Презентація "Відокремлені уточнювальні члени речення" за підручником Українська мова 8 клас О. Заболотний, В. Заболотний 2021 рік

Про матеріал
Ця презентація спрямована на допомогу учителям української мови, які проводять дистанційні уроки за розділом «Речення з відокремленими членами».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІДОКРЕМЛЕНІ УТОЧНЮВАЛЬНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯПро те, які члени речення є уточнювальними, про їхню роль у мовленні та умови відокремлення

Номер слайду 2

Уточнювальними є члени речення, які конкретизують, пояснюють зміст попередніх членів речення, звужуючи або обмежуючи їхнє значення. Уточнювальні члени речення відповідають на питання а де саме? а коли саме? а як саме? а хто саме? і под.куди? а куди саме?НАПРИКЛАД: У цьому реченні обставина між кучугури уточнює обставину угору, звужуючи її значення. Стежечка повела їх угору, між піщані кучугури.

Номер слайду 3

Відокремлені уточнювальні члени речення можемо вводити в речення також за допомогою слів тобто, цебто, або (=тобто), чи (=тобто), а саме, наприклад, зокрема, у тому числі, особливо та ін. Ці слова від уточнювальних членів речення комою не відділяємо. НАПРИКЛАД: Книги старих часів, тобто в XVII-XVIII століттях, продавалися перш за все в друкарнях (В. Шевчук).

Номер слайду 4

Уточнювальним може бути будь-який член речення, але найчастіше - обставина місця й часу. НАПРИКЛАД: Вони жили далеко, за Розкатом (Л. Костенко)НАПРИКЛАД: Ніч була гаряча, жнив'яна(І. Нечуй-Левицький)

Номер слайду 5

У деяких випадках члени речення можуть бути або не бути уточнювальними. Це залежить від того, який зміст вкладає автор у своє висловлення.де?ПОРІВНЯЙМО: На письмі уточнювальні члени речення відокремлюємо комами, а в усному - інтонацією. Проміння блиснуло недалеко за річкою.речення без уточнювальної обставини. Проміння блиснуло недалеко, за річкою.речення з уточнювальною обставиноюде? а де саме?

Номер слайду 6

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!Уточнювальний член речення стоїть безпосередньо після слова, яке він уточнює.

pptx
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
1655
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку