Презентація«Використання сучасних педагогічних технологій"

Про матеріал
Рік математики в Україні є створення можливостей до рівного доступу українських учнів до сучасної та якісної математичної освіти та формування у них рівня математичної компетентності. Математика потрібна всім, бо вона – про наше щоденне успішне і гідне життя в сучасному світі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Днз «Лісоводський ПАЛ»«Використання сучасних педагогічних технологій на уроках математики»Розробила: викладачка математики. Медвідь Г. С.

Номер слайду 2

Рік математики в Україні є створення можливостей до рівного доступу українських учнів до сучасної та якісної математичної освіти та формування у них рівня математичної компетентності. Математика потрібна всім, бо вона – про наше щоденне успішне і гідне життя в сучасному світі.

Номер слайду 3

-Щорічно проводяться внутріліцейні олімпіади з математики (II курс).-Лекція « Досягнення України в галузі математики»-Дискусія « Чисельник чи знаменник?» (аналіз змісту математичного поняття дріб та аналіз слів Льва Толстого «Людина-дріб, чисельник якого те, що про неї думають інші, а знаменник, те що вона думає сама про себе. Чим більший знаменник, тим менший дріб»)-Інтлектуально-розважальний турнір «Математика і Лісоводи» (розв’язування цікавих задач та рівнянь, які складені на основі соціальної статистики с. Лісоводи). -Інтелектуальний турнір майбутніх кухарів «Математика в рецептах» -Засідання клубу любителів математики «Екологія і математика. Світ діаграм».(складання діаграм різновидності кущів та рослин за заданими цифрами на швидкість).

Номер слайду 4

Найбільш актуальними є наступні технології: Інформаційно - комунікативна технологія. Технологія розвитку критичного мислення. Проєктна технологія. Технологія розвиваючого навчання. Здоров'язберігаючі технології. Технологія проблемного навчання. Ігрові технології. Модульні технології. Кейс – технологія. Технологія інтегрованого навчання. Педагогіка співробітництва. Технології рівневої диференціації. Групові технології. Традиційні технології (класно-урочна система).

Номер слайду 5

1) Інформаційно-комунікативна технологіяІнформаційні технології, на мій погляд, можуть бути використані на різних етапах уроку математики:• самостійне навчання з відсутністю або запереченням діяльності викладача;• часткова заміна (фрагментарне, вибіркове використання додаткового матеріалу);• використання тренувальних програм;• виконання домашніх самостійних і творчих завдань;• використання комп'ютера для обчислень, побудови графіків;• використання інформаційно-довідкових програм.

Номер слайду 6

2) Технологія критичного мислення. На уроках математики можна використовувати різні прийоми розвитку критичного мислення: робота з ключовими словами, з різними типами питань, графічне перетворення навчального матеріалу, в тому числі за допомогою складання так званих карт розуму (інтелект-карт). Застосування даної технології розвиває в учнів вдумливе ставлення до тексту, вміння розглядати різні точки зору, критично відноситься до рівня власних знань. Розвиток навичок критичного мислення дозволяє знайти власний освітній маршрут при вивченні окремих тем, вирішенні окремих питань.

Номер слайду 7

Прийоми розвитку критичного мислення: Прийом «Знаю - Хочу дізнатися - Дізнався» . Тема уроку: «Многогранники. Призма.»Даний прийом передбачає комплексний підхід до вивчення матеріалу. Вивчення починається з активізації вже наявних знань в учнів. У перший стовпець «Знаємо» записуємо ідеї учнів, які вони пропонують. У другий стовпчик «Хочемо дізнатися» пропоную учням внести свої опорні думки та ідеї, які у них виникли в процесі обговорення теми. Потім при читанні нового тексту, учні намагаються знайти відповіді на поставлені питання. Особливою вимогою при цьому є - записати відомості, поняття і факти необхідно своїми словами, не цитуючи підручник – третій стовпчик. Після вивчення теми, учні співвідносять отриману інформацію з тієї, яка була у них на початку уроку.

Номер слайду 8

3) Технологія проблемного навчання. Проблемна ситуація може створюватисяна уроках математики, коли виявляється невідповідність наявних знань і умінь дійсному стану речей. Другий вид проблемного викладу нового матеріалу - проблемна ситуація створюється, коли здобувачам освіти пропонується питання, що вимагає самостійного зіставлення ряду вивчених фактів або явищ, висловлювання власних міркувань і висновків, або дається спеціальне завдання для самостійного вирішення.

Номер слайду 9

Задача . Зараз у колбі 100 бактерій і щодоби їх кількість потроюється. Через скільки діб число бактерій у колбі досягне 24 300? Позначивши шукане число діб через Х, складаємо рівність 100∙3х =24300 або 3х =243. Далі я разом з учнями підбором отримуємо, що х=5. Підводячи підсумок, я наголошую на тому, що наприкінці розв'язання ми займалися відшуканням показника степеня, до якого треба піднести число 3, щоб отримати число 243. Після цього я формулюю означення логарифма, вводжу позначення і записую: 1оg3 243 = 5 . Задача. Довжина акваріума 80 см, ширина 45 см, а висота 55 см. Скільки води треба влити в цей акваріум, щоб рівень води був нижче верхнього краю акваріума на 10 см?Проблема: не знають поняття обсягу і формулу для знаходження об'єму паралелепіпеда. Учні вибирають необхідну їм інформацію, використовуючи текст підручника. Обговорюють рішення задачі, роблять висновок, записують формулу в зошиті. Задача. Довжина плавального басейну 200 м, а ширина 50 м. У басейн налили 2 000 000 л води. Чи можна плисти в цьому басейні?Проблема: невідповідність одиниць виміру. Учні шукають шляхи вирішення завдання, використовуючи розповідь вчителя про одиниці вимірювання обсягів.

Номер слайду 10

4) Технологія майстерень. Майстерня - це оригінальний спосіб організації діяльності здобувачів освіти в складі малої групи за участю викладача-майстра, який ініціює пошуковий, творчий характер їх діяльності. Зазвичай цю технологію застосовують на творчих уроках гуманітарних предметів. Але і в математиці вона має місце. На уроці з теми «Тригонометричні рівняння» групам учнів (майстерням) пропонувалося наступне завдання: «Знайти зв'язок між об'єктами і на її основі скласти рівняння і вирішити його ». В результаті діяльності майстерень учні отримують два продукти: перший - це формула, що показує зв'язок між об'єктами з поясненням того, як вона отримується; другий - це рівняння, рішення якого отримано, але не розкривається (пропонується, що вирішити його повинні інші майстерні).

Номер слайду 11

5)Кейс – технологія (кейс-стаді)Дана технологія максимально інтерактивна, тому в учнів з'являється можливість проявити активність, ініціативу і самостійність. В умовах викладання математики кейс-технології використовують при роботі з новим матеріалом, на узагальнюючих уроках, під час перевірки результатів навчання. Основна особливість технології: учні змушені застосовувати знання на практиці. Перед учнями ставиться конкретне завдання або проблема, пов'язана з рішенням певного кейса (завдання з описом реальних, життєвих ситуацій), вони аналізують його і надають звіт з рішеннями, їх обґрунтуваннями та відповідями.

Номер слайду 12

6) Здоров'язберігаючі технологіїНа уроках розглядаємо завдання, які безпосередньо пов'язані з поняттями "здоровий спосіб життя", "правильне харчування", "екологія";• здійснюю індивідуальний підхід до учнів з урахуванням особистісних можливостей;• проводжу тренінгові міні-заняття для зменшення ступеня тривожності учнів, такі як "Вчіться підтримувати один одного", "Привітання бувають різними", "Ми і успіх". Фізкультурні хвилинки і паузи під час уроків математики - це необхідний короткочасний відпочинок, який знімає застійні явища, викликані тривалим сидінням за партами. Перерва необхідна для відпочинку органів зору, слуху, м'язів тулуба (особливо спини) і дрібних м'язів кистей рук. Фізкультурні хвилинки сприяють підвищенню уваги, активності здобувачів освіти на наступному етапі уроку. В основному на уроці використовують фізкульт хвилинки для очей, для релаксації, для рук. Так гімнастика для очей попереджає зорове стомлення у здобувачів освіти.

Номер слайду 13

Жодна освітня технологія не може розглядатися як універсальна. Організація навчального процесу в сучасних умовах вимагає поєднання різних технологій, творчого підходу до використання кожної з них, а також створення нових навчальних технологій.

pptx
Додано
9 листопада 2022
Переглядів
587
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку