Презентація "Вирощування гіацинтів"

Про матеріал
Презентація з трудового навчання для 7-9 класів "Вирощування гіацинтів" до тем "Технологія вирощування рослин" або "Ландшафтний дизайн"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Вигонка гіацинтів»

Номер слайду 2

Гіацинт (лат. Hyacinthus) – рід цибулинних багаторічників з родини Холодкові, хоча раніше його виділяли в окрему родину Гіацинтові або включали до родини Лілійні. З давньогрецької назва квітки перекладається як «квітка дощів». Ім'я своє гіацинт отримав на честь героя давньогрецького міфу: жив у ті далекі часи прекрасний юнак Гіацинт, син царя Спарти, юний друг бога Аполлона. Той часто спускався з небес і вчив Гіацинта метати диск. Під час одного тренування Аполлон метнув диск, і Гіацинт кинувся за ним, щоб підняти і принести Аполлону, але бог Західного вітру, таємно закоханий у царевича, в припадку ревнощів повернув диск так, що той розбив юнакові голову. Гіацинт спливав кров'ю на руках свого всемогутнього друга, який не міг врятувати його... Убитий горем і сповнений ніжності Аполлон створив із крові Гіацинта дивовижної краси квітку і дав їй ім'я загиблого юнака.

Номер слайду 3

Всесвітньо відомий центр розведення та селекції гіацинтів знаходиться у місті Гарлем, Голландія, саме звідти по всьому світу щороку розлітаються та роз'їжджаються сотні тисяч цибулинок однієї з найароматніших весняних квіток. А от у самій Голландії, як свідчить легенда, «квіти дощу» з'явилися випадково – внаслідок корабельної аварії. Викинуті хвилею на берег, цибулини гіацинта незабаром проросли та зацвіли. Такий строкатий та ароматний десант відразу ж підкорив серця місцевих квітникарів, але як на лихо квіти ніяк не хотіли розмножуватися! І знову допоміг випадок: цибулинками невідомих рослин зацікавилися не лише місцеві квітникарі, але й миші. Саме погризені хвостатими ласунами цибулини незабаром утворили діток. З тих пір садівники в усьому світі спеціально надрізають денця у цибулин, щоб розмножити улюблений гіацинт!

Номер слайду 4

Вирощування гіацинтів – тонкощі Гіацинт – рослина примхлива, і квітникареві, який вирішив прикрасити цими квітами свій сад, слід знати, як правильно доглядати за гіацинтами. Для любителя гіацинтів такі особливості потрібно знати обов'язково: ґрунт для гіацинтів має бути нейтральним і складатися в рівних частинах з листової і дернової землі з додаванням розпушувача. Якщо на ділянці ґрунт кислий, він потребує вапнування, в глинистий ґрунт доведеться додати пісок; дуже важливий хороший дренаж, тому що гіацинт не переносить перезволоження; освітлення повинне бути яскравим, але надлишок прямих сонячних променів гіацинти зносять погано; ділянка мусить бути захищеною від сильного вітру, тому багато хто з квітникарів вважає за краще садити гіацинти поблизу чагарників і дерев; не використовуйте в якості добрива для гіацинтів свіжу органіку.

Номер слайду 5

Посадка гіацинтів Гіацинти, як і багато які інші цибулинні весняні квіти, потрібно висаджувати в грунт ще з осені. Найкращий час для посадки – кінець серпня-вересень. А значить, купувати цибулини Гіацинтів потрібно в середині літа. При посадці Гіацинтів потрібно враховувати їх особливості. Наприклад, любов цих квітів до сонячного світла. Також є у Гіацинтів і вимоги до грунту і рівня вологості. Гіацинти полюбляють легкі структурні грунти, добре дреновані і водопроникні. Краще всього, якщо на ділянці, де ви плануєте висаджувати ці квіти, грунт складається з суміші гумусу і піску. Добрива найкраще додавати при посадці в кожну лунку. Якщо грунт на ділянці важкий, його можна поліпшити, додавши у великій кількості пісок і компост. А кислий грунт потрібно обов'язково вапнувати: Гіацинти не люблять кислу реакцію грунту. Дуже важливо, щоб ділянку для квітів не підтоплювали талі води. Застій води, та ще в холодні весняні місяці, дуже шкідливий для цибулин Гіацинтів.

Номер слайду 6

Глибина посадки цибулин гіацинту від денця – 15-18 см (для цибулин діаметром приблизно 5 см), відстань між ними – 15 см, а між рядами – 20 см. Дрібніші цибулини і дітки висаджують густіше і не так глибоко. Гіацинт добре росте у відкритому ґрунті, якщо посадити його в «піщану сорочку»: на дно лунки або борозни насипають шар чистого річкового піску завтовшки 3-5 см, злегка вдавлюють у нього цибулину, засипають її піском, а потім уже ґрунтом. Такий спосіб посадки не дозволяє воді застоюватися в ґрунті, отже, зменшується ризик загнивання цибулини. Після посадки цибулин, якщо земля суха, полийте ділянку.

Номер слайду 7

Догляд за гіацинтами Догляд за гіацинтами не складний, але вимоги щодо агротехніки потрібно виконувати неухильно. По-перше, гіацинт – чистьоха, тому боротьба з бур'янами на ділянці з гіацинтами – обов'язкове правило. Крім того, рослина потребує постійного розпушуванні ґрунту. Якщо хочете полегшити собі роботу і при цьому захистити ґрунт від пересихання, а гіацинт від бур'янів і хвороб – замульчуйте ґрунт після посадки. Що стосується поливу, то він необхідний у посушливу пору: земляна грудка має промокнути вглиб на 15-20 см. Підживлення гіацинтів здійснюється 2-3 рази за період вегетації. Добрива вносяться як у сухому вигляді, так і у вигляді розчинів, але в розчин кладуть трохи менше добрив, ніж при сухому підживленні, а ґрунт перед рідким підживленням поливають. Сухі добрива розкидають по ґрунту і потім закладають у ґрунт сапкою. Уперше добрива вносять на самому початку росту (15-20 г суперфосфату і 20-25 г селітри на мІ), удруге підживлюють у період бутонізації (15-20 г сірчанокислого калію і 30-35 г суперфосфату), третя підгодівля проводиться, коли цвітіння гіацинтів завершиться (по 30-35 г суперфосфату і сірчанокислого калію).

Номер слайду 8

Пересадка і розмноження гіацинтів Пересадити гіацинти просто: влітку ви викопуєте цибулини гіацинту після цвітіння, зберігаєте їх до осені, а восени пересаджуєте їх в інше місце. Коли викопувати гіацинти? Місяці за два після закінчення цвітіння, коли цибулини відновлять сили після вегетації цього року. Розмноження гіацинтів проводиться цибулинами-дітками і насінням. Для тих, хто займається селекцією рослин, насіннєвий спосіб підходить більше за інші: восени, наприкінці вересня, насіння висівають в ящики з ґрунтом, що складається у співвідношенні 1:1:2 з піску, листової землі і перегною, і вирощують протягом двох років у холодному парнику, але сіянці майже ніколи не повторюють ознаки батьківських рослин, тому квітникарі-аматори віддають перевагу вегетативному способу розмноження.

Номер слайду 9

Гіацинти після цвітіння Догляд за гіацинтами після цвітіння полягає в наданні їх цибулинам можливості відновити свої сили. Для цього вони повинні ще деякий час перебувати в землі. Як доглядати за гіацинтами, що в'януть? Потрібно тільки поступово скорочувати поливання до повного його припинення. Крім того, на цей період припадає третє підживлення мінеральними добривами, яке додасть цибулинам поживних речовин для цвітіння в наступному році. Коли настала пора викопувати гіацинти після цвітіння, вам підкаже їхнє пожовкле листя. Цибулини гіацинтів слід викопувати щорічно, інакше наступного року цвітіння може бути набагато біднішим, крім того, підвищується ризик захворювання цибулин. Щорічне викопування також дозволяє контролювати стан цибулин і своєчасне відділення діток для дорощування. Не чекайте, коли листя відімре і відвалиться, тому що потім буде важко виявити місце знаходження цибулини.

Номер слайду 10

Вигонка гіацинтів Цибулини викопують на два тижні раніше звичайного терміну; три доби просушують цибулини при активній вентиляції; перші 2 тижні їх зберігають при температурі 30 0С при високій вологості повітря; наступні 3 тижні зберігають при температурі 250С градусів; потім основний час зберігання до вересня проходить при температурі 230С; за тиждень до посадки температура зберігання знижується до 17 0С.

Номер слайду 11

Вигонка гіацинтів Висаджують у горщики з землею, приготовленої з рівної кількості торфу і піску або землі і піску, і періодично поливають. Цибулини при посадці не заглиблюють, верхня третина цибулини підноситься над землею. Гіацинти, як і тюльпани, зберігають у прохолодному приміщенні при температурі 50С 3-4 місяці. Коли квітконоси розвинуться, горщики з гіацинтами переносять в світлу кімнату.

Номер слайду 12

Вигонка гіацинтів Щоб квіти поступово звикали до світла, перші два-три дні їх потрібно на кілька годин в день прикривати. Цвітіння рослин залежить від температури повітря, при 15-200С воно триває 7-10 днів.

ppt
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
505
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку