Презентація. Вікторина "Моя мова – багатство мого народу" 6 клас

Про матеріал
Презентація. Вікторина "Моя мова – багатство мого народу". Мова – то краса нашого життя, – наше майбутнє. Рідне слово – це невмируще джерело, з якого ми пізнаємо навколишній світ, свою родину, свій народ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мовна вікторина: «Моя мова – багатство мого народу»

Номер слайду 2

І етап. «Народ скаже, як зав’яже» Один із визначних скарбів усної народної творчості є прислів’я та приказки, в яких зосереджена народна мудрість. Запропоновані частини прислів’їв, які необхідно продовжити. Що посієш…Зробив діло…Не вір словам…Життя прожити - …Дарованому коневі…Вік живи…Сім раз відмір…Краще синиця в руках…На чужому горі…Слово – не горобець…З ким поведешся…Хочеш їсти калачі…Умій вчасно сказати і вчасно… Без верби і калини …Книга вчить, як …Не знаючи броду, …

Номер слайду 3

МОЯ МОВАВсе в тобі з'єдналося, злилося - Як і поміститися в одній! — Шепіт зачарований колосся, Поклик із катами на двобій. Ти даєш поету дужі крила, Що підносять правду в вишину, Вченому ти лагідно відкрила Мудрості людської глибину.І тобі рости й не в'януть зроду, Квітувать в поемах і віршах, Бо в тобі — великого народу Ніжна і замріяна душа.

Номер слайду 4

II етап. «Мовне асорті». 1. Державна мова України2. Найбільша одиниця мови3. Частина мови, яка називає ознаку4. Знак у кінці питального речення5. Чим починається репліка діалогу на письмі6. Слова з протилежним значенням7. Перша буква у власній назві8. Знак у слові з-поміж9. Назва розписного яйця10. Скільки -н- у слові незрівнянний11. Головні члени речення12. Список літер встановленого порядку13. Займенник з однієї букви14. Частина тексту з нового рядка 15. Кількість букв в українському алфавіті16. Назвіть останній відмінок української мови17. Кількість голосних в українській мові18. Частина мови не належить ні до самостійних, ні до службових частин19. Скільки звуків у слові «кущ»?20. Чуже мовлення, передане дослівно.

Номер слайду 5

21. Дослівно наведений уривок з якогось тексту22. Займенник з однієї букви 23. Старовинна обрядова новорічна пісня за старим стилем 25. Наука про минуле

Номер слайду 6

Гумореска П. Глазового. НАЙКРАЩА МОВА Йде синок до школи вперше. Пита батька мати: — Якій мові ми синочка Будемо навчати — Українській чи російській? Обидві ж хороші. — Хай вивчає ту, якою Печатають гроші.

Номер слайду 7

ІІІ етап. «Відгадайко»Жовтий клубок по голубій хустині качається, людям усміхається. Маленький, чепурненький крізь землю пройшов, червону шапочку знайшов. Одного батька і одної матері дитина, а нікому з них не син. Голова її в коморі, а коса її надворі. Біле поле, чорне насіння, хто його сіє, той розуміє. Що іде, не рухаючись із місця? У вінку зеленолистім, у червоному намисті видивляється у воду на свою хорошу вроду. Що можна бачити з заплющеними очима? Завжди в роті , а не проковтнеш. Що воно за штука, що день і ніч стука? Рогатий, а не бик, пливе, а не качка.

Номер слайду 8

Культура мовлення1. Закрийте двері – зачиніть двері 2. Мені повезло – мені поталанило, пощастило3. Прийняти міри – вжити заходів4. Ні в якому разі – в жодному разі5. Являється учнем – є учнем6. При допомозі словника – за допомогою словника.

Номер слайду 9

Загадки-шаради. У якому слові є сто літер п? Летів гурт голубів і стояло три дуби, як сядуть по два – один дуб гуляє, а як сядуть по одному, то дуба не вистачає. Скільки було голубів? З якої миски не можна наїстися? У яку бочку не можна налити води? Що в людині найшвидше? Сидять три коти, проти кожного кота сидять два коти, скільки всього котів? Які ключі до неба добирають? У якому слові сорок голосних? Який займенник складається з двох звуків, але однієї букви? Назвіть слово, у якому сім займенників.

Номер слайду 10

Загадки. Злита з хвостиком ця крапка, Невелика, власне, лапка. Робить паузу, всім знайома. Як вона зоветься? - Я творю нові слова або форми слова, щоб красива і жива розквітала мова... Хто я? - Хоч в усній мові нас немає, а на папері мовчимо, та все, що ти читаєш, друже, сприймати правильно вчимо. Хто ми?

Номер слайду 11

pptx
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
1077
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку