Презентація "Повторення вивченого. Однорідні члени речення. Звертання."

Про матеріал
Презентація за темою "Повторення вивченого. Однорідні члени речення. Звертання." для 8 класу на період дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Повторення вивченого. Однорідні члени речення. Звертання.

Номер слайду 2

План роботи на уроці1. Повторити визначення: однорідні члени речення, звертання, вставні слова, вставні словосполучення, вставлені конструкції.2. Пригадати правила постановки розділових знаків при вивчених ускладнювальних компонентах.3. Виконати практичні завдання (тести) з визначеної теми.4. Підготуватися до контрольної роботи.

Номер слайду 3

Продовжити речення1. Синтаксис вивчає…2. Пунктуація вивчає…3. Однорідні члени речення – це…4. Якщо однорідні члени речення поєднані сполучниками і, та (і), й, або ….5. Якщо однорідні члени речення поєднані сполучниками а, але, проте…6. Якщо спочатку йде УС, а потім однорідні члени речення, то…7. Якщо при однорідних членах є слова «наприклад», «а саме», то …8. Звертання – це…9. Вставні слова – це…10. Звертання та вставні слова поєднує те, що …11. При звертанні може не ставитися кома, якщо…12. Якщо в реченні є вставлена конструкція, то можуть ставитися…13. Слова «навіть, майже, приблизно, принаймні, все-таки…» …14. Вставні слова можуть виражати…15. При звертанні, крім коми, може ставитися….., якщо….

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Розділові знаки при УС

Номер слайду 6

Виконати тестові завдання1. Правильно розставлено розділові знаки в реченні А Усяке птаство, як-от деркачів, перепілок, куликів, курок — можна було викосити косою в траві. Б Усяке птаство, як-от: деркачів, перепілок, куликів, курок можна було викосити косою в траві. В Усяке птаство, як-от: деркачів, перепілок, куликів, курок, можна було викосити косою в траві. Г Усяке птаство, як-от: деркачів, перепілок, куликів, курок — можна було викосити косою в траві.

Номер слайду 7

Виконати тестові завдання2. Перед однорідними членами треба поставити двокрапку, а після них — тире в реченні (розділові знаки пропущено) А Усе в чеканні спілі краплі рос земля і місяць вишні і тополі і тиша в тиші і тумани в полі. Б Усюди і на вулицях і круг стадіону й обабіч дороги до заводу росли молоді осокори клени й каштани. В Родина школа церква телебачення література усі повинні підкреслювати користь для себе й для загалу суворого дотримання законів. Г Три головні завдання є в українського народу досягнення правдивого й сталого щастя посилення єдності захист зовнішніх кордонів.

Номер слайду 8

Виконати тестові завдання3. Однорідними означеннями ускладнено речення (розділові знаки пропущено) А На сукупних скрізь одгороджених тинами городах зеленіло бадилля кукурудзи. Б Коло хат у садках темніли купи вишень і стриміли здорові старі дикі груші. В Сонце вдарило з-за лісу червоним потужним промінням на київські гори. Г У густім зеленім березовім гаю над Дністром весело щебетали пташки.

Номер слайду 9

Звертання. Що означає Називає того, до кого (або до чого) адресоване мовлення Вид за будовою непоширене (одне слово):матінкопоширене (сполучення слів):солов’їна мово Спосіб вираження Звертання та вставні слова не виступають членами речення, на письмі виділяються комами. Групи вставних слів і словосполучень за значенням. Упевненість. Невпевненість. Почуття. Джерело повідомлення. Слова ввічливостіПослідовність викладу, оформлення думок. Привертають увагу співрозмовника

Номер слайду 10

Виконати тестові завдання1. Вставну конструкцію на позначення невпевненості, припущення вжито в реченні (розділові знаки пропущено) А Не губіться прошу вас у морі людському! Б Слово честі мамо й тату буду менших доглядати! В Колись-колись Крим як відомо звався Таврія. Г Здається ж люди все у них людське але душа ще з дерева не злізла.2. Вставну конструкцію на позначення емоцій ужито в реченні (розділові знаки пропущено) А Немає більшої трагедії ніж бути генієм мені здається. Б А в хлібороба звісна річ роботи як води від снігу до снігу. В На жаль не кожне колективне рішення результат колективного розуму. Г Я по правді сказавши і тепер трохи дивуюся що мені так легко пишеться до Вас.

Номер слайду 11

Виконати тестові завдання3. Ніколи НЕ БУВАЄ вставним слово А мабуть Б навіть В може Г чуєш4. НЕМАЄ вставної конструкції в реченні (розділові знаки пропущено) А Він уночі потривожив механіка і виявляється зовсім даремно. Б Я не зважив на годинник і виявляється потрапив на кінцевий етап цієї події. В Сумління людське виявляється подібне до вулика його теж можна розтривожити. Г Любов до книжки виявляється й у тому що з шостого класу Франко збирав свою бібліотеку.5. Звертанням ускладнено речення (розділові знаки пропущено) А Ти знаєш що ти людина? Б Ти зважай на поклик серця ніжний друже! В Ти не знаєш чому так зробилося гарно відразу? Г Ти граєш і не музику а ніч обвітрену століттями розлуки

Номер слайду 12

Виконати тестові завдання6. Поширеним звертанням ускладнено речення (розділові знаки пропущено) А І все ж не обминайте люди осінньої журливої краси падолисту. Б Ти справжній лицар сину! Ти вславиш Україну! В Не тратьте куме сили спускайтеся на дно. Г Вітаю тебе мій добрий мій єдиний друже.7. Лише одну кому треба поставити в реченні (розділові знаки пропущено) А Заплач Матвійку дам копійку. Б О сон з тобою забуваєм все горе і свою напасть. В Ти в моєму серці Україно думою Шевченка гомониш. Г І шлях святинь твоїх Славуто тернами весь позаростав!

Номер слайду 13

Виконати тестові завдання8. Трьома звертаннями ускладнено речення (розділові знаки пропущено) А Не стелись тумане не шуміть тополі не печальте очі ви берізки голі! Б Припливайте до колиски лебеді як мрії опустіться тихі зорі синові під вії. В Ой не шуми луже дуже ти зелений гаю не завдавай серцю туги бо я в чужім краю. Г Плавай плавай лебедонько по синьому морю рости рости тополенько все вгору та вгору.9.Є вставне речення А За тучами, за хмарами, за зливами - я бачу: сходить ясний день над нивами! Б Як ми вже знаємо, по дорозі з Харкова Гребінка зупинився в Кременчуці. В За вікном, дивна річ, вирувало залите сонцем місто. Г Це, звісно, вранці вже було.

Номер слайду 14

План роботи на уроці1. Повторити визначення: однорідні члени речення, звертання, вставні слова, вставні словосполучення, вставлені конструкції.2. Пригадати правила постановки розділових знаків при вивчених ускладнювальних компонентах.3. Виконати практичні завдання (тести) з визначеної теми.4. Підготуватися до контрольної роботи.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 квітня 2021
Переглядів
5395
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку