Презентація " Євген Плужник " Ніч.А човен - як срібний птах"

Про матеріал
Попри те, що у творах Євгена Плужника відображено врівноваженість душевного стану ліричного героя, часто відчувається мотив туги за минущістю краси. Цією думкою наповнений вірш «Ніч… а човен, — як срібний птах!..» Поезія нагадує про те, який прекрасний світ. Образ малого ненадійного човна, що летить по річці, «як срібний птах», символізує людське життя, сповнене радості, гармонії, а подекуди — непевності й смутку. Мить і вічність у чуттєвому, образному вираженні знайшли в цій поезії найяскравіше втілення. У вірші Є. Плужника конкретна картина ночі на човні поєднується з алегоричною, з глибоким підтекстом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вірш, що ввійшов до збірки «Рівновага» — «Ніч.., а човен — як срібний птах!..» — це мариністично-символічна поетична мініатюра, сповнена неоромантичного світовідчування. Вона нагадує симфонію, у якій почуття ліричного героя й морські краєвиди зливаються в один візерунок, характеризують макрокосмос і мікрокосмос душі ліричного героя, його бунтівливу вдачу. Водночас морська стихія є втіленням вічності, що підносить душу людини до космічних вершин, до абсолюту світла.

Номер слайду 6

Є. Плужник «Ніч…а човен-як срібний птах!...» Літературний рід: філософсько-пейзажна лірика. Жанр: філософська лірика. Напрям, течія: романтизм. Віршовий розмір: чотиристопний ямб. Римування: перехресне. Провідний мотив, мотиви: захоплення красою Всесвіту. Тема: відтворення врівноваженості душевного стану ліричного героя, мотиву туги за минулістю краси, щирих особистих почуттів людини, пов'язаних із роздумами про те, що людське життя сповнене радості, гармонії, а подекуди — непевності й смутку.Ідея:возвеличення любові до всього, що пов'язано з людським життям, вибором людиною життєвого шляху, глибокого зачарування красою свiту. Основна думка: світ такий глибокий і й незбагненний, але в цьому його краса й привабливість, те, заради чого варто жити. Основна думка: світ такий глибокий і й незбагненний, але в цьому його краса й привабливість, те, заради чого варто жити.

Номер слайду 7

Художні засоби, стилістичні фігури: риторичне звертання: Не спіши, не лети по сяйних світах, Мій малий ненадійний човне!; О, який же прекрасний ти, Світе єдиний. епітети: срібний птах, по сяйних світах, малий ненадійний човне. порівняння: човен — як срібний птах. метафори – горять свiти, не спіши, не лети по сяйних світах, Мій малий ненадійний човне! (абстрактне, переносне значення, метафора, що може означати і людське життя, і вибір шляху людиною, і мрію). інверсія – свiте єдиний. полісиндетон: І над нами, й під нами горять світи. І внизу, і вгорі глибини. риторичні оклики: Що слова, коли серце повне! Ніч… а човен — як срібний птах!

Номер слайду 8

Човен у поезії “Ніч… а човен – як срібний птах..” символізує людську долю, що несеться по хвилях життя, передає глибоке зачарування красою свiту. Човен уподібнюється до срібного птаха, стає другим «я» митця..

Номер слайду 9

Обговорення ідейно-художнього змісту поезії за запитаннями1. Які думки і почуття викликає у вас ця поезія?2. Що символізує образ малого ненадійного човна, що летить по річці, «як срібний птах» ?3. Розкрийте алегоричний підтекст поезії, що пере-дається словами: Не спiши, не лети по сяйних свiтах,Мiй малий ненадiйний човне!4. Яким настроєм пройнята поезія Є. Плужника? З чим це пов’язано?5. Яка основна думка твору?6. До якого виду лірики відноситься поезія?

Номер слайду 10

Роздуми про життя Життя саме по собі - це чисте полотно; вона стає тим, що ви намалюєте на ньому. Ви можете намалювати страждання, ви можете намалювати блаженство. У цій свободі - ваше велич. Ви можете використовувати свободу так, що все ваше життя перетвориться на пекло, або так, що ваше життя сповниться краси, благословення, блаженства, чогось небесного. Все це залежить від вас - людина має повну свободу (Ошо).

Номер слайду 11

pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
21 жовтня 2023
Переглядів
616
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку