Презентація "ВІДОКРЕМЛЕННЯ ВСТАВНИХ СЛІВ НА ПИСЬМІ КОМАМИ" 5 клас

Про матеріал
Мета: - навчальна: повторити теоретичний матеріал з теми «Вставні слова»; вміння визначати їх у реченні; формувати вміння виділяти в тексті вставні слова комами; учити правильно інтонувати речення зі вставними словами; - розвивальна: розвивати вміння школярів складати висловлювання на вказану тему; працювати колективно та самостійно; логічне мислення, творчу уяву; мовленнєві навички; - виховна: виховувати інтерес до української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІДОКРЕМЛЕННЯ ВСТАВНИХ СЛІВНА ПИСЬМІ КОМАМИ. Тренувальні вправи 5 клас

Номер слайду 2

Повторіть!

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Перепишіть речення, розставляючи пропущені розділові знаки. Прочитайте речення, правильно їх інтонуючи.І мабуть молодість для того, щоб кожний мав свою весну. (Б. Дегтярьов.) А рік у юності – ціла вічність. Вона здається ніколи не скінчиться. (В. Врублевська). Може не ішов я в ногу з віком може сам від себе відставав. (Є. Гуцало.) За правду гинули невинні. На жаль нерідко так було. (Б. Дегтярьов.)

Номер слайду 5

Поясніть, чому в одному випадку виділене слово є вставним, а в іншому – членом речення. Поясніть, чому вставні слова не є членами речення. Нарешті люди могли повернутись до рідних осель, до нив, які чекали невтомних хліборобських рук. Чи може бути щось прекрасніше за це?.. (Марко Вовчок.) Я, може, щось на світі зрозумію. (Л. Костенко.) Здається, це було зі мною вчора (В. Сосюра). І життя здавалося без краю… (Є. Гуцало.)

Номер слайду 6

Творча робота Складіть речення (усно), в яких подані слова виступали б то вставними словами, то членами речення. Виявляється, певне, на диво.

Номер слайду 7

Самостійна робота. Перепишіть, вставляючи пропущені букви та розставляючи розділові знаки Піднялися всі люди увесь край. О..же то була справді свята війна. (Марко Вовчок.) Як Лавра Україні личить над крутосхилами Дніпра! Здаєт..ся то сам Бог нам зичить любові щастя і добра. (Д. Білоус.) Там цілий ліс набокуватих сосен. Мабу..ь такі там віяли вітри. (Л. Костенко.)

Номер слайду 8

Домашнє завдання

pptx
Додано
9 квітня 2023
Переглядів
985
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку