Презентація "Виконання операцій з налагоджування та технічного обслуговування інформаційних систем та периферійного обладнання"

Про матеріал
Налагодження та обслуговування інформаційних систем та периферійного обладнання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

П.т.1.2.8. «Виконання операцій з на-лагоджування та технічного обслу- говування інформаційних систем та периферійного обладнання» Тема : Налагодження та обслуговування інформаційних систем та периферійного обладнання. Майстер в/н. СОВЕНКО Світлана Михайлівна

Номер слайду 2

Мета уроку. Навчальна: : навчити учнів розвивати професійні навички при виконанні операцій з налагоджування та технічного обслуговування інформаційних систем та периферійного обладнання Розвиваюча: розвити навички роботи з ПКВиховна: виховати інформаційно - освічену особу, культуру роботи з можливості просування сайту, повагу до обраної професії «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення»

Номер слайду 3

Інструктаж з техніки безпеки під час військового стану. Під час стрілянини найкраще сховатися у захищеному приміщенні. Коли це не можливо, варто лягти, прикрившись предметами які здатні захистити вас від уламків і куль. Де б ви не знаходились, тіло повинне бути у максимально безпечному поло-женні. Розверніться ногами у бік стрілянини, прикривши голову руками та від-кривши рот, щоб близький вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам. Якщо ваше житло пребуває в зоні регулярних збройних зіткнень потрібно зміцнити вікна – це допоможе уникнути розльоту уламків скла. Бажано закрити вікна, наприклад мішками з піском або масивними меблями. Під час артилерійського, мінометного обстрілу або авіаційного нальоту не за-лишайтеся в під’їздах, під арками та на сходових клітках. Також небезпечно ховатися у підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправ-них станцій і під стінами будинків із легких конструкцій. Закривайте долонями вуха та відкривайте рот – це врятує від контузії, убере- же від баротравми. Не приступайте до розбору завалів самостійно, чекайте фахівців з розмінування та представників аварійно-рятувальної служби.

Номер слайду 4

ІНСТРУКТАЖ з охорони праці та безпеки життєдіяльностіГрамотна експлуатація і дисциплінована поведінка дають повну гарантію безпеки при роботі на комп'ютері. Комп'ютер живиться від електричної мережі напругою 220 В. Напруга, більша 36 В, небезпечна для людини. Джерелом небезпеки можуть бути розетки з розбитими корпусами, проводи з пошкодженою ізоляцією, прокладені по підлозі кабелі. ІНСТРУКЦІЯ З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ Суворо забороняється: торкатися задніх стінок комп'ютера і кабелів; торкатися до проводів живлення і заземлення; торкатися екрана монітора і його задньої стінки; класти книги, зошити на клавіатуру, „мишу" або монітор; працювати з мокрими руками або в мокрому одязі. Перед роботою переконайся у відсутності видимих пошкоджень. ПІД ЧАС РОБОТИ: не допускай різких і грубих ударів по клавішах; у жодному разі не намагайся самостійно ремонтувати ПК; якщо зникла напруга негайно вимкни комп'ютер. Після закінчення роботи: коректно заверши роботу з активними програмами; приберите своє робоче місце.

Номер слайду 5

Апаратні засоби тестування та перевірки працездат-ності периферійних пристроїв. Сучасна електронна обчислювальна машина (ЕОМ) - це сукупність технічних засобів (апаратури) та програ-много забезпечення. Ця сукупність утворює обчислю-вальну систему, характеристики якої у рівній мірі за- лежать від її складових.

Номер слайду 6

Автоматичне обслуговування Автоматичне обслуговування включає:методи постійного автоматичного контролю, системи автоматичного діагностування, засоби для виявлення та корекції помилок при ви-конанні розрахунків та при передачі інформації. Розробляється система автоматичного обслуговуван- ня в основному на стадії розробки апаратури та програмного забезпечення.

Номер слайду 7

Технічне обслуговування Технічне обслуговування здійснюється обслуговуючим персоналом при збереженні, встановленні і запуску до роботи, при оперативному забезпеченні обчислюваль-них процесів, при ремонті та під час проведення профілактичних досліджень обчислювальних засобів. До технічного обслуговування відноситься також: розширення функцій та модернізація комп'ютера, встановлення нового програмного забезпечення та нових режимів роботи обчислювальних систем, впровадження нових технологій обробки інформації

Номер слайду 8

Апаратні засоби діагностування ППСьогодні важко надати перевагу апаратним або програмним за- собам діагностування периферійних пристроїв. Найкращий резу-льтат дає їх комбінація, оскільки програмні засоби діагностування мають відпрацьовуватись за допомогою апаратних засобів. Класифікація апаратних засобів контролю діагностування. Апаратні засоби діагностування ПП поділяють на зовнішні і вбудовані. 

Номер слайду 9

Зовнішні апаратні засоби контролю і діагностики ПП Контроль-вимірювальні прилади, пульти і стенди. Їх використовують для ремонтів, сервісного обслуговування, вхідного і вихідного контролю при ручному способі та слабко вираженій автоматизації цих процесів. Аналізатори і тестери. Застосовують для параметричного, функціонального, тестово-го або комбінованого контролю і діагностування ІС, а також змонтованих на їх базі вузлів, пристроїв, що розміщують на друкованих платах . За допомогою більшості цих засобів процес контролю автоматизують, а самі вони можуть бути як універсальні,так і спеціалізовані. Керування їхньою роботою здійснює вмонтована в них мікро. ЕОМ. Контрольно-діагностичні комплекси і системи. Їх використовують для здійснення всіх чи окремих видів контролю і діагностування ІС різного ступеня інтеграції, змонтованих друкованих плат, цифрових пристроїв і систем. Процес контролю і діагностування за допомогою цих засобів частково або повністю автоматизований. У структурі комплексу чи системи є одна або кілька ЕОМ.

Номер слайду 10

Види контролю і діагностування. Функціональне призначення. Характеризує засоби контролю і діагностування за спеціалізацією. Засо-би контролю та діагностування обчислювальних пристроїв і систем за функціональним призначенням можна поділити на апаратуру для кон- тролю і діагностування інтегральних схем малого і середнього ступенів інтеграції, друкованих плат та мікропроцесорів, мікропроцесорних прис-троїв, комп’ютерних систем.

Номер слайду 11

Види контролю і діагностування. Види контролю і діагностування. За цим критерієм засоби поділяють на апаратуру параметричного, фун-кціонального, тестового контролю і діагностування. Ступінь автоматизації процесу контролю і діагностування. Визначає продуктивність і технічні можливості засобів. Ступінь автоматизації має градацію. Апаратура з ручним керуванням. Їх використовують як контрольно-вимірювальні прилади та прості стен-ди на різних етапах життєвого циклу обчислювальних пристроїв. Це зу-мовлено простотою користування і порівняно низькими вартісними ви- тратами. Але вона мало продуктивна.

Номер слайду 12

Види контролю і діагностування. Автоматизовані засоби (системи) контролю і діагностування. Вони мають значно більша продуктивність. Використовуючи такі системи вручну, початкове завантаження системи і деякі інші операції. Контролю або діагностування проводять у діалоговому режимі. Засоби автоматичного контролю і діагностування. Вони найефективніші. Увесь процес контролю чи діагностування прохо- дить автоматично після завдання початкових умов. Етапи контролю і діагностування. Тісно пов’язані з етапами життєвого циклу обчислювальних пристроїв і систем, зокрема етапами проектування, виробництва і експлуатації.

Номер слайду 13

Види контролю і діагностування. Етап проектування. За допомогою лабораторних досліджень перевіряють правиль-ність синтезованих цифрових структур, а також налагодження і коригування технологічного процесу виготовлення пристроїв. Етап виробництва. Його починають з відбракування непридатних комірок кристала. До складу такої апаратури входить зондова установка для перевірки фрагментів структури кристала. За допомогою апаратури вхідного контролю проводять відбір ІС різних ступенів інтеграції за критеріями надійності, електричної і функційної сталості параметрів. Етап експлуатації. Під час діагностування, сервісного обслуговування і ремонтів об-числювальних пристроїв і систем за допомогою апаратних засобів проводять кон- троль ІС, змонтованих друкованих плат і вузлів, а також пристроїв у цілому з метою пошуку дефективних компонентів і заміни їх справними. Також при цьому широко використовують програмні засоби. Конструктивне використання засобів контролю і діагностування. Залежить воно від експлуатаційного призначення засобів.

Номер слайду 14

Програмні засоби діагностування ПККласифікація діагностичних програм: 1) POST (Power-On Self Test – само тестування комп’ютера при вмиканні живлення). Програма виконується під час кожного вмикання   комп’ютера.2) Діагностичні програми фірм-виробників. „IBM”, „ Compag”, „ Hewlett-Pachard”, „ Dell”, „ Genrad” та інші випускають для своїх систем спеціалізоване діагностичне програмне забезпечення, яке складається з наборів тестів для контролю працездатності ком-понентів комп’ютера.3) Діагностичні програми обладнання комп’ютерів і комп’ютерних систем фірм-виробників. Такі фірми розробляють діагностичні програми для контролю і діагностуван- ня певного пристрою.4) Діагностичні програми операційних систем (ОС). Операційні системи Windows 9x і Windows NT розробляють з кількома діагностичними програмами для перевірки різ-них компонентів комп’ютера.5) Діагностичні програми загального призначення. Забезпечують належне тестуван- ня будь-яких IBM- сумісних комп’ютерів.

Номер слайду 15

Програмні засоби діагностування ПКСуть і особливості діагностичних програм. Самоперевірка при вмиканні комп’ютера (POST). Ця процедура є послідо-вністю підпрограм, яка зберігається на материнській платі в ROM BIOS. Вони призначені для діагностування основних компонентів системи відразу після її включення. Під час цієї процедури завантаження операційної системи затримується. При включенні комп’ютера автоматично тестується Центральний проце- сор, ПЗП (програмований запам’ятовуючий пристрій), допоміжні елементи материнської плати, оперативної пам’яті і периферійних пристроїв. Ці тес- ти виконуються дуже швидко і не так високоякісно, як діагностичні програми виробників. Виявивши несправність компонента, видається поперед- ження або повідомлення про помилку чи несправність.

Номер слайду 16

Особливості процедури програми POSTПроцедура POST передбачає такі способи ідентифікації несправностей, як звукові сигнали; повідомлення, що виводяться на екран монітора; шістнад- цяткові коди помилок, які подаються в порт введення-виведення. За серйозної несправності завантаження системи зупиняється і з’являється повідомлення про несправність, за яким визначають її причину. Такі несправності називають фатальними помилками.-  Звукові коди помилок, що видає процедура POST. Якщо процедура POST виявляє несправності, то комп’ютер подає характер-ні звукові сигнали, за якими визначають несправний пристрій або компо- нент (під час вмикання справного комп’ютера чути один короткий звуко- вий сигнал). Видається серія довгих чи коротких звукових сигналів або їх комбінація. Це залежить від фірми-розробника BIOS та її версії. Програмні засоби діагностування ПК

Номер слайду 17

 У сучасних комп’ютерах як засоби комунікації використовують послідов-ні і паралельні порти. Це – інтерфейси введення-виведення. Послідовні порти. До них підключають двонапрамлені пристрої, що пе-редають інформацію в комп’ютер і приймають її з нього. Серед них – модеми, миша, сканери та інше. Паралельні порти. Їх використовують для підключення принтерів, які працюють в однонапрамленому режимі, мережних адаптерів, дисководів для жорстких та гнучких дисків та CD-ROM. Послідовні та паралельні порти тестують програмним і апаратно-програмним способом: Програмне тестування проводять за допомогою спеціальних програм Апаратно-програмне – за допомогою роз’ємів-заглушок, що підключа-ють до портів. Засоби діагностування інтерфейсів і периферійного обладнання

Номер слайду 18

Засоби діагностування периферійних пристроїв ПКПід периферійними пристроями часто розуміють сукупність периферійної апаратури (пристрої введення і виведення інформації – клавіатура, монітор, принтер) та їх блоків керування, оскільки в деяких випадках вони є одним цілим з логічної і конструктивної точки зору. Блок керування периферійним апаратом виконує функцію перетворення інформації і керування конкретними його механізмами. Сукупність уніфікованих технічних і програмних засо-бів та правил спрягання процесорного блока з периферійною апаратурою називають інтерфейсом введення – виведення.

pptx
Додано
7 червня 2023
Переглядів
959
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку