Презентація: "Відмінювання та ступені порівняння прикметників"

Про матеріал

Засвоєння теми щодо відмінювання і ступенів порівняння прикметників. Групи прикметнків за значенням та їх характеристика, окремо до кожної групи. Особливості творення ступенів порівняння прикметнків: вищого, найвищого , проста та складена форми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ступені порівняння та відмінювання прикметників

Номер слайду 2

Спочатку розберемося, які бувають прикметники. За значенням прикметники поділяють:

Номер слайду 3

Якісні прикметники. Називають ознаку предмета, яка може проявлятися в більшій або меншій мірі(мають ступені порівняння, відповідають на питання який? яка? яке? які?) : зелений-зеленіший…

Номер слайду 4

Відносні прикметники Вказують на відношення до іншого предмета, обставини, дії (утворюються від іменників, рідко-від дієслів та прислівників, відповідають на питання який? яка? яке? які?): книжковий-для книжок.

Номер слайду 5

Присвійні прикметники Вказують на належність предмета якійсь особі чи тварині(утворюються від назв осіб, рідко-від назв тварин, відповідають на питання чий? чия? чиє? чиї?): зятева, сестрин.

Номер слайду 6

Ступені порівняння прикметників. Якісні прикметники мають два ступені порівняння: вищий і найвищий. Вищий ступінь порівняння означає, що в одному предметі є більше певної якості, ніж в іншому подібному. (Дніпро довший від Бугу). Найвищий ступінь порівняння означає, що в одному предметі найбільше певної якості в порівнянні з усіма іншими подібними: Київ –найдавніше місто в Україні.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ВІДМІНЮВАННЯ ПРИКМЕТНИКІВЗа характером кінцевого приголосного основи початкової форми -називного відмінка однини чоловічого роду - прикметники поділяються на дві групи: тверду й м'яку.

Номер слайду 11

До твердої групи належать: До твердої групи належать:* прикметники, що мають твердий кінцевий приголосний основи і закінчення -ий,-а,-е: широкий, широка, широке; близький, людяний, особистий, систематичний.o усі присвійні прикметники, що в початковій формі мають чисту основу на приголосний: Василів, Ольжин, сестрин, батьків.

Номер слайду 12

До м’якої групи належать: До м'якої групи належать:* прикметники з м'яким кінцевим приголосним основи на -н із закінченнями -ій,-я,-є: синій, вечірній, крайній, вчорашній, колишній, довколишній, тутешній, давній, літній, торішній;o прикметники з кінцевим приголосним основи на -й: безкраїй, довговій, довгошиїй.

Номер слайду 13

Правопис складних прикметників: Складні прикметники з другою частиною -лиций (круглолиций, яснолиций) утворюють окремий тип відмінювання, оскільки поєднують два різновиди закінчень - тверді (називний, орудний і знахідний відмінки однини чоловічого й середнього роду, всі відмінкові форми множини) і м'які (всі інші відмінки чоловічого, жіночого й середнього роду, крім зазначених).

pptx
Додано
20 лютого 2021
Переглядів
1802
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку