Презентація "Відокремлені додатки" за підручником Українська мова 8 клас О. Заболотний, В. Заболотний 2021 рік

Про матеріал
Ця презентація спрямована на допомогу учителям української мови, які проводять дистанційні уроки за розділом «Речення з відокремленими членами».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІДОКРЕМЛЕНІ ДОДАТКИПро те, за яких умов відокремлюємо додатки, про їхнє інтонаційне оформлення та роль у мовленні

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙМОЯкі члени речення називають додатками?

Номер слайду 3

Відокремлюємо додатки, які введено в речення прийменниками крім, окрім, опріч, навіть, замість, за винятком, зокрема, особливо, на відміну від та ін. Такі синтаксичні конструкції мають значення виключення, включення або заступлення одного предмета іншим. На світі все знайдеш, крім рідної матері (Нар. творчість). НАПРИКЛАД: На відміну від безплідних кучугур, земля тут така, щоб могла б усе родити (О. Гончар).

Номер слайду 4

А тепер, замість крила парусника, Тоня і Віталій бачать вдалині посеред затоки темну непорушну гору якусь (О. Гончар). Я це зроблю замість тебе. (зроблю за тебе)На письмі відокремлені додатки виділяємо комами. Додаток із прийменником замість не відокремлюємо, якщо цей прийменник можна замінити прийменником за (=взамін). ПОРІВНЯЙМО: Якщо такий додаток виражено неозначеною формою дієслова, то його відокремлюємо завжди: Замість робитися майстрами часу, ми стали його бранцями (О. Забужко).

Номер слайду 5

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!На початку відокремлених додатків завжди виступає прийменник

pptx
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку