Презентація "Використання фактів про фізичні параметри людини при вивченні природничих дисциплін"

Про матеріал
В презентації надані приклади використання фізичних параметрів людини при вивченні фізики.На шкільних уроках закони фізики розглядаються в основному на неживих об'єктах. Але дослідження проявів законів фізики в організмі людини відіграє, безумовно, важливу роль.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання фактів про фізичні параметри людини при вивченні природничих дисциплін. Учитель Леменчук Л. О.

Номер слайду 2

«Будьте самі шукачами, дослідниками. Не буде вогника у вас – вам ніколине запалити його в інших». Василь Сухомлинський 

Номер слайду 3

Актуальність. Одне із завдань державного стандарту в освітній галузі з природознавства розуміти органічну єдність людини та природи, цілісність фізичної картини світу, етапи пізнавальної діяльності у фізичних дослідженнях, параметри безпечної життєдіяльності людини, уміти застосовувати здобуті знання для пояснення фізичних явищ і процесів, практичного використання фізичних явищ і законів у технічних пристроях, на виробництві, у різних сферах життєдіяльності людини, використовувати експериментальні і теоретичні методи наукового пізнання під час проведення досліджень фізичних явищ і процесів, розв’язувати фізичні задачі, виявляти ставлення до ролі фізичних знань у житті людини

Номер слайду 4

Мета. На шкільних уроках закони фізики розглядаються в основному на неживих об'єктах. Але дослідження проявів законів фізики в організмі людини відіграє, безумовно, важливу роль. Пояснення окремих процесів, що відбуваються в живих організмах, на основі фізичних законів допоможе встановити причинно-наслідкові зв'язки в живій і не живій природі, розкрити єдність навколишнього світу, показати єдність законів природи.

Номер слайду 5

Де ж вперше зв'язали процеси що відбуваються в живому організмі із законами фізики? Початок взаємодії біологічних і технічних дисциплін поклала кібернетика- що вивчає процеси передачі і перетворення інформації в технічних пристроях, в живій природі, в суспільстві, тобто наука про процеси управління. Розглядаючи живі організми як складні динамічні системи, відпрацювавши єдиний похід до вивчення процесів управління і організації в світі тварин і машин, кібернетика перша перекинула міст від живої природи до неживої. Завдяки такій взаємодії з'явилася нова наука – біоніка. Ще одна наука яка пов′язує процеси, які відбуваються в неживій природі з живою природою. Екологія стала для всього людства не лише наукою, але й способом мислення, поведінки, реальністю дій. Вона стала однією з сторін гуманізму, що включає в себе духовність, розуміння єдності людини з природою, високу культуру та інтелект..

Номер слайду 6

Механізми і процеси в організмі людини на уроках в розділах фізики. . Є різні шляхи активізації навчальної діяльності з фізики в основній школі, і одне з ефективних з-поміж інших завдяки вродженій схильності всіх живих істот до вивчення свого організму, що є досить доведеним на сьогодні фактом. Завдяки цьому, вчитель, використовуючи знання про механізми які відбуваються в організмі не тільки намагається зацікавити учнів своїм предметом а і спонукає на самостійний пошук інформації стосовно власного організму. Якщо вдається виявити в учнів щирий інтерес, залучити їх до спільної творчості, то це вже успіх вчителя, це крок дитини до розуміння фізики, законів розвитку Всесвіту. На уроках я використовую таку інформацію:

Номер слайду 7

1 Прості механізми в організмі людини.2. Деформації в організмі людини3.3 Дифузія в організмі людини4. Пристосування людини до різних температур. 5. Вологість повітря ї її роль в організмі людини.6. Перетворення енергії:

Номер слайду 8

7. Електричні явища в організмі людини. 8. Коливання в організмі людини.

Номер слайду 9

Використання фактів на уроках фізики про шкідливість паління. До уроку «Дифузія» Як батьки можуть дізнатися, курять їхні діти чи ні? Запах тютюну, він проникає всюди - в одяг, волосся, легені, кров, лімфу, мозок ... запах тютюнового диму надає нікотин - сильна рослинна отрута. До уроку «Чому існує повітряна оболонка Землі?» Хто псує атмосферу і навколишнє середовище? Курці. Вони щороку викурюють (викидають в атмосферу) 720 т синильної кислоти, 384000 т аміаку, 108000 т нікотину, 600000 т дьогтю і більше 500 000 т чадного газу. Загальна маса недопалків за рік становить 2520000 т. Тютюновий дим затримує УФ промені, 50% всіх видів речовин в тютюні йде в атмосферу, 20% - в організм курця і 5% - залишається у фільтрі сигарети. До уроку «Звукові хвилі» Коли про людину говорять, що «у неї прокурений голос», тим самим припускають, що причина цієї особливості - куріння. Дійсно, хронічне подразнення голосових зв'язок тютюновим димом веде до того, що голосова щілина звужується, голос втрачає чистоту і звучність, стає хриплим, змінюється його тембр.

Номер слайду 10

До уроку «Оптичні прилади» «Дисперсія світла» . Очі людини що довго і багато палить часто сльозяться, червоніють, і краї повік розпухають. Нікотин, діючи на зоровий нерв, викликає його хронічне запалення, внаслідок чого знижується гострота зору. При курінні звужуються судини, змінюється сітківка ока, що веде до часткової втрати сприйняття кольорів, спочатку на зелене світло, а потім на червоний і жовтий, це знижує швидкість реакції людини в середньому на 24%. Такий дефект зору може зробити професійно непридатними: водіїв транспорту, операторів пультів управління ... До уроку «Ядерні реакції» Розглядаючи питання про ядерні реакції можна привести як приклад реакції радіоактивного розпаду компонентів сімейства урану-радію, а саме тих радіоактивних компонентів, які виявлені в тютюновому диму: ізотопи свинцю, вісмуту і полонію. Період напіврозпаду свинцю 22 роки, вісмуту - 5 діб, а полонію - 138 діб. При 1 рентгенівському знімку методом флюорографії доза опромінення 0, 76 радіан. Людина що викурює за день 20 цигарок отримує опромінення, ніби їй зробили 200 знімків, тобто 152 радіана

Номер слайду 11

Здоров’язберігаючий захід «Чим є людина»

Номер слайду 12

Мета заходу -показати учням єдність законів природи, застосовність законів фізики до живого організму, перспективний розвиток науки і техніки; -створити умови для формування та розвитку інтелектуальних і практичних умінь в учнів; - розвивати пізнавальну активність і самостійність, прагнення до саморозвитку та самовдосконалення - сприяти формуванню пізнавального інтересу до фізики, розвитку творчих здібностей в учнів; - розвивати інтелектуальну компетентність учнів; - формувати ази навичок виконання практичних робіт, ведення дослідницької діяльності; - удосконалювати навички роботи з довідковою і науково-популярною літературою, інформаційними технологіями. Учні повинні знати і вміти: - які фізичні закони можна використовувати при поясненні процесів, що відбуваються в організмі людини; - особливості свого організму з погляду законів фізики; - працювати з різними джерелами інформації, - описувати результати спостережень.

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
26 березня 2020
Переглядів
806
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку