Презентація "Євген Плужник"

Про матеріал
Матеріал презентації буде помічним на уроках української літератури в 11 класі при вивченні теми "Євген Плужник, його творча біографія. Сповідальність, ліричність, філософічність лірики: «Вчись у природи творчого спокою…», «Ніч… а човен – як срібний птах.!..»"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Євген Плужник, його творча біографія. Сповідальність, ліричність, філософічність лірики: «Вчись у природи творчого спокою…», «Ніч… а човен – як срібний птах!..»11 клас

Номер слайду 4

Номер слайду 5

В історію української літератури 20–30-х років ХХ ст. Євген Плужник увійшов як один із митців Розстріляного відродження, поет-філософ, співець гуманізму, великий майстер осмислення різних станів людської душі. Геніальний талант лірика з модерністським світобаченням засвідчив загальноєвропейський рівень його поезії, у якій органічно поєдналися ознаки різних художніх напрямів — імпресіонізму, експресіонізму та неокласики.

Номер слайду 6

Дайте відповідь на запитання:1. Що зацікавило вас в особі Є. Плужника? Які сторінки його життя найбільше вразили? Чим саме? Які риси вдачі поета вам імпонують? Обговоріть це питання в класі.2. Чи можна стверджувати, що життя Є. Плужника було трагічне? Дайте розлогу відповідь. Що, на вашу думку, є справжнім сенсом людського життя? Чи досягнув цього поет?

Номер слайду 7

«Вчись у природи творчогоспокою…»1. Опишіть настрій, який викликала у вас поезія «Вчись у природи творчого спокою…».2. Чи можна стверджувати, що цей твір є вираженням модерністського світобачення поета? Свою відповідь аргументуйте.3. Назвіть ознаки філософської, пейзажної, інтимної лірики у вірші «Вчись у природи творчого спокою…».4. Які почуття пробуджує осіння пора в душі ліричного героя? До яких роздумів спонукає його? Поясніть символічний зміст образу осені.5. Назвіть художні засоби, використані у вірші. Розкрийте їх значення.6. Прочитайте риторичне запитання, яким завершується вірш. Чому воно є кульмінацією ліричного твору? А якою буде ваша відповідь на авторське запитання?

Номер слайду 8

«Ніч… а човен — як срібний птах!..»1. Передайте свої враження від поезії Є. Плужника «Ніч… а човен — як срібний птах!..».2. Розкрийте мотив твору. Чи вдалося авторові утвердити ідею єдності миттєвого й вічного в житті? Відповідь аргументуйте.3. Схарактеризуйте художні засоби, використані в цьому вірші.4. Поміркуйте, чому лірику Є. Плужника називають «поезією спокою».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
27 серпня 2022
Переглядів
3643
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку