Презентація "Відокремлені означення"

Про матеріал
Презентація розроблена для унаочнення теоретичного матеріалу теми "Розділові знаки при відокремлених означеннях"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділові знаки при відокремлених означеннях. Теоріяучитель української мови та літератури Ямпільської ЗОШ І-ІІІ ст №1 Отрошок Ольга Анатоліївна

Номер слайду 2

Відокремлені означеннябувають,прикметником,,дієприкметником,,іменниками з прийменниками і без,,дієприкметниковим зворотом,узгоджені неузгодженіможуть бути вираженнінепоширеніпоширені

Номер слайду 3

При відокремленні означень Зверніть увагу!прикметником, дієприкметником чи дієприкметниковим зворотом,іменником чим виражене означеннякількість означеньмісце означення щодо означуваного словачим виражене означуване словоодне чи декілька перед ним, після нього чи на відстані від ньогоіменником, займенником чи пропущене, уявне

Номер слайду 4

Узгоджені означення відокремлюємо , якщо- стосуються особового займенника ( незалежно від місця у реченні)А він іде, високий, посивілий, на схід, на захід - поле огляда.- поширені й стоять після означуваного слова. Поріг переступила жінка, закутана у велику сіру хустку.- стоять після означуваного слова, перед яким уже є узгоджене означенняІ тиха осінь, мрійна, яснолиста, несла в серця надію і тривогу

Номер слайду 5

Узгоджені означення відокремлюються , якщо Залишена людьми на довгі дні, дорога помирає в бур’яні. (помирає чому?з якої причини?)- поширені й стоять перед означуваним словом тільки тоді, коли мають значення причини- означення відділено від означуваного слова іншими членами речення, особливо присудком Артилеристи збирались докупи, збентежені і злі.

Номер слайду 6

Узгоджені означення НЕ відокремлюються , якщо. Битий не раз ворог відступав на захід.- стоять перед означуваним словом і не мають значення причини- означення, які за змістом стосуються присудка Хата стояла нагорі чиста, біла, весела. (стояла яка?)

Номер слайду 7

Неузгоджені означення відокремлюються , якщо Народилося море, безкрає, з неосяжним морським обрієм.- є однорідними з відокремленими узгодженими означеннями- пояснюють власні імена В окулярах і в чорному платті, трохи манірна, Ліда нагадувала класну наглядачку старих часів.

Номер слайду 8

Неузгоджені означення відокремлюються , якщо. У сатиновій сорочці, у полатаних штанях, він прийшов сюди першим.- стосуються займенників- перед ними можна поставити слова а саме Взагалі він має дивну властивість, зникати при очах, ставати зовсім непомітним і ніколи нікому не заважати.

Номер слайду 9

Зверніть увагу!перед непоширеними означеннями, що стоять у кінці речення, ставимо, як правило, тире. Великі асигнування передбачено на розвиток металургії - чорної та кольорової.

Номер слайду 10

Використані джерела: Українська мова. Профільний рівень: підручн. для 11 кл.закладів загальної середньої освіти/А. А. Ворон, В. А. Солопенко. - К.: Видавничий дім “Освіта”,2019. - 272с. Українська мова та література: Довідник. Завдання в тестовій формі: 1ч. / Олександр Авраменко, Марія Блажко. - Київ: Грамота, 2019. - 496с. Українська мова: Підручн.для 8 кл.серед шк./О. Б. Олійник.- К.: Вікторія,2004. - 288с. Рідна мова: Підруч.для 8 кл.гімназій, ліцеїв та шк. з поглиб. вивч.укр.мови/ За ред. д-ра філол.наук,проф. М. Я. Плющ.- 2-ге вид., перероб. і доп. - К.: Освіта, 2004. - 240с.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ольшанська Алла Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лісницька Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 листопада 2023
Переглядів
471
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку