Презентація з теми "Школи та університети на українських теренах"

Про матеріал
Мета: формувати в учнів ключові та предметні компетентності; сприяти розширенню пізнавальної діяльності учнів з теми відкриття перших українських університетів; розвивати навички роботи в групах, аналізувати історичні події та висловлювати власну думку; виховувати інтерес, повагу та зацікавленість власною історією.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Школи та університети на українських теренах. Підготувала вчитель історіїМлинівського ліцею №2 Голосна А. В.

Номер слайду 2

ЕпіграфІсторія – це жива пам’ять навколо нас. А. Барбюс

Номер слайду 3

Землю освітлює Сонце, а людину – знання.

Номер слайду 4

Мета уроку- формувати в учнів ключові та предметні компетентності; сприяти розширенню пізнавальної діяльності учнів з теми відкриття перших українських університетів; розвивати навички роботи в групах, аналізувати історичні події та висловлювати власну думку;- виховувати інтерес, повагу та зацікавленість власною історією.

Номер слайду 5

Завдання уроку◘ охарактеризувати особливості процесу відкриття перших шкіл в період Київської Русі;◘ проаналізувати на основі текстів історичних джерел ставлення населення Русі до навчання дітей у школах;◘ розкрити суть та історичне значення заснування та діяльності перших українських університетів;◘ визначити особливості розвитку освіти на теренах рідного краю.

Номер слайду 6

Основні поняття. Освіта – цілеспрямована пізнавальна діяльність людей з отримання знань, умінь та навичок або щодо їх вдосконалення. Школа – навчальний заклад, зазвичай початкової або середньої освіти, але також іноді й вищої. Університет (з латинської — «сукупність, спільнота») — це давня і водночас сучасна форма навчального закладу вищої якості, що дає людині високий рівень освіти, практичних вмінь і навичок з опанованої спеціальності. Академія – різновид наукового або навчального закладу найвищого рівня, а також певних товариств із почесним членством.

Номер слайду 7

Основні дати988 р. – заснування першої школи в Київській Русі.1086 р. – заснування першої школи для дівчат.1632 р. – заснування Києво-Могилянської академії.1661 р. – заснування Львівського університету.1805 р. – заснування Харківського університету.1834 р. – відкриття Київського університету.

Номер слайду 8

Гра “Чиста дошка” 1. Вкажіть назву аптеки, яка виникла у Львові у 1775 році і діє до сьогодні.2. Що таке «комп’ютеризація»?3. Хто з українських спортсменів увійшов в історію, як перший олімпійський чемпіон незалежної України?4. Коли було проведено перші сучасні Олімпійські ігри?

Номер слайду 9

Володимир Великий – засновник першої школи на Русі

Номер слайду 10

Анна Всеволодівна – засновниця першої жіночої школи на Русі.

Номер слайду 11

От що повідомлялося в літописі про князя Володимира Святославович: ... Володимир же був радий, що пізнав Бога ... І поставив церкву в ім'я святого Василя на пагорбі, де стояв ідол Перуна та інші і де творили їм треби князь і люди. І по інших містах почали ставити церкви і визначати в них попів, і приводити людей на хрещення по всіх містах і селах. Послав він збирати у кращих людей дітей і віддавати їх в навчання книжкове. Матері ж дітей цих плакали про них, бо не утвердилися ще вони у вірі, і плакали про них, як про мертвих. Запитання:1. Як населення Київської Русі ставилося до створення перших шкіл та навчання у них дітей?Працюємо з історичними джерелами. З “Повісті минулих літ”…

Номер слайду 12

Відкритий мікрофон“Я так думаю…”1. Що, на вашу думку, посприяло відкриттю на українських землях перших шкіл?2. Чи всі мали у часи Київської Русі однаковий доступ до навчання в школах?3. Вивченню яких предметів віддавали перевагу в перших школах?4. Які особливості навчання дівчат були на руських землях в період виникнення перших шкіл?

Номер слайду 13

Школа – це майстерня, де формується думка підростаючого покоління, треба міцно тримати її в руках, якщо не хочеш випустити з рук майбутнє. (А. Барбюс)

Номер слайду 14

Університет – це давня і водночас сучасна форма навчального закладу вищої якості, що дає людині високий рівень освіти, практичних вмінь і навичок з опанованої спеціальності. Академія – різновид наукового або навчального закладу найвищого рівня, а також певних товариств із почесним членством.

Номер слайду 15

Характеризуємо перші університети України (робота в групах)1. Дата заснування університету;2. Місто, в якому було засновано вищий навчальний заклад;3. Факультети, які діяли в університеті;4. Засновник (з ініціативи кого було засновано університет);5. Визначні діячі української історії, культури, науки, які навчалися в університеті;6. Сучасна назва навчального закладу.

Номер слайду 16

Харківський університет

Номер слайду 17

Засновник Харківського університету, учений та просвітник В. Н. Каразін (1773–1842)

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Київський університет

Номер слайду 20

Михайло Максимович – перший ректор Київського університету Святого Володимира (1834 р. ), автор праць з археології, історії Київської Русі, козаччини.

Номер слайду 21

Львівський університет

Номер слайду 22

Києво-Могилянська академія

Номер слайду 23

Петро Могила(1574 або 1596 – 1647)церковний і освітній діяч, письменник, митрополит Київський і Галицький, засновник Києво-Могилянської академії

Номер слайду 24

Острозька академія

Номер слайду 25

Номер слайду 26

• КИЇВ• Острог• Харків• Львів

Номер слайду 27

Гра “Правда - неправда”1. Перші міста на території України почали виникати у V-IV ст. до н.е. - 2. Перші села на території України почали виникати у IV-III тис. до н.е. - 3. Засновниками перших сіл в Україні є давні племена трипільців - 4. Засновниками перших міст в Україні були італійські колоністи - 5. Першою олімпійською чемпіонкою незалежної України є фігуристка Оксана Баюл - 6. Олімпійським чемпіоном України у 2018 році став Сергій Бубка - НІНІНІТАКТАКТАК

Номер слайду 28

Гра “Правда-неправда”7. Першим аптекарем міста Львова був Швайпольд Фіоль - 8. Найдавніша аптека України, яка безперервно працює у Львові з 1775 року має назву «Під чорним орлом» - 9. Першим університетом, який почав діяти у Східній Європі у 1805 році був Київський університет - 10. Одним з найстаріших університетів нашого краю є Острозька академія - 11. Перші сучасні Олімпійські ігри були проведені у 1896 році - 12. Перша аптека у місті Києві була відкрита у 1715 році -НІНІТАКТАКТАКТАК

Номер слайду 29

1. Село – 2. Місто – 3. Натуральне виробництво – 4. Ринкове виробництво - 5. Міжнародні спортивні змагання, які проводяться раз на чотири роки … 6. Давня і водночас сучасна форма навчального закладу вищої якості, що дає людині високий рівень освіти, практичних вмінь і навичок з опанованої спеціальності …7. Людина, яка очолює університет … 8. Процес широкого застосування комп’ютерної техніки в життєдіяльності суспільства …Гра “Чи добре я знаю історичні терміни?”

Номер слайду 30

Хронологічні задачі1. Скільки років минуло з дня заснування Харківського університету до сьогодення?2. Скільки часу минуло від заснування Київського університету до проголошення незалежності України?3. Скільки років минуло від заснування Києво-Могилянської колегії до прийняття Конституції України?4. Скільки часу минуло з дня заснування Львівського університету до початку діяльності Харківського університету?

Номер слайду 31

pptx
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
1279
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку