Презентація "Виготовлення мозаїки яєчною шкаралупою (частина І)"

Про матеріал
В презентації викладено матеріал до розділу варіативного модуля "Технологія виготовлення мозаїки з яєчної шкаралупи" (5 клас). Можна використовувати як готову розробку до уроку, де детально описано процес виконання практичного завдання на прикладі створення ескізу м"ячика, приклеювання шкаралупи всередині контуру малюнка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОЗАЇКА ЯЄЧНОЮ ШКАРАЛУПОЮПідготувала вчитель трудового навчання Олійник О. М.

Номер слайду 2

Хвилинка позитиву

Номер слайду 3

Пригадай! Яку тему ми почали вивчати? Яку роботу ви діти виконували? Що ви отримали? Для чого це потрібно? МАЛЮНОКМОЗАЇКАДЛЯ МОЗАЇКИ ЯЄЧНОЮ ШКАРАЛУПОЮСТВОРЮВАЛИ КАРТИНКУ

Номер слайду 4

На перший погляд, шкаралупа від яєць, після того як її розбили, стає марною та непридатною. Але творчі люди стверджують, що вона може перетворитися в прекрасний матеріал для творчості. Захоплення цим цікавим видом рукоділля прийшло до нас з країн Сходу. Готові картини і вироби виглядають так, як ніби то вони покриті лаком, потрісканим від часу. У самій техніці немає нічого складного і ви, діти, самі переконаєтесь, долучившись на уроці до цього виду діяльності.

Номер слайду 5

Як підготувати шкаралупу до роботи?• Спочатку потрібно зібрати матеріал• Не варто відразу розбивати багато яєць тільки заради того, щоб отримати шкаралупку. Краще кожен раз при готуванні яєчні, омлету збирати шкаралупки, промивати і просушувати їх. При цьому потрібно виймати тонку плівку, яка є в кожному яйці.• Висохлі шкаралупки можна залишити у первісному вигляді або розфарбувати в різні кольори акриловою фарбою

Номер слайду 6

ДЕКОР ПРЕДМЕТІВ ІНТЕР'ЄРУ ЯЄЧНОЮ ШКАРАЛУПОЮ (зразки виробів)Яєчною шкаралупою можна прикрасити різні предмети інтер'єру. Наприклад, тарілки, скриньки, пляшки, вази, рамки та багато чого іншого.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Шкаралупа від сирих яєць. Картон, картинка-шаблон. Клей ПВАПензлики для нанесення клею і фарби. Фарба акрилова (кольорова)Баночка з водою. Зубочистка або паличка

Номер слайду 9

ПОКРОКОВА ІНСТРУКЦІЯ ПО СТВОРЕННЮ МОЗАЇКИ ШКАРАЛУПОЮВибираємо в Інтернеті варіант оформлення малюнка. Уникаємо зображень з дрібними деталями – для початку обираємо зрозумілі і прості картинки. Ідеально лягають як шаблон ось такі розмальовки: Назвіть, які геометричні фігури ховаються в цих предметах?

Номер слайду 10

ТЕХНІКА ВИКОНАННЯНанести на зворотній бік малюнка клей і зафіксувати його на картоні. Мозаїка з яєчної шкаралупи досягається шляхом попереднього змазування клеєм невеликої ділянки малюнка, який накривається частинками шкаралупи. Занадто великі деталі розтріскуються під натиском палички. Відступати між шкаралупками треба приблизно однакову відстань – робота тоді виглядатиме охайнішою. НЕ ВИХОДИТИ ЗА КОНТУРИ МАЛЮНКА!

Номер слайду 11

Контури обраного малюнка промальовуються кольоровим олівцем. Після покриття малюнку шкаралупою, залишають картинку до висихання. Якщо виникає бажання зробити картинку кольоровою, то її можна сміливо розфарбувати.

Номер слайду 12

А щоб робота переливалася і радувала яскравістю – поверхню покривають лаком. Закріплюють малюнок в рамку. Фантазують з декором!

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ПРАКТИЧНА РОБОТАСтворення мозаїки яєчною шкаралупою1. Організація робочого місця.2. Повторення правил користування клеєм.3. Самостійне виконання практичного завдання.4. Демонстрація виготовлених виробів.

Номер слайду 15

Послідовність виконання мозаїчної картинки «М'ЯЧИК»1. Підготувати необхідні матеріали 2. Обвести чашку олівцем на аркуші

Номер слайду 16

3. Розділити коло лініями, поділяючи на чотири частини м'ячик4. Обвести контури м'ячика кольоровим олівцем та зробити навколо фонове забарвлення

Номер слайду 17

5. Почергово приклеїти шкаралупки, притискуючи паличкою; одну частинку м'ячика покрити шкаралупою світлого кольору, наступну – шкаралупою темного кольору. Залишки клею витерти серветкою. Дати просохнути

Номер слайду 18

Наш результат: мозаїчна картинка «М'ЯЧИК»

Номер слайду 19

ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ ЗАПИТАННЯ НА КМІТЛИВІСТЬ: Що можна зробити з непотрібною яєчною шкаралупою окрім використання у творчості?1. Чи сподобався вам урок?2. Що запам'яталося більше?3. Чи задоволені своєю роботою на уроці?ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯЗакінчити виготовлення мозаїки, доклеїти та просушити; за бажанням розфарбувати малюнок.

pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
26 листопада 2023
Переглядів
201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку