Презентація "Відомі вихідці з України"

Про матеріал
Презентація до уроку з теми "Відомі вихідці з України" до підручника 5 класу НУШ "Досліджуємо історію і суспільство" (авторський колектив: І. Д. Васильків, О. Я. Басюк, Г. С. Гінкул, Л. А. Грисюк, І. С. Димій, О. А. Іртищева, М. І. Костікова, І. Л. Паршин, Р. В. Ше­­ремета)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відомі вихідці з України

Номер слайду 2

Про що ми дізнаємося сьогодніУкраїнська діаспора. Наука та мистецтво. Туризм та спорт.

Номер слайду 3

Українська діаспора. Війни і неволя, утиски та заборони значно гальмували не тільки культурний розвиток, але й господарські можливості. Не дивно,що за першої нагоди люди шукали кращої долі, зокрема й на далекій чужині. Така доля спіткала й частину українського народу. Перші переселенці (емігранти) з України з'явились приблизно 130 років тому.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Сьогодні у багатьох державах існує українськадіаспора – спільнота вихідців з Україниі їх дітей, що зберігають зв’язок із неюта дбають про збереження її традицій. Одночасно вони популяризують нашукраїну у світі.

Номер слайду 6

2. Наука та мистецтво. Приблизно 500 років тому у Краківському університеті працював український астроном Мартин Русин, який походив з-під Перемишля. Серед йогоучнів був Юрій Котермак, родом з міста Дрогобич, який згодом ставректором Болонського університету

Номер слайду 7

Долучилися вихідці з України і до нових технічних досягнень. Нік Голоняк – американськийінженер (родом із Закарпаття),який став винахідником перших світлодіодних ламп. Любомир Романків – виходець із містечка Жовква,який свого часу переїхав до США. Він створив перші жорсткі диски, чим уможлививеру сучасних комп’ютерів в усьому світі. Стів Возняк,батько якого походив з Буковини, разом зі своїм другом. Стівом Джобсом змінили світ комп’ютерів та смартфонів,заснувавши компанію «Apple».

Номер слайду 8

Чимало всесвітньовідомих митців мають українське коріння. Зокрема, дідусь та бабуся відомого композитората музиканта Боба Ділана (лауреата Нобелівської премії злітератури 2016 р.) переселилися до США з Одеси. Вартотакож пригадати ім’я Квітки Цісик, чиї батьки походилиіз Західної України. Виконавиця англомовних та українських пісень на американській сцені заворожувала своїмголосом. За вокальну майстерність у 1978 р. вона одержала премії «Оскар» та «Золотий глобус». Борис Лисаневич - артист балету з Одеси, який у 1920-х роках виїхав до Франції. Коли опинився в Азії, то познайомився з майбутнім королем Непалу і переконав його «відкрити» країну для туристів. У Непалі Борис сам заснував перший готель і приймав гостей. Завдяки йому увесь світ дізнався про дивовижної краси невелику гірську державу, від якої відкривався шлях на знамениту гору Еверест.

Номер слайду 9

Казимир Малевич"Чорний квадрат"Енді Воргол. Портрет Мерилін Монро

Номер слайду 10

Відомий меценат з Канади, уродженець. Львівщини, заснував кілька наукових установ, які проводять українознавчідослідження. Також він започаткував міжнародний конкурс знавців української мови, який нині названий на його честь. Петро Яцик

Номер слайду 11

3. Туризм та спорт. Микола Миклухо-Маклай. Мандрівник, який докладно описав туземців. Південно-Східної Азії, Океанії та АвстраліїЯрослав Окуневський. Адмірал, очолював медичну службу флоту Австро-Угорської імперії. З багатьма місіями він відвідав далекі краї – був навіть у Китаї, де його нагородили почесним титулом Мандарина. Софія Яблонська. Виїхала до Парижа. Захопившись східною культурою, мандрувала Лаосом, Камбоджею, Китаєм, Австралією та Новою Зеландією

Номер слайду 12

Продовжуючи оповідь про «заокеанських» українців,не можна оминути увагою звитяги у спортіВейн ГрецкіЛегендарний канадський хокеїст, найкращий бомбардир. Національної хокейної ліги (НХЛ) за всю її історію. Йомупокорилися понад 60 особистих рекордів, за що його справедливовважають найвидатнішим хокеїстом усіх часів та народів. Террі Савчук. Канадський воротар-хокеїст. Окрім титулів, він запам’ятався уболівальникам своєю мужністю. він не використовував захист – воротарську маску (обов’язкова нині!). Через це його обличчя було вкрите шрамами – слідами відбитих кидків.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
4153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку