Презентація "Види посмішок"

Про матеріал

Презентація "Види посмішок" містить опис та ілюстрації різних видів посмішок, В презентації наявні історичні, біологічні, психологічні цікавинки щодо появи посмішки на обличчі в найрізноманітніших життєвих обставинах.

Презентація сподобається всім, хто бажає дізнатися щось нове та цікаве, зокрема вона стане у нагоді вчителям та шкільним психологам під час позакласної роботи.

Перегляд файлу

image

Види посмішок

image

imageПрезентацію підготувала керівник гуртка «Біофізика» Слободянюк Наталія Олександрівна Першим спробував розшифрувати багатогранну міміку усмішок французький невролог XIX-го століття Дюшен де Булонь. Він був сином французького пірата і обожнював застосовувати електричний струм у своїй лікарській практиці - між іншим, він був засновником електротерапії.

Дюшен де Булонь

Дюшен почав вивчати міміку за допомогою електродів, які він приєднував до м'язів обличчя. Але оскільки така процедура була дуже болючою, спочатку він експериментував на відтятих головах революціонерів. Одного дня йому пощастило натрапити на пацієнта в паризькій лікарні з нечутливістю обличчя - так він знайшов свого "піддослідного кролика".

Всього Дюшен винайшов 60 виразів обличчя, кожен з яких відтворювався окремою групою лицьових м'язів, які він закарбував у серії досить моторошних світлин.

image

Це порушує питання, яке спантеличувало вчених від Дарвіна до Фрейда. Чи є наша міміка інстинктивною і універсальною для всіх людей або вона залежить від культури, в якій виховувалися?

imageНа одній з них нещасний піддослідний Дюшена широко усміхається беззубим ротом. Ця інтенсивна міміка обличчя стала відомою як "усмішка Дюшена", або щира усмішка, яка виражає почуття справжнього задоволення та запаморочливого щастя. Її визначною рисою є характерні зморщечки в куточках очей, так звані "гусячі лапки".

Однак, вчені з'ясували, що в деяких народів щира усмішка не обов'язково має супроводжуватися "гусячими лапками

?


imageДещо в цьому питанні можуть прояснити спостереження за нашими найближчими родичами. Попри те, що щира усмішка вважається найбільш природною, вона насправді походить від міміки із зовсім іншим значенням. "Коли шимпанзе бонобо відчувають страх, вони широко вишкірюють зуби", пояснює Занна Клей, приматолог з Університету Бірмінгема.

Це - жест підкорення, який шимпанзе використовують у присутності домінантних особин групи. І хоча ми не пов'язуємо усміхнене обличчя людини з відчуттям побоювання, існує достатньо свідчень, що саме від такої підлесливої міміки й походить наша щира усмішка.

imageimageУ малюків, широка усмішка може означати як задоволення, так і біль.

imageimageА чоловіки, як показали дослідження, частіше посміхаються у присутності людей із вищим статусом.

imageimageimageДарвін вважав, що міміка обличчя є   Коли людина здіймає брови від інстинктивною і спочатку виконувала подиву, це збільшує її поле зору, що,

практичні функції.        вочевидь, допомагало нашим предкам

роздивитися хижака в засідці.

Посмішка з вищиром зубів свідчить про готовність захищатися і вкусити.

Так Дарвін дійшов висновку, що емоції у людей різних народностей виражаються за допомогою універсальної міміки.

!

Щоби довести свою теорії, Дарвін показав своїм знайомим фотографії з різними виразами обличчя, зроблені Дюшеном. Усі 20 учасників експерименту безпомилково і одностайно визначили емоції на 11 світлинах.


Жалюгідна усмішка

imageУсмішка є інстинктивною, але не тільки тоді, коли ми відчуваємо задоволення. Трохи асиметричний вигин губ із виразом глибокої печалі в очах - це жалюгідна усмішка, яка виражає стоїцизм - "стиснути зуби і терпіти".

Дослідники виявили цей тип усмішки, знімаючи прихованою камерою людей, які дивилися жахливі сцени насильства в кіно, а також у пацієнтів, які страждають на депресію. Це соціально прийнятний спосіб виразити сум чи біль.

Жалюгідна усмішка

image

imageПроаналізував понад 4 800 фотографій спортсменіволімпійців, вони з'ясували, що така усмішка, як правило, з'являлась на обличчях срібних медалістів, які програли змагання в останню мить. Цікаво, що міміка була така сама навіть у сліпих від народження спортсменів.

Стримана усмішка. «Революція усмішки»

imageСитуація трохи ускладнюється історією і традиціями. Щира усмішка не завжди була в пошані. Так, у XVII столітті відверто виражати свої емоції вважалося непристойним. Усміхатися, показуючи зуби, було ознакою плебейства.

"Революція усмішки" відбулася лише сторіччя по

тому, коли французькі аристократи, насолоджуючись життям у щойно відкритих модних кав'ярнях, повернули моду на щасливий вираз обличчя.

image

Стримана усмішка

У багатьох суспільствах ця зміна етикету так й не відбулася.

 

image

А в посібнику для іноземних працівників, виданому норвезьким урядом, зазначається, якщо ви думаєте, що усміхнений незнайомець - п'яний, божевільний або американець, значить, ви вже досить довго живете в Норвегії.

image

Стримана усмішка

imageimageimage"Стримуючи усмішку, ми опускаємо куточки рота вниз або стискаємо губи, ніби говорячи, "я не маю усміхатися ", - пояснює Зара Амбадар, когнітивний психолог з Університету Піттсбурга.

Це пояснює, чому в Японії, де етикет зобов'язує стримувати емоції на людях, поширена усмішка

image

Сором’язлива усмішка

Вона дуже схожа на стриману, але зазвичай супроводжується рум'янцем або їй передує ніякова ситуація. Усміхаючись сором'язливо, людина також часто нахиляє голову вниз і трохи ліворуч.

image

Завчена усмішка

imageТакою усмішкою вас обдаровує співробітник супермаркету, який, після того як ви вистояли чергу, люб'язно повідомляє, що "повернення товарів здійснюється на четвертому поверсі". Або адміністратор готелю, який пояснює, що вільні номера з'являться не раніше як за рік.

Завчена усмішка покликана пом'якшити неприємну новину. Для неї характерна трохи підведена нижня губа і невеликий нахил голови вбік. Це, мабуть, найдратівливіша з усіх посмішок, оскільки вона часто змушує співрозмовника мимоволі усміхнутися у відповідь.

Завчена усмішка дуже схожа на три інших, хоча вони й використовуються за інакших обставин. Це поступлива усмішка, яка часто з'являється на обличчі того, хто попався на нещиру завчену усмішку.

Презирлива усмішка

image

Зловтішна усмішка

imageІз зрозумілих причин таку емоцію, як радість через невдачу іншого, треба приховувати. Але це буває не завжди легко. "Якщо людина впевнена, що її не бачать, вона виражає почуття зловтіхи широкою радісною усмішкою - "усмішкою Дюшена", - каже психолог з університету Цюріха Дженніфер Гоффман.

Але коли на нас дивляться, ми намагаємось приховати зловтіху, зображуючи на обличчі обурення. В результаті чого виникає доволі моторошна посмішка, яка стала візитною карткою лиходіїв з фільмів жахів.

Змішана міміка притаманна й іншим схожим видам усмішок, які можуть виражати улесливе презирство, приємне лоскотання нервів або солодку меланхолію.

Фальшива усмішка

imageimageУсмішка є настільки універсальним способом зробити себе більш привабливим, що якщо ви посміхнетесь собі в дзеркалі примірювальної, ви скоріше купите те, що одягли. Так принаймні стверджує одне дослідження 2013 року.

Усмішка додає людям більшої правдивості, коли вони говорять неправду. Як жартував американський комік Кін Хаббард, "якщо ви не бачили, як ваша дружина усміхається поліцейському, ви на бачили її найчарівнішу усмішку".

Як з'ясувати, що усмішка щира?

imageimageЯкщо усмішка нещира, вона може бути надто раптовою або навпаки затягнутою. Вона виглядає неприродно, і не синхронізується з тим, що ми говоримо. В переконливій усмішці є дещо більше, ніж примружені очі або блиск зубів.

Кокетлива усмішка

Усмішку Мони Лізи часто називають загадковою, але насправді це класичний "кокетливий" вираз обличчя

imageБудь-яка класифікація усмішок була би незавершеною без славетної усмішки Джоконди. Попри її таємничість, визначити її значення досить нескладно. Психологи вже давно дійшли згоди, що шедевр

Леонардо да Вінчі зображує кокетливе загравання.

image

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Назаренко Валерiя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
8 травня 2022
Переглядів
1972
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку