дітей. Тематика творів В. Нестайка (більшість з них — пригодницько-гумористичні) — життя школярів, формування духовного світу дітей.

Номер слайду 4

Аналіз: Автор – Всеволод Нестайко Жанр – пригодницький твір Тема - зображення різноманітних пригод кращих друзів. Основна думка - людину прикрашає не одяг, а вчинки, манера поведінки, ставлення до оточуючих, вміння прощати зло і відповідати на нього добром. Ідея - возвеличення дружби, порядності, чемності, сили волі, вміння виявляти мужність і долати будь-які перешкоди, бути чесним перед самим собою.

Номер слайду 5

Теорія літератури. Пригодницький твір – це прозовий твір, сюжет якого сповнений великою кількістю пригод і незвичайних подій. Він відзначається нанизуванням багатьох цікавих епізодів, у яких герой раз у раз потрапляє у складні ситуації, але несподівано приходить порятунок.

Номер слайду 6

Характеристика героїв

Номер слайду 7

Чарівник Незнайомець, якого друзі зустріли біля озера. Одягнений бів ніби по-міському, але на голові мав старого солом’яного бриля. Голова його була лобата, як у мудреця з казки. Мав великий ніс, сиві кошлаті брови.

Номер слайду 8

Сашко Журавель Довготелесий білявий хлопчина. Його називали Журавлем через високий зріст. Добрий, неконфліктний, поступливий, м’який вдачею, страшенно не любив сварок і суперечок. При бажанні міг легко постояти за себе.

Номер слайду 9

Сашко Марусик русявий веснянкуватий хлопчик років дванадцяти.

Номер слайду 10

Сашко Циган. Так хлопця називали через те, що він був чорнявий. А справжнє прізвище його Непорожній. Він був лідером серед трійки друзів.

Номер слайду 11

План твору. Похід друзів в ліс за грибами. Зустріч з незнайомцем, який дав чарівну жаб’ячу лапку. Бажання Сашка Цигана виграти москича. Сварка батьків через виграш. Втеча хлопців у лісовий курінь. Помилка в газеті Бажання Марусика стати кіноактором. Сварка Марусика та Цигана. Бажання поми. Журавля рити друзів

pptx
Додано
12 липня 2023
Переглядів
1695
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку