Презентація "Виникнення християнства"

Про матеріал
Презентація "Виникнення християнства" розроблена для дистанційного вивчення теми шестикласниками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виникнення християнства. Перемога нової релігіїОпрацюйте 47 параграф, поміркуйте над питаннями презентації та підручника

Номер слайду 2

Роздивіться фрагмент картини італійського художника кінця 15 - початку 16 ст. Рафаеля (Преображення Христове). Поміркуйте, яку ідею втілено в образі Ісуса Христа - основоположника однієї з найбільших світових релігій - християнства. Чим це зображення Бога відрізняється від зображень інших богів країн Давнього Сходу та Греції?

Номер слайду 3

План. Хто такий Ісус Христос? Що розповідають про нього історичні джерела? Причини виникнення християнства. Як виникли перші християнські громади? Як ставилися імператори Риму до християн?Як і коли християнство стало в Римській імперії державною релігією?

Номер слайду 4

У Римі талановиті винахідники створили водяний млин, колісний плуг з полицею, жниварку та інше. Проте технічні винаходи так і не отримали визнання у римлян. Чому?Безправність і тяжка праця рабів

Номер слайду 5

Причини виникнення християнства. Численні верстви вільних землевласників перетворювалися на залежних орендарів, поповнювали наймане військо або лишалися без засобів існування. Збільшення податків. Основна маса населення відчувала себе беззахисною перед всевладдям імператора й чиновників. Християнство проголошувало єдинобожжя та рівність перед богом, братерство всіх народів.

Номер слайду 6

Ринок рабів: Величезна кількість знедолених рабів сподівалась на порятунок від надприродної сили

Номер слайду 7

Прочитайте уривок з Нагірної проповіді Ісуса Христа та поміркуйте, якими новими ідеями просякнуте християнське віровчення.• «Не судіть, щоб і вас не судили; бо яким судом судитимете, таким же осудять і вас, і якою мірою мірятимете, такою і вам відміряють. І чого в оці брата свого ти скалку бачиш, колоди ж у власному оці не помічаєш?”

Номер слайду 8

Християнство виникло у І ст. н. е. як відгалуження іудаізму, від якого воно успадкувало визнання Старого Заповіту— найдавнішої частини Біблії.

Номер слайду 9

Християнство є однією з трьох світових релігій. Головним об'єктом вшанування християн є Ісус Христос, якого більшість християнських релігій вважає водночас і Богом, і людиною, а дехто лише Богом або тільки божественним посланцем.

Номер слайду 10

Ісус Христос

Номер слайду 11

Від якої події відбувається лічба років за сучасним календарем? У якому році за римським літочисленням народився Ісус Христос?

Номер слайду 12

Прочитайте уривок із твору Йосифа Флавія «Іудейські старожитності». Яку історичну інформацію довідуємося із цього документа?• «... У цей час була мудра людина на ім’я Ісус. Він вів праведне життя та славився своєю доброчесністю; і багато із числа іудеїв та інших народів стали його учнями. Пілат засудив його на смерть через розп’яття; проте ті, хто стали його учнями, не зреклися свого вчителя. Вони розповідали, буцімто він з’явився їм на третій день після свого розп’яття та був живим. Тому вони стверджували, що він - Месія, про якого сповіщали іудейські пророки».

Номер слайду 13

Успішність проповідей Ісуса Христа викликала невдоволення фарисеїв – послідовників релігійної течії, що виражала інтереси заможних іудеїв і відзначалася особливим фанатизмом. Один з учнів Христа – Іуда – видав його фарисеям, які засудили Ісуса на смерть. Вирок затвердив римський прокуратор Понтій Пілат.

Номер слайду 14

За Євангелієм, Ісуса Христа після численних тортур розіп'яли на хресті. Поховали його у печері за межами міста у п'ятницю, а на третій день – опівночі в неділю Ісус воскрес. Коли на третій день жінки пішли вклонитися Сину Божому, то їх зустрів ангел, який повідомив про воскресіння Христа. Пізніше Ісус являвся своїм учням і близьким, зміцнюючи їхню віру.

Номер слайду 15

Христос – перекладене грецькою мовою слово «Месія». Месія – посланець бога, спаситель, який врятує народ від зла та покарає його ворогів.Євангеліє (у перекладі з грецької – добра новина) – викладене вчення Ісуса Христа та розповідь про його життя і діяння.

Номер слайду 16

Як виникли перші християнські громади?

Номер слайду 17

Звістка про жертовну смерть Ісуса Христа, розповіді про його воскресіння і вознесіння, які поширювалися по всій території Римської імперії, сприяли збільшенню віруючих. Прихильники нової віри – християни й християнські громади.

Номер слайду 18

Ідея, що до Царства Небесного можуть увійти прості, бідні люди, здатні духовно оновитися. Проповіді Ісуса знайшли відгук у найбідніших верств населення.

Номер слайду 19

Володарі Риму, жорстоко переслідували перших християн, бо вони заперечували існування багатьох богів та відмовлялися вшановувати імператора. Влада звинувачувала християн у тому, що вони готують змову проти імператора і що вони підпалили Рим у 64 р. За імператора Діоклетіана християн, які відмовлялися зректися віри, спалювали живцем.

Номер слайду 20

Значний вплив на християнство мали ідеї Філона та Сенеки. У римлянина Сенеки християни запозичили етичні ідеї рівності людей перед Богом, урятування душі як мету життя, презирство до земного життя, любов до ворогів, покірність долі. Філон вважав, що людина гріховна від народження, а врятувати душу вона може аскетизмом і стражданням. Він розробив учення про Логос ("слово"), що розвивало погляди іудейської релігії. Він вважав, що месія і є Богом.

Номер слайду 21

Оформлення церкви

Номер слайду 22

Античне християнство у своєму розвитку пройшло три основні періоди:первісне християнство (від середини І ст. до середини II ст.)раннє християнство(від середини II ст. до початку IV ст.) пізнє християнство (від початку IV ст. до кінця V ст.).

Номер слайду 23

Громади первісного християнства складалися переважно з бідноти. У цьому розумінні первісне християнство було релігією пригноблених. Церкви не було, вона тільки формувалася. У період пізнього античного християнства рабовласницький клас в основному приєднався до цієї релігії.

Номер слайду 24

З окремих спільнот утворилася єдина організація християн, яка одержала назву християнської церкви. Церквою називається об'єднання віруючих на основі спільності релігійних поглядів та обрядів. На чолі церкви стояли єпископи.

Номер слайду 25

Чому нова релігія знайшла відгук у серцях римських громадян?

Номер слайду 26

БІБЛІЯНовий заповітІ ст.-ІІ ст.н.е. Старий заповіт. ХІV –ІІ ст.до н.е. П’ятикнижжя Мойсея. Пророки. ПисанняЄвангелія. Діяння. Послання. Апокаліпсис

Номер слайду 27

Єванге́ліє (добра звістка) — ранньохристиянські твори, що оповідають про земне життя засновника християнства Ісуса Христа. Частина Біблії.

Номер слайду 28

325 р. – Перший Вселенський Собор в НікеїКанонічні ЄвангелієВід: Матвія. Марка. ЛукиІоанна

Номер слайду 29

Церква св. Софії в Нікеї. VI-IX ст.

Номер слайду 30

На Нікейському соборі було затверджено Символ віри - короткий і точний виклад основних християнських істин. Найважливіше в ньому було те, що єдиний Бог виступає в трьох рівних проявах (іпостасях) - Бога-Отця, Бога-Сина (Ісуса Христа) і Бога-Духа Святого, які разом становлять Святу Трійцю. Рішення Нікейського собору сприяли остаточному оформленню християнської церкви - громади єдиновірців, людей, які сповідують одну віру.

Номер слайду 31

За імператора Феодосія (379-395 рр.) запровадили обов’язкове християнське віросповідування для всіх римських громадян. Так християнство стало єдиною державною релігією Римської імперії. Язичницькі храми почали руйнувати, статуї римських богів нищити.

Номер слайду 32

Клятвенно вони зобов'язувались не красти, не грабувати, бути чесними...

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Січенко Марія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бекас Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Іволін Ігор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
16331
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку