Презентація "Види столових приборів. Правила поведінки за столом. Сервірування святкового столу". Трудове навчання 5 клас.

Про матеріал
Трудове навчання 5 клас (обслуговуюча праця). Презентація на тему: "Види столових приборів. Правила поведінки за столом. Сервірування святкового столу". Матеріал розрахований на 2 години (теоретичний та практичний)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види столових приборів. Правила поведінки за столом. План уроку. Культура споживання їжі. Поняття про столову білизну. Сервірування святкового столу.

Номер слайду 2

Культура споживання їжі У первісному суспільстві здобуття їжі було однією з головних турбот людини. Полювання, рибальство, пошуки та збір їстівних рослин і коріння певною мірою задовольняло потреби людини.

Номер слайду 3

М’ясо тварин, овочі, рослини — все споживали в сирому вигляді. Історія стародавнього суспільства свідчить про те, що людина поступово набувала певної культури та естетики споживання їжі.

Номер слайду 4

З розвитком суспільства, з винаходом вогню почалися перші експерименти з продуктами харчування. Смажене або печене м’ясо виявилося смачнішим, ароматнішим. Під час археологічних розкопок знайдено хліб, випечений ще 6 тисяч років тому з перетертого зерна. Ці знахідки доводять, що людське суспільство завжди вирізнялося прагненням до культури споживання, естетики, а не примітивного культу їжі.

Номер слайду 5

Розвивалися не лише способи приготування їжі, а й способи її подачі до столу. Спочатку використовували як посуд кістки тварин і каміння, а замість серветок — листя дерев та шкіру тварин. Згодом посуд почали виготовляти з різних матеріалів: металу, порцеляни, скла тощо.

Номер слайду 6

Поняття про столову білизну. Скатертини, рушники та серветки з винаходом паперу і тканини стали невід’ємною частиною культури споживання їжі та отримали назву столова білизна. Столова білизна — це скатертини, рушники та серветки.

Номер слайду 7

Скатертина — символ хатнього достатку і показник культури й порядку в домі. На свята стіл найчастіше застеляють білою скатертиною. Традиційним для українського стола є використання вишитих рушників.

Номер слайду 8

Серветка — невеликий (звичайно квадратний) шматок тканини або спеціального паперу, який використовують під час споживання їжі, щоб дотримуватися чистоти та охайності за столом, а також для витирання рук і губів. Серветки бувають полотняні й паперові. Перегляньте відео №1https://www.youtube.com/watch?v=24oshr5 Ij. WI

Номер слайду 9

Сервірування святкового столу. Сервірування столу передбачає правильне розташування столових приборів та предметів його оформлення: скатертини, посуду, приборів, серветок 

Номер слайду 10

Сервірування столу — це підготовка стола до споживання їжі. Розкладати столові прибори необхідно навколо основної тарілки згідно з черговістю використання. З правого боку — місце для ложки й ножа. При цьому ложку слід класти носиком догори, а лезо ножа має бути спрямоване в бік тарілки. З лівого боку кладуть салатну виделку та виделку до основної страви, зубцями вгору. Десертні столові прибори — маленьку ложечку та виделку — кладуть за тарілкою. Місце пиріжкової тарілки й ножа — ліворуч від десертних приборів. Склянки, бокали ставлять на стіл праворуч від тарілки біля кінчика ножа. Переглянути відео № 2https://www.youtube.com/watch?v=Bi. Gg6 YFpd. Pk

Номер слайду 11

ПРАКТИЧНА РОБОТАСервірування святкового столу. Складання паперових серветок. Предмети для сервірування столу: серветки паперові, тарілки різних розмірів, столові прибори, чашки та склянки. Послідовність виконання роботи1. Використовуючи зразок, сервірувати стіл на одну персону, добираючи необхідний посуд, прибори. Як у відео. 2. Обрати схему складання серветки.3. Скласти серветку відповідно до схеми.4. Завершити оздоблення святкового столу.5. Роботу виконувати з дотриманням правил безпечної праці.6. Завантажити фотографії серветки та сервірованного столу.

pptx
Додано
14 січня 2021
Переглядів
5324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку