Презентація "Відокремлені додатки"

Про матеріал
Презентація на тему "Відокремлені додатки" для учнів 8 класу, як додатковий матеріал під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відокремлені додатки8 клас

Номер слайду 2

Пригадайте!1. Відокремлення – це смислове та інтонаційне виділення членів речення для посилення їхнього значення.2. Відокремлені члени речення інтонаційно виділяються паузами, а на письмі відокремлюються комами або тире.3. Відокремлюватися можуть тільки другорядні члени речення.

Номер слайду 3

Лінгвістичне дослідження. У реченнях якої колонки автори досягли економії у висловлюванні або міститься додаткове повідомлення?111111. Мультфільм мені сподобався. Усі хлопці нашого класу полюбляють футбол. А Славко ним не цікавиться. Мультфільм мені подобається, за винятком деяких моментів. Усі хлопці нашого класу, крім Славка, полюбляють футбол.

Номер слайду 4

Запам̕ ятай! Додатки, виражені іменниками з прийменниками, відокремлюються комами, якщо вони мають значення виключення, виокремлення, включення чи заміщення.

Номер слайду 5

Відокремлені додатки вводяться в речення за допомогою слів крім (окрім), опріч, замість, за винятком, на відміну від, особливо, зокрема, навіть, наприклад тощо. Наприклад: Дівчина гуляла і вслухалася в звуки осені, зокрема в шум вітру та шелест листя під ногами.

Номер слайду 6

Зверни увагу!НЕ відокремлюються комами додаток із словом замість, якщо його можна замінити прийменником за (взамін). Наприклад: Там, де пустка замість (за, взамін) серця, порятунку вже не буде.

Номер слайду 7

Тренувальна вправа. Постав у реченнях розділові знаки, підкресли відокремлені додатки. Дід Олесь на відміну від своєї говіркої та веселої дружини бабці Марії здебільшого був надто серйозним (Н. Доляк). Зло нічого не дає крім зла (М. Луків). Замість утіхи Чіпка похвалився Галі своїм горем та трохи сам не заплакав (П. Мирний). Сенс життя подається тобі замість кави (І. Карпа). Тривале сидіння спричиняє зниження працездатності всього організму особливо мозку.

pptx
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
23 квітня 2021
Переглядів
1437
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку