Презентація: ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНИХ БАГАТСТВ МАТЕРИКІВ ТА ОКЕАНІВ

Про матеріал
В презентації розкривається поняття природних умов та ресурсів, класифікація природних ресурсів, класифікація мінеральних ресурсів. Подається характеристика земельних, кліматичних, водних, лісових та біологічних ресурсів планети, ресурсів Світового океану, використання альтернативних джерел енергії. Наслідки господарської діяльності людей. Є інформація про зникаючі види тварин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНИХ БАГАТСТВ МАТЕРИКІВ ТА ОКЕАНІВ

Номер слайду 2

ПРИРОДНІ УМОВИ ТА РЕСУРСИ Природні умови — компоненти і властивості природи Землі, що впливають на життя людини та діяльність людства. Природні ресурси - це компоненти природи, які використовує або може використати людина господарській діяльностіПрирода задовольняє найважливіші потреби людства — в енергії, паливі, промисловій сировині, продуктах харчування тощо.

Номер слайду 3

в Південній Америці зосереджені найбільші масиви: Антарктида має колосальні запаси:

Номер слайду 4

Африка отримує величезну кількістьнадра материків та океанічний шельф містять різноманітні:

Номер слайду 5

КЛАСИФІКАЦІЯ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

Номер слайду 6

Мінеральні ресурси – це сукупність розвіданих запасів корисних копалин, які використовуються або можуть використовуватися в господарській діяльності.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Видобуток нафти

Номер слайду 9

Видобуток вугілля

Номер слайду 10

Земельні ресурси — це землі, придатні для життя та господарської діяльності людини. Вони належать до відновлюваних природних ресурсів. Найважливішу роль у житті людства відіграють території, придатні для сільськогосподарської діяльності. Рілля, сади, луки й пасовища займають близько 1/3 суходолу. Проте найродючіші землі становлять лише 11 % усього земельного фонду планети. Найбільші площі орних земель розташовані в США, Канаді, Україні, Індії, Китаї, Бразилії.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

473 млн га147 млн га під ріллею та плантаціямиЄвропа2965 млн га456 млн га під ріллею та плантаціями Азія2956 млн га183 млн га під ріллею та плантаціями Африка1754 млн га139 млн га під ріллею та плантаціями Південна Америка2139 млн га1273 млн га під ріллею та плантаціями Північна Америка843 млн га48 млн га під ріллею та плантаціями Австралія та Океанія. Розподіл земельних ресурсів по найбільших регіонах світу

Номер слайду 14

Водні ресурси - це насамперед прісні води, що зосереджені в річках, озерах, водосховищах, підземних водах. Найбільшим споживачем води є землеробство — 72 % від загального обсягу, багато води споживає промисловість — 20 %. Чимало води йде на побутові й господарські потреби.97,5 %2,5 %

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Кліматичними ресурсами називають невичерпні природні ресурси, що включають в себе сонячну енергію, вологу та енергію вітру. Кліматичними їх називають тому, що вони визначаються особливостями клімату. Їх не споживають безпосередньо в матеріальній і нематеріальній діяльності люди, не знищують в процесі використання, але вони можуть погіршуватися або поліпшуватися.

Номер слайду 17

Один з найважливіших ресурсів для людства - сонячна енергія, і перспективи її використання надзвичайно великі. Дана галузь активно фінансується, розширюється й удосконалюється. Зараз сонячна енергетика максимально розвинена в США, де деякі регіони використовують її як повноцінний альтернативне джерело живлення. Так само електростанції такого типу працюють в пустелі Мохаве. Інші ж країни давно взяли курс на даний вид отримання електроенергії.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Вітрова енергія - використовується протягом сотень років, для отримання механічної, теплової та електричної енергії. Вітрова енергія, на сьогоднішній день є стійким і невичерпним джерелом. Вітром називається рух повітря з області з високим тиском в область з низьким тиском.

Номер слайду 20

Спадання води здавна використовували для обертання лопатних коліс і турбін. Вода була першим джерелом енергії, а першою машиною, за допомогою якої людина використовувала енергію води, була примітивна водяна турбіна. ЕНЕРГІЯ ВОДИ

Номер слайду 21

Біологічні ресурси - це багатства рослинного та тваринного світу Землі.

Номер слайду 22

Серед біологічних ресурсів велике значення для людей мають ліси. У наш час лісами вкрито близько 30 % поверхні суходолу. Ліси — своєрідні «легені» ЗемліДеревина — важливий будівельний матеріал і сировина для промисловості. Загальна площа лісів становить близько 28 % території суходолу. Основна частина лісів розташована в помірному та тропічному поясах.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

НАСЛІДКИ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯПОРУШЕННЯ ПРИРОДНОЇ РІВНОВАГИСучасні масштаби споживання природних ресурсів і способи їхнього використання не дозволяють зберігати стійку рівновагу в природі:

Номер слайду 25

Збільшення вмісту вуглекислого газу в атмосфері призводить до глобальних змін клімату.

Номер слайду 26

Під час перевезення та переробки нафти значна її кількість потрапляє у воду. Унаслідок цього зараз майже весь Світовий океан укритий тонкою плівкою, під якою через брак кисню гинуть живі організми.

Номер слайду 27

Промислові виробництва за рік викидають у повітря вуглекислого газу більше, ніж усі діючі вулкани світу.

Номер слайду 28

Багато мінерально-сировинних ресурсів опиняються у відвалах

Номер слайду 29

Вода забруднюється значною кількістю хімічних речовин

Номер слайду 30

Ґрунти втрачають родючість

Номер слайду 31

Нераціональне природокористування призвело до знищення куточків незайманої природи, диких тварин і рослин. Тільки за останні три століття на Землі зникло 120 видів тварин. Учені прогнозують, що в найближчі 30 років така доля чекає ще на понад 100 видів.

Номер слайду 32

1 вересня – День пам’яті видів, винищених людиною. В цей день, у 1914 році в зоопарку м. Цинцинаті, США, помер останній мандрівний голуб – наймасовіший вид тварин, коли-небудь знищених людиною.

Номер слайду 33

Європейський лев. Зник близько 100 р. н.е. Був сучасником древніх греків і римлян. Зустрічався на території сучасних Балкан, Італії, Франції, Іспанії, Португалії. У греків, римлян і македонців лев був популярним об’єктом полювання і часто використовувався в боях гладіаторів. Вже до початку першого тисячоліття європейські леви були практично винищені. Останній представник виду був вбитий у Греції близько 100 року н. е.

Номер слайду 34

Моа. Моа. Більше 10 видів великих, схожих на страуса, нелітаючих птахів, що населяли острови Нової Зеландії. Найбільші птахи (представники роду Dinornis) мали зріст до 3,6 м і масу в чверть тонни. В унікальній природі Нової Зеландії, де майже не було ссавців (окрім трьох видів кажанів, один з котрих зник в 1965 р.), моа займали екологічну нішу великих ратичних. Чисельність моа почала невпинно знижуватись після прибуття на острів перших поселенців. Люди активно полювали на цих не надто зграбних птахів. В результаті останні представники моа вимерли у 16-18 ст.

Номер слайду 35

Тур. Дикий бик, предок сучасної великої рогатої худоби, жив на території Європи. Через м’ясо і шкуру на бика активно полювали. Останнє стадо спостерігалось у Мазовецьких лісах (Польща). Остання особина щоправда не була вбита на полюванні, вона загинула у 1627 році в лісах біля Якторова – вважається, що через хворобу, яка торкнулася маленької генетично слабкої та ізольованої популяції останніх тварин цього роду. Долю тура ледь не наслідували зубр та бізон, але в останній момент ці два види були врятовані.

Номер слайду 36

Квагга – дивна парнокопитна тварина, підвид зебри, яка мешкала на півдні Африки. Спереду вона мала смугастий окрас, як у зебри, а сзаду – гнідий окрас, як у коня. Місцеве населення знищувало кваггу заради її міцної шкури. Цікаво, що квагга була приручена людиною для …охорони стад, бо вона набагато раніше інших домашніх тварин помічала наближення хижаків і попереджала хазяїв голосним криком «куаха», від якого і отримала свою назву. Проте потреби полювання перемогли. Остання дика особина загинула у 1878 році, а в амстердамському зоопарку квагга проіснувала до 1883 року.

Номер слайду 37

Тасманський вовк. Тасманський вовк. Сумчатий вовк (тілацин) був одним з найбільших хижих сумчатих. В довжину тілацин досягав 100-130 см, разом з хвостом – 150-180 см; висота в холці – 60 см, вага – 20-25 кг. Видовжена паща могла відкриватися дуже широко, на 120 градусів. Останній дикий тілацин був убитий 13 травня 1930 року, а в 1936 році в приватному зоопарку в Хобарті помер від старості останній тілацин, що утримувався в неволі. Є думка, що сумчатий вовк міг вижити у глухих лісах Тасманії. Час від часу з’являються повідомлення про знахідку цього виду. В березні 2005 року австралійський журнал «The Bulletin» запропонував $1,25 млн. винагороди тому, хто зловить живого тілацина, однак жодна особина не була спіймана або хоча б сфотографована.

Номер слайду 38

За останнє десятиліття повністю вимерло 4 види тварин, ще стільки ж зникли з дикої природи

Номер слайду 39

Абінгдонська слонова черепаха. Абінгдонська слонова черепаха. В 2012 році в Галапагоському національному заповіднику помер останній самець гігантської абінгдонської слонової черепахи – самець під прізвиськом Джордж, якому було приблизно сто років. Його знайшли сорок років тому на одному з Галапагоських островів. Він був останнім у світі представником найбільших сухопутних черепах, і з його смертю цьому виду надали статусу вимерлого.

Номер слайду 40

Лісовий сцинк на острові Різдва, різновид ящірки. Останній відомий представник цього виду на імʼя Гамп помер 31 травня 2014 року.

Номер слайду 41

Лялечка Charco Palma — різновид дрібної риби сімейства Cyprinodontidae, який мешкав у Мексиці.

Номер слайду 42

Піпістрелле з острова Різдва — різновид кажана, який мешкав лише на острові Різдва. Востаннє представника цього виду помітили ще в 2009 році, після того не було знайдено жодного кажана цього виду попри інтенсивні пошуки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 13
Оцінки та відгуки
  1. Гвоздьова Лілія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Gurba Elena
    Дякую за презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Проценко Парасковія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Углова Надія
    Дякую. Чудова презентація. Творчої наснаги Вам.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ivashchenko Igor
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Єрмолаєва Віра Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Бєлая Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Лірник Наталія Іванівна
    Дякую. Чудова презентація
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Ольга Куліш
    Дякую) по духу підійшло
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Дрогомерецька Тетяна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Піхенько Тамара Славіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Мунтян Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 10 відгуків
pptx
Додано
8 жовтня 2022
Переглядів
11985
Оцінка розробки
5.0 (13 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку