Презентація "Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало. Розв'язування задач."

Про матеріал

Мета: закріплення знань за темою «Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало», формування навичок та вмінь учнів розв'язувати фізичні задачі, застосовуючи отримані знання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало. Розв'язування задач.

Номер слайду 2

1. Чому ми бачимо тіла навколо нас? 2. Який кут називають кутом падіння? кутом відбивання? 3. Сформулюйте закони відбивання світла. 4. За допомогою якого приладу можна переконатись у справдженні законів відбивання світла? 5. У чому полягає властивість оборотності світлових променів? 6. У якому випадку зображення називають уявним? 7. Охарактеризуйте зображення предмета в плоскому дзеркалі. 8. Чим розсіяне відбивання світла відрізняється від дзеркального? 9. Чому вдень вікна будинків зовні здаються темними? 10. Як отримати від однієї і тієї ж палиці тінь різної довжини?

Номер слайду 3

Задача 1. Накресліть напрямок відбитого променя.

Номер слайду 4

Задача 2. На плоске дзеркало падає збіжний пучок світла. Накресліть цей рисунок у зошиті та покажіть хід променів після відбивання від дзеркала.

Номер слайду 5

Задача 3. Сашко бачить у невеликій калюжі зображення ліхтаря А. Де саме розташована ця калюжа? Накресліть хід променів, які після відбивання потрапляють в очі хлопчику.

Номер слайду 6

Задача 4. Де треба повісити на стінку АВ невелике плоске дзеркало, щоб із точки С можна було побачити в дзеркалі кут кімнати D? Накресліть хід променів. АВDDD1

Номер слайду 7

Задача 5. Кут між сонячним променем і горизонтом α = 58°. Під яким кутом слід розташувати дзеркало, щоб освітити променем дно вертикальної криниці?

Номер слайду 8

Задача 5. Побудувати зображення предмета АВ в дзеркалі.

Номер слайду 9

Для допитливих. До винаходу першого дзеркала люди милувалися своїм відображенням у воді. Давньогрецький міф про Нарциса оповідає про красивого юнака, який цілими днями дивився на своє обличчя в гладі озера. Проте вже в ті часи, близько 5 тисяч років тому, багаті жителі Стародавньої Греції і Стародавнього Риму могли придбати дзеркала з відполірованого до блиску металу, сталі або бронзи. Багато століть люди відчували страх перед дзеркалами, які вважалися брамою в потойбічний світ. У середині століття жінку могли звинуватити в чаклунстві, якщо серед її речей був цей предмет. Пізніше дзеркала стали активно використовувати для ворожіння, в тому числі і на Русі. Дзеркало сьогодні – звичний предмет побуту. Романо-кельтське бронзове дзеркало

Номер слайду 10

Практичне застосування дзеркал Дзеркало дозволяє бачити предмети через непрозору перешкоду (перископ підводного човна, спостереження з траншей, дзотів і т. д.).

Номер слайду 11

Дзеркала відіграють провідну роль у будові телескопів.

Номер слайду 12

Дзеркала використовуються у побуті.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ганюкова Анна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 липня 2018
Переглядів
8332
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку