З розвитком суспільства, з винаходом вогню почалися перші експерименти з продуктами харчування. Смажене або печене м’ясо виявилося смачнішим, ароматнішим. Під час археологічних розкопок знайдено хліб, випечений ще 6 тисяч років тому з перетертого зерна. Ці знахідки доводять, що людське суспільство завжди вирізнялося прагненням до культури споживання, естетики, а не примітивного культу їжі.
Серветка — невеликий (звичайно квадратний) шматок тканини або спеціального паперу, який використовують під час споживання їжі, щоб дотримуватися чистоти та охайності за столом, а також для витирання рук і губів. Серветки бувають полотняні й паперові. Перегляньте відео №1https://www.youtube.com/watch?v=24oshr5 Ij. WI
Сервірування столу — це підготовка стола до споживання їжі. Розкладати столові прибори необхідно навколо основної тарілки згідно з черговістю використання. З правого боку — місце для ложки й ножа. При цьому ложку слід класти носиком догори, а лезо ножа має бути спрямоване в бік тарілки. З лівого боку кладуть салатну виделку та виделку до основної страви, зубцями вгору. Десертні столові прибори — маленьку ложечку та виделку — кладуть за тарілкою. Місце пиріжкової тарілки й ножа — ліворуч від десертних приборів. Склянки, бокали ставлять на стіл праворуч від тарілки біля кінчика ножа. Переглянути відео № 2https://www.youtube.com/watch?v=Bi. Gg6 YFpd. Pk
ПРАКТИЧНА РОБОТАСервірування святкового столу. Складання паперових серветок. Предмети для сервірування столу: серветки паперові, тарілки різних розмірів, столові прибори, чашки та склянки. Послідовність виконання роботи1. Використовуючи зразок, сервірувати стіл на одну персону, добираючи необхідний посуд, прибори. Як у відео. 2. Обрати схему складання серветки.3. Скласти серветку відповідно до схеми.4. Завершити оздоблення святкового столу.5. Роботу виконувати з дотриманням правил безпечної праці.6. Завантажити фотографії серветки та сервірованного столу.