Презентація "Відмінкові закінчення іменників з конкретним та абстрактним значенням"

Про матеріал
Презентація з матеріалами до уроку української мови в 10 класі "Відмінкові закінчення іменників з конкретнимта абстрактним значенням"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відмінкові закінчення іменників з конкретним та абстрактним значенням

Номер слайду 2

https://www.youtube.com/watch?v=3g1fl2 Pl. HXI&ab_channel=Ed. Era. Перегляд відеоролика «Відмінкові закінчення іменників. Онлайн-курс з підготовки до ЗНО «Лайфхаки з української мови»

Номер слайду 3

Вибірково-розподільна робота. Подані географічні назви поставте у формі родового відмінка однини й запишіть до відповідної колонки таблиціАрарат, Рейн, Бориспіль, Крим, Херсон, Париж, Парнас, Путивль, Вашингтон, Кавказ, Славутич, Байкал, Еверест, Інгул, Інгулець, Очаків, Донець, Дон, Люксембург

Номер слайду 4

Змоделюйте словосполучення, уживаючи слова, що в дужках, у відповідній відмінковій формі. Уведіть їх у речення. Студент (Оксфорд), мешканець (Оксфорд). Столиця (Мозамбік), вулицями (Мозамбік). На березі (Хорол), навчальні заклади (Хорол). Центральними вулицями (Занзібар), курорти (Занзібар). Довжина (Гудзон), символіка (Гудзон)

Номер слайду 5

Прочитайте текст. Спишіть текст, розкриваючи дужки. Поясніть орфограми. УКРАЇНЕЦЬ, ЯКИЙ ВІДМОВИВСЯ БУТИ БІДНИМ Блискуча, абсолютно неймовірна життєва кар’єра: селянський син з України став на канадській землі мільйонером, сягнув неймовірних вершин (успіх) та благополуччя, здолавши чимало складних для нього обставин. Адже судилося йому в двадцять сім років починати в чужому (край) своє життя заново, як кажуть, із чистої сторінки. І не мав він тоді нічого, крім власних, звичних до праці рук та світлої голови. Ім’я цієї людини — Петро Яцик. Небайдужість, мабуть, була однією з головних рис його (характер). Він був українцем, який усвідомлював усе: болі, і тривоги, і проблеми свого (народ). Петро Яцик — це філософ-самоук, співрозмовники, спілкуючись з ним, починали вірити в себе, Справою свого життя він уважав допомогу щиру Україні, пояснював необхідність ґрунтовної освіти, вчив не жити у світі ілюзій, а самокритично дивитися на себе і працювати без (упин). Колишній хлопець із українського села виріс у Канаді до рівня видатного громадського (діяч), (меценат), який виразно бачить національні пріоритети та безкомпромісно відстоює їх. «Убогий духом не може бути багатим, незважаючи на те, скільки грошей він має»,— любив повторювати Петро Яцик (За М. Слабошпицьким).

Номер слайду 6

Виконайте тестові завдання.1. Закінчення -а у формі родового відмінка однини мають обидва іменники рядка: А талант (хист), талант (грошова одиниця); Б знак (марка), знак (значок);В рахунок (документ), рахунок (дія); Г дзвін (предмет), дзвін (звук); Д детектив (агент), детектив (твір).2. Закінчення -у у формі родового відмінка однини мають обидва іменники рядка: А ріг (матеріал), ріг (будинку); Б томат (рослина), томат (сік); В пояс (талія), пояс (зона);Г алмаз (інструмент), алмаз (речовина); Д папір (документ), папір (матеріал).3. Визначте рядок, у якому всі іменники у формі родового відмінка однини мають закінчення -у (-ю): А паладій, паралелізм, парафін; Б параболоїд, паромір, термометр; В патрон, паяльник, периметр;Г перпендикуляр, перфоратор, підшипник; Д біогенезу, градусника, біоценозу.4. Визначте рядок, у якому іменники — власні назви мають паралельні закінчення: А Судак, Яготин, Чоп; Б Техас, Прут, Лаос; В Ужгород, Форос, Цюріх;Г Ванкувер, Гібралтар, Стрий; Д Занзібар, Уганда, Гудзон.

Номер слайду 7

5. Визначте рядок, у якому іменники залежно від значення у формі родового відмінка однини мають закінчення -а (-я) і -у (-ю). А ріст, розсип, розряд; Б реверс, рак, рахунок; В ракурс, реоскоп, респект;Г рівень, рисунок, різець; Д вакуум, бетон, блок-апарат.6. Правильно вжито відмінкове закінчення обох іменників варіанта: А тривалого терміну, іншомовного терміну;Б побудувати з каменя, не лишити жодного каменя;В розрахункового рахунку, рахунка матчу;Г мер міста Ванкуверу, територія острова Ванкуверу;Д королівського балу, урахування середнього бала.

Номер слайду 8

Робота з рефлексивним екраном□ Сьогодні я дізнався...□ Було цікаво...□ Було складно...□ Я зрозумів, що...□ Тепер я зможу...□ Я навчився...□ У мене вийшло...□ Я зміг...

Номер слайду 9

Виконайте вправи 388, 390 за підручником https://pidruchnyk.com.ua/394-ukrayinska-mova-zabolotniy-10-klas.html, Творче завдання. Створіть скрайбінг з теми уроку

Номер слайду 10

Скрайбінг – новітня техніка презентації (від англ. «scribe» – створювати ескізи абомалюнки), винайдена британським художником Ендрю Парком. Виступ ілюструється малюнками на дошці (або аркуші паперу). Створюється так би мовити «паралельний ефект», коли ми і чуємо і бачимо приблизно одне і те ж, при цьому графічний ряд фіксується на ключових моментах аудіорядом. Головні переваги скрайбінгу: Яскравість;Лаконічність;Інформативність;Креативність представлення інформації;В ідеалі, дивлячись на скрайб-візуалізацію, слухач повинен відтворити в пам’яті почуту розповідь хоча б у загальних рисах.https://www.youtube.com/watch?v=n9 MBj0 E0o. Cc&ab_channel=%E2%80%A2%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8 C%D1%8 E%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%8 B%E2%80%A2

pptx
Додано
2 травня 2023
Переглядів
603
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку