Презентація "Відчуйте зоряність поета"(Мотиви світової скорботи в ліриці Лермонтова)

Про матеріал
Дана презентація є наглядним супроводом до відкритого уроку в 9 класі по ліриці Лермонтова "Відчуйте зоряність поета" і має на меті ознайомити з провідними мотивами лірики "демона російської поезії", переконатися на прикладі прочитаних віршів, що мотив самотності, глибокого відчаю, безмежного страждання є домінуючим у його творчості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Михайло Юрійович Лермонтов (1814-1841) «Відчуйте зоряність поета»

Номер слайду 2

(«Белеет парус одинокий…»- мятежный парус поэзии)

Номер слайду 3

Мятежный -  заколотний, бунтівний; (склонный к бунтарству) бунтівливий; (мятущийся - ещё) бентежний, неспокійний     мятежная душа — бентежна душа, бунтівлива душа, неспокійна душа А якою ж була душа поета?

Номер слайду 4

Душа поета Душа поета – вічна таїна, Всі засміються, а вона заплаче, Бо свідком скільки раз вона була Розлук земних і зоряних побачень. Душа поета – крило любові, Вона у пісні, вона у слові. Душа поета - сльозинка щастя; Почуйте душу, і вам воздасться! Душа поета входить в кожен зал, Чи залітає, як небесна птиця, Вона не просить квітів чи похвал, Вона лиш хоче людям поклониться. Душа поета як тонка струна І водночас безмежна, як планета, Схиляє небо до землі вона, Щоб ви відчули зоряність поета! (В.Крищенко)

Номер слайду 5

А душу можно ль рассказать?... Ведь музыка моего сердца совсем расстроена... Михаил Лермонтов Зоряний шлях Лермонтова

Номер слайду 6

Музыка моего сердца “Музыка моего сердца была совсем расстроена нынче” – записав 16-річний Лермонтов в один із своїх зошитів. Сьогодні на уроці ми просто спробуємо почути цю музику, зрозуміти її, відчути біль його душі і з’ясувати, що спричинило цю біль? А зрозуміти може той, кому теж «боліло». “Душа болит, а сердце плачет, А путь земной еще пылит… А тот, кто любит, слёз не прячет Ведь не напрасно душа болит...”

Номер слайду 7

Сады моей души узорны… Николай Гумилёв Хочу, щоб ви зрозуміли і відчули душу поета – сумного, самотнього, бентежно-ніжного і бунтівного, страждаючого і демонічного. Поета геніального, зірка якого так рано погасла… Пушкін наповнює наші серця світлом, а він темрявою, бо Пушкін – сонце російської поезії, а Лермонтов –нічне світило, недарма Ф.Достоєвський називає його «демоном російської поезії». У Гумільова сади душі – це візерунки, а у Лермонтова - зоряні сади душі.

Номер слайду 8

Ми зможемо виростити свій зоряний сад ??? Замість дерев в нашому саду будуть жити поети, які допомагають нам пізнати свою душу …

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Два генія

Номер слайду 11

Анна Ахматова «Він наслідував у віршах Пушкіна і Байрона і раптом почав писати щось цілком самостійне, і всі вже ціле століття хочуть наслідувати його».

Номер слайду 12

На зміну пушкінським сонячним рядкам приходить трагічна ліра Лермонтова В.Бєлінський говорив, що поезія Лермонтова “вийшла із глибини ображеної душі, це крик, це стогін людини”

Номер слайду 13

Музика мого серця «В моїй душі, як в океані, надій розбитих скарб лежить» М.Ю.Лермонтов чи крик зболеної душі?

Номер слайду 14

Мотиви світової скорботи в ліриці М.Ю. Лермонтова План 1. Захоплення Михайла Лермонтова поезією Джорджа Байрона. Поєднання реального факту біографії з мотивами світової скорботи. 2. Горда самотність. Нове трактування Лермонтовим теми самотності в поезії «Сосна». 3. Страждання, зневіра, розчарування, гірка сповідь ліричного героя в поезії “І нудно, і сумно...” 4. Мандрівник у таїнах Всесвіту. Усвідомлення недосяжності щастя в поезії «На дорогу йду я в самотині…»

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Нет, я не Байрон, я другой, Ещё неведомый избранник, Как он, гонимый миром странник, Но только с русскою душой. Два генія

Номер слайду 17

Поет з гіркою печаллю згадує долю самотніх, розлучених життям батька й сина – це ще один момент, який обєднує долі Лермонтова і Байрона. Реальний факт біографії збігся з романтичними лейтмотивами самотності та туги. Ужасная судьба отца и сына Жить розно и в разлуке умереть, И жребий чуждого изгнанника иметь… М. Лермонтов Батько поэта

Номер слайду 18

Нове трактування Лермонтовим теми самотності – це його характер, пов’язаний з несприйняттям лермонтовським героєм світу, основ світобудови. Його герой завжди і всюди самотній: Души певца не постигали, Не могли души его любить, Не могли понять его печали, Не могли восторгов разделить. (Демон, Благодарность). Йому немає місця серед холодного натовпу, серед бездушного світу. Він самотній і в своїй вітчизні, де стогне людина від рабства й ланцюгів. І нарешті, він самотній у цілому світі, який є для нього пустелею Головне джерело самотності – протистояння героя і світу; дистанція, що вічно їх розділяє.

Номер слайду 19

У кожного – свій Лермонтов Поэт писав свої вірші … Це – його щоденник , в якому розкриває перед нами свою «дивну», чуттєву і дуже раниму душу, свої почуття, гіркі розчарування. Часом така сповідь давалась тяжкою ціною – не кажен наважиться на таку чесність і відвертість з собою. Лермонтов – дуже різний, і водночас постійно самотній, гнівний, бунтівний, бентежний, в 26 років отруєний почуттями нудьги, розчарування, зневіри- «світової скорботи». У кожного – свій Лермонтов . «Сосна»- горда самотність, «І нудно, і сумно…» - гірка сповідь

Номер слайду 20

Основні мотиви лірики Лермонтова Мотив світової скорботи, самотності, стомленості та безвиході - основний мотив Мотив нерозділеного і ображеного почуття Мотив розчарування Мотив нездійсненності щастя Мотив безнадійного кохання Мотив смерті Мотив мрії і сну Мотив фатальної приреченості поета і поезії Мотив прагнення до боротьби, до пошуку незвіданого; батьківщина, свобода і воля , час і вічність.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Який він – ліричний герой Лермонтова? Збентежений, глибоко розчарований, самотній Перебуває в конфлікті зі світом, в стані депресії. Яке визначення ми можемо дати такому стану? – Це “світова скорбота” – стан глибокого відчаю, почуття людини, яка усвідомила, що реальний фізичний світ ніколи не зможе задовольнити потреби її розуму. Синоніми: песимізм, меланхолія, апатія.

Номер слайду 25

И скучно и грустно! - и некому руку подать В минуту душевной невзгоды... Желанья!., что пользы напрасно и вечно желать?.. А годы проходят - все лучшие годы! Любить... но кого же? на время - не стоит труда, А вечно любить невозможно… В себя ли заглянешь? - там прошлого нет и следа: И радость, и муки, и все там ничтожно... Что страсти? - ведь рано иль поздно их сладкий недуг Исчезнет при слове рассудка; И жизнь - как посмотришь с холодным вниманьем вокруг – Такая пустая и глупая шутка...

Номер слайду 26

Александра-Осиповна Смирнова-Россет Екатерина Григорьевна Нечволодова Клинбенгерг Эмилия Александровна Графиня Е.П. Ростопчина Мария Александровна Щербатова Екатерина Григорьевна Быховец Надежда Петровна и Аграфена Петровна Верзилины А.М. Верещагина Любить…но кого же?.. на время – не стоит труда, А вечно любить невозможно…

Номер слайду 27

Я не могу любовь определить, Но это страсть сильнейшая! - любить Необходимость мне; и я любил Всем напряжением душевных сил. «1831 июня 11 дня».

Номер слайду 28

«Я целый мир возненавидел, чтобы тебя любить сильней…»

Номер слайду 29

Якщо для Пушкіна любов – це натхнення, «чудові миті», «божество», то у Лермонтова – це сумніви, біль втрат, розчарування, знову біль і самотність… Нищий У врат обители святой Стоял просящий подаянья Бедняк иссохший, чуть живой От глада, жажды и страданья. Куска лишь хлеба он просил, И взор являл живую муку, И кто-то камень положил В его протянутую руку. Так я молил твоей любви С слезами горькими, с тоскою; Так чувства лучшие мои Обмануты навек тобою!

Номер слайду 30

«Я не унижусь пред тобой…»: Я не унижусь пред тобою; Ни твой привет, ни твой укор Не властны над моей душою. Знай: мы чужие с этих пор. Ты позабыла: я свободы Для заблужденья не отдам; И так пожертвовал я годы Твоей улыбке и глазам, И так я слишком долго видел В тебе надежду юных дней И целый мир возненавидел, Чтобы тебя любить сильней.

Номер слайду 31

…Отныне стану наслаждаться И в страсти стану клясться всем; Со всеми буду я смеяться, А плакать не хочу ни с кем; Начну обманывать безбожно, Чтоб не любить, как я любил; Иль женщин уважать возможно, Когда мне ангел изменил? Я был готов на смерть и муку И целый мир на битву звать, Чтобы твою младую руку – Безумец! – лишний раз пожать! Не знав коварную измену, Тебе я душу отдавал; Такой души ты знала ль цену? Ты знала – я тебя не знал!

Номер слайду 32

Лермонтов – людина з бентежною душею, яка шукала ласки і кохання, але справжнього, взаємного, проте його почуття залишаються без відповіді. Поет шукав ту єдину, яка зможе зрозуміти і сприймати його таким, яким він є; шукав рідну душу, ту єдину, яка буде йому допомогати в тяжкі хвилини, поважати його. Якщо в творчості Пушкіна тема кохання - самостійна тема, то в ліриці Лермонтова тема кохання тісно переплітається з темою самотності, поет самотній і в коханні, так як кохання – завжди страждання, розчарування.

Номер слайду 33

«Я не хочу, чтоб свет узнал Мою таинственную повесть; Как я любил, за что страдал, Тому судья лишь Бог да совесть!...» «Выхожу один я на дорогу…»

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Два генія Хотіла б я вийти у чистеє поле, Припасти грудьми до сирої землі І так заридати, щоб зорі почули, щоб люди вжахнулись на сльози мої... (Леся Українка)

Номер слайду 36

Выхожу один я на дорогу…» - усвідомлення недосяжності щастя. Выхожу один я на дорогу; Сквозь туман кремнистый путь блестит. Ночь тиха. Пустыня внемлет богу, И звезда с звездою говорит. В небесах торжественно и чудно! Спит земля в сиянье голубом... Что же мне так больно и так трудно? Жду ль чего? Жалею ли о чем? Уж не жду от жизни ничего я, И не жаль мне прошлого ничуть. Я ищу свободы и покоя! Я б хотел забыться и заснуть! Но не тем холодным сном могилы... Я б желал навеки так заснуть, Чтоб в груди дремали жизни силы, Чтоб, дыша, вздымалась тихо грудь, Чтоб, всю ночь, весь день мой слух лелея, Про любовь мне сладкий голос пел, Надо мной чтоб, вечно зеленея, Темный дуб склонялся и шумел.

Номер слайду 37

Если б знал он в миг смертельной раны, Если б знал он, падая в крови, Что родник судьбы его – Тарханы Станут пульсом скорби и любви. Местом, где, склонясь в молчанье строгом, Будут люди из столиц и сел Вслушиваться в звездную дорогу, По которой Лермонтов прошел.

Номер слайду 38

Плекайте зоряні сади вашої душі: читайте книги, слухайте музику, відвідуйте театри, кіно, концерти; прагніть до самопізнання, роздумуйте про сенс свого життя, збагачуйте свій духовний світ. Який Я і яке моє призначення на землі?

Номер слайду 39

Романс “Вспомни обо мне...”

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Висновок Самотність- головний мотив і основна тема творчості Лермонтова, що пояснюється його тяжкою долею та “страшною” епохою, в яку він жив. Ліричний герой Лермонтова - це двійник автора “...я в мире не оставлю брата и тьмой холодною объята душа усталая моя. Как ранний плод, лишенный сока, она увяла в бурях рока под знойным солнцем бытия» М.Лермонтов

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Трагічна ліра Лермонтова “вийшла із глибини ображеної душі, це крик, це стогін людини” В.Бєлінський

Номер слайду 44

«Музика мого серця…» чи крик зболеної душі? “Если друг тебя обманет, если сердце жить устанет и душа твоя увянет в дальней стороне , вспомни обо мне... Если ты услышишь песнь разлуки, песнь любви и вопль муки….- вспомни обо мне.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Ковальчук Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Недавній Валерій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Томищ Оксана Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Волощук Є.В., Звиняцьковський В.Я., Філенко О.М.)
Додано
14 грудня 2019
Переглядів
3702
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку