Презентація "Видобування паливних ресурсів"

Про матеріал
Презентація створена для проведення дистанційного уроку у 9 класі на тему "Видобування паливних ресувсів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Видобування паливних ресурсів9 клас

Номер слайду 2

Пригадайте, які мінеральні ресурси використовують як паливо. На які паливні корисні копалини багаті надра України?

Номер слайду 3

Пригадайте, які мінеральні ресурси використовують як паливо. На які паливні корисні копалини багаті надра України?Паливні мінеральні ресурси відіграють надзвичайно важливу роль. Вугілля, нафта і природний газ — це три «енергетичні кити» сучасного світового господарства.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

План1. ВУГІЛЛЯ.2. НАФТА.3. ПРИРОДНИЙ ГАЗ.4. ВИДОБУВАННЯ ПАЛИВНИХ РЕСУРСІВ В УКРАЇНІ.

Номер слайду 6

ВУГІЛЛЯ. Вугілля — один із найбільш поширених видів енергоресурсів. Достовірні запаси вугілля (кам’яного і бурого) оцінюють у 890 млрд тонн, із яких майже дві третини припадає на Азію та Америку

Номер слайду 7

Вугільні басейни і родовища у світі розміщені в межах двох планетарних широтних смуг — північної (Північна Америка та Євразія) і південної (Південна Америка, південь Африки й Австралія).

Номер слайду 8

Світовий видобуток вугілля становить майже 8 млрд тонн. Видобуток підземним способом (у шахтах) згортається, а відкритим (у кар’єрах) — зростає. До найбільших басейнів і районів видобутку вугілля у світі належать Верхньосілезький (Польща), Кузнецький (Росія), Карагандинський (Казахстан), Північно-Східний (Китай), Східний (Індія), Аппалацький (США), Південно-Східний (Австралія). Світовими лідерами з видобутку вугілля є Китай, США, Індія

Номер слайду 9

Номер слайду 10

НАФТА. З нафти отримують рідке паливо, мастила, вона є сировиною для виробництва синтетичних матеріалів. Сьогодні в загальному світовому споживанні енергоресурсів частка нафти становить третину, а в другій половині XX ст. сягала майже половини. Задля контролю над нафтовими родовищами і потоками її експорту ведуться війни, відбуваються політичні конфлікти. Нафта перетворилася на реальний інструмент геополітичного впливу.

Номер слайду 11

Розвідані запаси нафти у світі — 240 млрд тонн, майже половина з них припадає на Південно-Західну Азію

Номер слайду 12

П’ять країн світу — Венесуела, Саудівська Аравія, Канада, Іран, Ірак — володіють майже 2/3 світових запасів нафти (

Номер слайду 13

Світовий річний видобуток нафти перевищив 4,3 млрд тонн у 2015 р. Найбільшими нафтовидобувними країнами є Саудівська Аравія, Росія (водночас і найбільші її експортери) та CIF (найбільший у світі споживач нафти)Для врегулювання обсягів видобутку цього енергоносія і впливу на її ціну на світовому ринку 13 країн Перської затоки, Латинської Америки й Африки створили Організацію країн — експортерів нафти (ОПЕК). На них разом припадає понад 70 % запасів, 40 % видобутку та 35 % світового експорту «чорного золота». Крім США, великими імпортерами цього енергоносія є Китай, Індія, Японія, країни ЄС.

Номер слайду 14

ПРИРОДНИЙ ГАЗ. Природний газ широко використовують у побуті як пальне для автомобілів, сировину в хімічній промисловості та паливо для електростанцій. Розвідані світові запаси природного газу оцінюють у 198,8 трлн м3 (2020), майже 80 % з них припадає на країни Азії

Номер слайду 15

Межі нафто- і газоносних басейнів зазвичай збігаються, але видобувають нафту і природний газ із порід різного геологічного віку і різних глибин — газ залягає значно глибше, ніж нафта. Росія, Іран, Катар і Туркменістан володіють 60 % світових запасів природного газу .

Номер слайду 16

На їхній території відкрито унікальні за обсягами природного газу родовища: найбільше у світі Північний/Південний Парc (Перська затока, територіальні води Катару й Ірану), в якому зосереджено 13 % світових запасів газу; друге за обсягами запасів — Уренгой (Західний Сибір, Росія) — 5 % світових.

Номер слайду 17

Видобуток газу у світі постійно зростає і досяг у 2015 р. майже 3,6 трлн м3. Світовими лідерами є США і Росія. Росія разом з Катаром, Норвегією та Канадою є найбільшими експортерами газу, а Японія, країни ЄС і Китай — його імпортерами.

Номер слайду 18

ВИДОБУВАННЯ ПАЛИВНИХ РЕСУРСІВ В УКРАЇНІ. В Україні є всі основні види паливних ресурсів. Країна володіє значними запасами вугілля, яких достатньо для внутрішніх потреб на сотні років. Натомість запаси природного газу й особливо нафти значно менші, що недостатньо для потреб національної економіки. У надрах нашої країни є також торф і горючі сланці.

Номер слайду 19

У 2019 р. в Україні (без тимчасово окупованої території АР Крим і непідконтрольних українській владі частин Донецької й Луганської областей) було видобуто 31,2 млн тонн вугілля, 1,9 млн тонн нафти і газового конденсату, майже 20,7 млрд м3 природного газу. До агресії Росії щодо території України ці показники були більшими.

Номер слайду 20

За розвіданими запасами вугілля Україна посідає друге місце в Європі (після Німеччини) і сьоме у світі, володіючи майже 4 % світових запасів. Основні поклади кам’яного вугілля зосереджені в Донецькому басейні (Донбасі). Там видобувають вугілля різних видів: антрацит (має найбільшу теплотворну здатність), кам’яне, зокрема енергетичне (паливо для одержання теплової електричної енергії) та коксівне (паливо для металургійної промисловості).

Номер слайду 21

Порівняно незначні запаси кам’яного вугілля є у Львівсько-Волинському басейні. Вугілля там нижчої якості, ніж на Донбасі, його використовують здебільшого в західному регіоні країни як енергетичне і побутове паливо. Поклади бурого вугілля зосереджені здебільшого в Дніпровському басейні, родовища якого є в Житомирській, Черкаській, Кіровоградській і Дніпропетровській областях. У найбільшому з них — Олександрійському — вугілля залягає близько до поверхні, тому його видобувають відкритим способом.

Номер слайду 22

Родовища нафти і природного газу зосереджені у трьох нафтогазоносних регіонах на заході, сході та півдні України. Видобуток газу у 2019 р. становив 20,7 млрд. м3. Проте їх запаси невеликі й становлять менше 0,1 % (нафта) і 0,3 % (газ) від загальносвітових.

Номер слайду 23

Основні ресурси зосереджені в Східному нафтогазоносному регіоні. Серед найбільших родовищ — Шебелинське, Західнохрестищенське, Єфремівське, Сахалінське, Краснокутське газові, Леляківське, Гнідинцівське, Глинсько-Розбишівське нафтогазоконденсатні.

Номер слайду 24

Найбільш перспективним для пошуку і видобутку газу в Україні є Південний нафтогазоносний регіон, у якому досліджено й освоєно промислові родовища на території АР Крим, на шельфі Чорного й Азовського морів. Тепер Україна контролює незначну частину запасів і видобутку природного газу в цьому регіоні, зокрема Стрілківське родовище.

Номер слайду 25

Головне Провідні місця з видобутку вугілля належать Китаю, США, Росії, Індії.• Світовий видобуток нафти та природного газу зосереджений у країнах ОПЕК, Росії, США, Мексиці, Великій Британії.• В Україні здійснюється видобуток власної паливної сировини. Найбільша частка видобутку припадає на вугілля.• Виснаження запасів паливних ресурсів (нафти, природного газу) та відсутність контролю над частиною території Донбасу змушують Україну шукати шляхи покриття дефіциту палива.

Номер слайду 26

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ1. Які мінеральні ресурси світу належать до паливних? У яких виробництвах їх використовують?2. Назвіть країни світу, що є лідерами з видобутку вугілля.3. Поясніть, чому через поклади нафти виникають глобальні конфлікти у світі.4. У яких регіонах світу зосереджено найбільші запаси природного газу? Які країни світу видобувають його найбільше?5. Які види паливних ресурсів видобувають в Україні?6. Охарактеризуйте запаси й видобуток кам’яного вугілля на Донбасі. Якими є перспективи його експлуатації?

pptx
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
10 листопада 2022
Переглядів
6072
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку