Презентація "Відомості про яйця (приготування страв) II частина

Про матеріал
Друга частина презентаційного матеріалу є продовженням поглиблення та удосконалення технологій та способів приготування страв з яєць.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СТРАВИ З ЯЄЦЬ ІІ частина

Номер слайду 2

Пташині яйця можна вживати в їжу абсолютно всі, але найбільш затребуваними залишаються звичайно курячі. Серед причин – доступність продукту, корисність і висока поживна цінність.

Номер слайду 3

ПРИГОТУВАННЯ СТРАВ З ЯЄЦЬВаріння :І. В шкаралупіЯйця рідкіЯйця, зварені «в мішечок» Яйця, зварені крутоІІ. Без шкаралупи. Яйце пашот. Смаження Яєчняоката яєчня (глазунья)Омлет. Запікання

Номер слайду 4

ВАРІННЯЯйця всмятку 2-3 хвилини. Яйця в мішечок 4 хвилини. Яйця в круту 7-10 хвилин

Номер слайду 5

Як зварити яйця у кастрюлі

Номер слайду 6

1. Ретельно промийте яйця.2. Покладіть яйця в каструлю з холодною водою. Якщо ви варите всього 2-3 яйця, практичніше використовувати для варіння невелику каструлю — це прискорить процес доведення холодної води до закипання.3. На повільному вогні доведіть воду до кипіння. Для того, щоб правильно зварити яйця, температура води повинна підвищуватися поступово. Перед варінням яйця покласти у холодну воду, яка повністю покриває їх — після цього температура збільшується.4. Засікти час варіння. Головний секрет варіння яєць курячих — чітке дотримання часу знаходження їх у киплячій воді . Яйця всмятку (рідке) 2 хвилини. Яйця в мішечок 4 хвилини. Яйця в круту 7-10 хвилин5. Злити воду, дістати яйця6. Яйця покласти в крижану ( холодну) воду

Номер слайду 7

Як зварити яйце у мікрохвильовій печі

Номер слайду 8

Для того, щоб зварити яйця в круту потрібно підготувати посуд для СВЧ і завчасно дістати сам продукт з холоду. Яйця обов’язково треба добре вимити, щоб виключити зараження сальмонельозом, бактерії можуть перебувати на шкаралупі і при розбиванні яйця проникнути всередину. У посуд викладаємо яйця, якщо воно не одне, то кладемо їх в ряд, залишаючи між ними невелику відстань. Вливаємо воду так, щоб яйця в ній повністю потонули, якщо вони будуть «виглядати» з рідини, то можуть вибухнути. Воду можна взяти гарячу, так яйця зваряться ще швидше. У посуд з яйцями і водою засипаємо ложку солі, яка також запобіжить вибуху яєць. Відправляємо в мікрохвильову піч на 6 — 12 хвилин, тут все залежить від потужності самого приладу і від розмірів курячого продукту. Ну, а після діємо так само, як зазвичай, яйця дістаємо, занурюємо в крижану воду і охолоджуємо.

Номер слайду 9

Варіння яєць у яйцеварціЯйцеварка — відносно новий побутовий прилад, що був винайдений для варіння курячих яєць. Призначений виключно для приготування яєць. Цей спосіб варіння яєць принципово відрізняється від варіння в каструлі. У яйцеварці яйця готуються на парі, тому вони виходять ніжними, на відміну від приготованих у воді, коли через пори шкаралупи всередину яйця потрапляє кипляча вода, в результаті чого білок стає жорстким. Максимальна кількість завантажуваних одночасно яєць — 7. Складається яйцеварка з ємності для води, підставки з гніздами для яєць, герметичної кришки, голки-пробійника, панелі управління, нагрівача води та ємності для приготування яєць без шкаралупи (яйця пашот). Ступінь готовності яєць задається на панелі управління. Якщо в моделі такої функції немає, тоді це визначається кількістю води, що заливається, про що завжди вказано в інструкції.

Номер слайду 10

Відварювання яйця пашот. Страва являє собою відварені яйця з ніжним білком і з рідким жовтком усередині. Яйце пашот – це дуже простий спосіб приготування смачних яєць, який винайшли французи. Варять яйця у гарячій воді без шкаралупи.

Номер слайду 11

Як правильно готувати яйце пашот1. У невеликій каструлі слід закип’ятити воду2. Зменшити вогонь до мінімального, щоб не було бурхливого кипіння, й додати оцет.3. Далі готуємо яйце до вливання,( помити, обережно розбити) Спосіб 1. Великою ложкою робимо в каструлі невелику воронку. Акуратно розбиваємо яйце і виливаємо його у центр воронки. Продовжуємо помішувати воду ложкою, щоб яйце не прилипло до дна каструлі. Варити яйце потрібно впродовж 2-3 хвилин. Виймаємо яйце з води за допомогою шумівки, даємо воді стекти або викладаємо яйце на паперовий рушник, щоб вода вбралася.

Номер слайду 12

Спосіб 2. Цей метод приготування яєць пашот простий. Яйце готується у звичайній харчовій плівці, тож білок не розтечеться по всій каструлі. Крім того, такий спосіб гарантує, що страва вийде навіть, якщо яйця не "першої" свіжості.1. Відрізати прямокутний шматочок харчової плівки, 2. Викласти його в невелику глибоку ємність і змастити плівку олією (можна рослинною, оливковою або вершковим маслом). 3. У поглиблення розбити яйце.4. Зібрати кінці плівки разом,5. Зав’язати вузликом або обв’язати ниткою. 6. У каструлі закип’ятити воду, зменшити вогонь й опустити мішечок з яйцем у воду.7. Варити яйце у плівці 3-4 хвилини, залежно від бажаної консистенції. 8. Готове яйце пашот вийняти з води й акуратно зняти харчову плівку.

Номер слайду 13

СМАЖЕННЯ

Номер слайду 14

За способом теплової обробки омлети поділяють: СмаженіЗапечені Парові

Номер слайду 15

Оката яєчня (глазунья).1. Яйце розбиваємо над сковородою. Готуємо на середньому вогні 1,5 хвилини. При такому варианті приготування ми отримали м’який білок и м'який жовток. Зовнішній вигляд дуже апетитний. Цілісний білок та цілісний жовток, не розтікається. Приємний аромат яйця.

Номер слайду 16

Варіант2. На максимальній температурі нагріву, смажимо яйце – 2 хвилини. Білок згорнеться, а жовток тільки прихопиться. Аромат смаженого яйця відчувається на відстані. Для тих, хто не любить тягучість рідкого білку, а вважає за краще повністю приготовані яйця, але в цей же час цінує структуру рідкого жовтка – це відмінний спосіб приготування.

Номер слайду 17

Яєчня-бовтанка.  Яйце разбивається та інтенсивно перемішується на сковороді спеціальною виделкою, що не пошкодить  покриття, секунд 15. Готуємо на середньому вогні. Отримана суміш швидко згортається. Важливо: відразу викласти її на тарілку. Текстура кремоподібна та неоднорідна, тому що яйце перемішане безпосредньо на сковороді, а не як у рецепті омлета, де воно збивається заздалегідь. Шматочки жовтка стануть жовтими, а білка, відповідно, білими. Сама страва виходить світло-золотистого кольору, смак ніжний, м'який, вологий.

Номер слайду 18

2. Яєчня-бовтанка: готуємо трохи довше, щоб страва була менш в’язка ніж попередня. Вогонь середній, розбиваємо яйце та виделкою інтенсивно перемішуємо секунд 25. Отримана суміш швидко згортається. Відразу викладаємо на тарілку. Отримуємо суміш, що повністю згорнулася. Колір такої страви можна характеризувати як жовто-біла мозаїка. Яйце м’яке, трохи рідке, смак ніжний та рідкий, відчувається жовток. Текстура приємна, пухнаста.

Номер слайду 19

Яєчня з розмішаним жовтком. Готуємо на интенсивному вогні. Розбиваємо яйце на сковороду та одразу давимо жовток виделкою, щоб він злегка розтікся. Час приготування – 2 хвилини. Білок згорнувся, жовток також. Такий спосіб дає готовий нижній шар у поєднанні з шовковистим кремоподібним верхнім. Яйце добре підрум’янюється. Аромат смаженого яйця стоїть у повітрі. Жовток яскраво-оранжевий, щорозтікся. Білок білий, трохи глянцевий з легкою скоринкою по краю

Номер слайду 20

За технологією приготування омлети поділяють на натуральнімішані з гарніромфаршировані гарніромпарові

Номер слайду 21

Натуральний омлет. Готують омлети з 2-3 яєць. Підготовлені яєчні продукти з'єднують з молоком і сіллю добре розмішують, збиваючи до утворення піни на поверхні . У підготовлену масу додають трохи розтопленого вершкового масла. На одне яйце використовують 0.5 г солі і 15 мл молока.

Номер слайду 22

Омлети, приготовлені з додаванням овочів, свіжої зелені, молочних або м'ясних продуктів називають мішаними.

Номер слайду 23

Омлети, в які наприкінці смаження кладуть підготовлені як начинку продукти, називаються фаршированими.

Номер слайду 24

Пряженя — яєчня колочена з борошном і молоком. Готується переважно на салі. Пряженя слобідська готується з додаванням ковбаси, Гуцульська — сметани та кукурудзяного борошна.

Номер слайду 25

Скрембл. Яйця збиваються разом з молоком у мисці, потім вливаються на гарячу сковорідку та розмішуються на повільному вогні, поки не схопляться.

Номер слайду 26

Запечені яйця. Запечені яйця готують у гарячій духовці в посуді з плоским дном до моменту, поки яйця не схопляться. Цілі яйця розбити у склянку або форму для кексів, при бажанні перемішати, випікати при температурі 180 градусів до готовності. Також можна додати трохи вершкового масла.

Номер слайду 27

1 Спочатку потрібно вбити яйця в окремий посуд. Беріть глибоку миску, щоб легко було перемішувати компоненти.2 Далі слід влити молоко (радимо використовувати теплі продукти). Жирність молока на ваш розсуд.3 Обов'язково додаємо сіль. Якщо вам хочеться страву зробити гострою, можна додати суміш перців. Акуратно перемішуємо вінчиком (не збивайте). ПРИГОТУВАННЯ омлету в духовціЯйця 6 шт. Молоко 300 г. Сіль0,5 ч. л. Вершкове масло 5-7 г.Інгредієнти:

Номер слайду 28

4 Заздалегідь готуємо форму для випічки (ми будемо використовувати прямокутну форму для кексів). Обов'язково краї і бортики форми потрібно змастити вершковим маслом.5 Тепер вливаємо яєчно-молочну суміш в підготовлену форму.6 Потім ставимо омлет в духовку на 30 хвилин. Температура має не перевищувати 200°С. Повітряний омлет готовий до дегустації. Залишилося нарізати його на шматочки, викласти на тарілки і подавати до столу!

Номер слайду 29

ЦІКАВІ БЛЮДА З ЯЄЦЬ та ЇХ ПРЕЗЕНТАЦІЇ

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

1. Середня курка — несушка приносить приблизно 250-300 яєць на рік. 2. Щоб знести одне яйце, їй потрібно трохи більше доби. Нести яйця кури можуть і без участі півня.3. З одного страусиного яйця вийде стільки ж яєчні, як з 25 куриних.4. Найбільш поширені птахи на землі це кури.5. Щоб зварити яйце страуса в круту його потрібно кип’ятити 2 години.6. Щорічно в світі споживається майже 600 млрд. яєць.7. На поверхні шкаралупи середнього курячого яйця розташовано 17000 дуже маленьких пір. Тому яйця не можна зберігати в герметичному посуді.8. Яйця вбирають запахи, тому їх краще зберігати подалі від всяких запахів.9. Штучні яйця навчилися робити в Китаї. Шкаралупу виготовляють з вуглекислого кальцію, тому вона більш шорстка і блискуча, а для жовтків і білків використовують желатин і харчові барвники. ЦІКАВІ ФАКТИ

Номер слайду 34

ЦІКАВІ ФАКТИ10. У багатьох країнах світу є пам’ятники яйцям.11. Найбільша яєчня вагою в 300 кг була приготовлена в Угорщині. Вона складалася з 5 тисяч яєць.12. Найбільший омлет у світі був зроблений в Мадриді шефом Карлосом Фернандез. Його зробили з 5000 яєць, і його вага склала 599 кг.13. Найважче яйце знесла курка в Нью-Джерсі. Воно важило 454 грами (середня маса яйця всього 52 г).14. Найменше яйце знесла курка з Папуа-Нової Гвінеї, воно важило 9,743 г.

Номер слайду 35

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Лидия
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 8 клас, Презентації
Інкл
Додано
19 січня 2023
Переглядів
509
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку