Презентація "Відокремлені обставини" за підручником Українська мова 8 клас О. Заболотний, В. Заболотний 2021 рік

Про матеріал
Ця презентація спрямована на допомогу учителям української мови, які проводять дистанційні уроки за розділом «Речення з відокремленими членами».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІДОКРЕМЛЕНІ ОБСТАВИНИПро те, за яких умов відокремлюємо поширені й непоширені обставини, про їхнє інтонаційне оформлення та роль у мовленні

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙМОЯкий другорядний член речення називають обставиною?За яких умов відокремлюємо дієприкметникові звороти?12

Номер слайду 3

Умови відокремлення обставин. Обставину відокремлюємо (виділяємо інтонацією, ставимо кому), якщо: Приклади. Блакитний час, прикинувшись водою, тече в піщаних, чистих берегах (Є. Гуцало).І я, заплакавши, назад поїхав знову на чужину (Т. Шевченко)Незважаючи на погану погоду, біля освітленого під'їзду театру панувало пожвавлення (В. Собко).обставина виражена дієприслівником або дієприслівниковим зворотом (крім випадків, зазначених нижче)обставина виражена іменником з прийменниками незважаючи на, закінчуючи, починаючи з

Номер слайду 4

За бажанням автора може також відокремлюватись обставина, виражена іменником з прийменниками всупереч, наперекір, попри, на випадок, на відміну від, у зв'язку з, внаслідок, завдяки, згідно з, відповідно до, подібно до тощо. Якісь красуні, всупереч вікам, до нього йшли по місячній доріжці (Л. Костенко)НАПРИКЛАД: Відокремлені обставини на письмі виділяємо комами, а в усному мовлені - інтонацією:[ ... , / /, ... ].

Номер слайду 5

обставина виражена одиничним дієприслівником, що означає спосіб дії (після присудка)Обставину НЕ відокремлюємо, якщо: Прикладиобставина виражена дієприслівником зі словом який у складі частини складного реченняобставина виражена дієприслівниковим зворотом фразеологічного типуобставина виражена дієприслівниковим зворотом, на початку якого стоїть підсилювальна частка і (й)обставина, виражена дієприслівником чи дієприслівниковим зворотом, поєднується з іншою однорідною невідокремленою обставиною єднальним сполучником. Підеш собі зажурившись гаєм по долині (Т. Шевченко). Годі вже сидіти склавши руки. Можна робити добрі справи і не чекаючи похвали. Автобус їхав швидко й не зупиняючись на зупинках. Натхнення - це музика, почувши яку людина здобуває крила.

Номер слайду 6

У виділений комами дієприслівник або дієприслівниковий зворот не повинні включатися сполучники, які їх не стосуються. Він підвівся і, не прощаючись, вийшов з хати. НАПРИКЛАД: У цьому реченні сполучник і не стосується дієприслівника, а з'єднує однорідні присудки (підвівся і вийшов), тому кому треба ставити після сполучника і.

pptx
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку