Презентація "Вирощування вигоночних конвалій"

Про матеріал
Презентація з трудового навчання для 7-9 класів до тем "Технологія вирощування рослин" або "Ландшафтний дизайн"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Вигонка конвалій»

Номер слайду 2

З давніх давен конвалія незмінно асоціюється з чистотою, ніжністю, вірністю, любов'ю і самими піднесеними почуттями. Стародавні римляни вважали, що конвалії — це краплі духмяного поту богині полювання Діани, які падали на траву, коли вона втікала від закоханого в неї Фавна. В інших легендах говориться, що конвалії виросли з намистинок Білосніжки або що це — ліхтарики гномів. У стародавніх германців конвалія присвячувалась Остарі — богині сонця, що сходить, сяючої зорі та передчасниці весни. На честь цієї богині на Пасці (а Пасху і до цього часу від її імені німецькою називають Ostern) запалювались вогнища, влаштовувались свята, все навколо прикрашали конваліями — квітами любові та щастя. Конвалія

Номер слайду 3

Вгадати конвалії по запаху можна із закритими очима. Цю лісову квітку настільки обожнюють, що багато хто переселяє її на свої присадибні та дачні ділянки. А починали культивувати конвалії більше двох тисяч років тому єгиптяни, і досягли в цьому серйозних успіхів: конвалії у них цвіли круглий рік. На жаль, в природі цих весняних квітів стає все менше, і багато їх види занесені до Червоної книги. Конвалія (лат. Convallaria) – монотипний або оліготипний (що включає невелику кількість видів) рід родини Холодкові. Не так давно квітка конвалія вважалася представницею родини Лілійні, або її виділяли в родину Конвалієві. Латинська назва Lilium convallium, яке дав рослині Карл Лінней, перекладається, як «лілія долин». Цю рослину називають ще маївка, любка, дьондюраг і кукуричка.

Номер слайду 4

Особливості вирощування конвалій Конвалії тіньовитривалі. Красиві не тільки пахучі квітки, а й широке темно-зелене листя конвалії. Конвалії прекрасно поєднуються у саду з папоротями, медункою, орликами, вітряницею. Розростаються конвалії неймовірно швидко, і на клумбі можуть витіснити будь-які інші квіти. Так само вони поводяться і у збірних букетах: інші рослини швидко в'януть у сусідстві з ними. Найбільш відповідне місце для них – під деревами або кущами, які створюватимуть для конвалій необхідний їм затінок, що не дозволить сонцю швидко висушити землю на ділянці. Але пам'ятайте: світло цим рослинам все ж потрібне, інакше ділянка буде красиво зеленіти, але квітів ви не побачите. І продумайте, як захистити конвалії від вітру. Якщо йдеться про найкращий час для того, щоб висаджувати конвалії у відкритий ґрунт, то будь-який садівник вам відповість однозначно: восени, з початку вересня до початку листопада.

Номер слайду 5

Ґрунт конваліям потрібен вологий, слабкокислий або нейтральний, багатий на органіку. Щоб знизити кислотність ґрунту, в нього завчасно при глибокому (30 см) перекопуванні вносять вапно по 200-300 г на мІ, перегній або торф'яний компост (10 кг на мІ), а також добрива: по 100 г суперфосфату і 40 г сульфату калію на мІ, причому готувати ґрунт для осінньої посадки конвалій потрібно навесні. Висаджують конвалії рядами в канавки, витримуючи відстань між екземплярами 10 см, а між рядами – 20-25 см. Як здійснюється посів насіння конвалії, ми описувати не будемо: насіння конвалії має дуже низьку прорісність, та й ростуть такі конвалії дуже довго, а поділ кореневищ дає якісний посадковий матеріал – паростки з частиною кореневища і мичкою коренів. Деякі паростки несуть квіткову бруньку і можуть зацвісти вже наступної весни – це паростки діаметром не менше 0,6 см з овальною вершинкою. А ті, що менші за розміром і з гострою верхівкою, наступного року зможуть дати поки лише листя. Глибина борозни повинна бути такою, щоб коріння поміщалося вертикально, на всю довжину, а паростки були заглиблені в землю на 1-2 см.

Номер слайду 6

Як доглядати за конваліями Конвалії настільки добре дбають про себе самі, що вміють витіснити з клумби будь-які інші квіти, але гарному квітникареві недостатньо того, що квіти ростуть і цвітуть, йому потрібно, щоб його рослини досягали найвищої декоративності. Тому і конваліям доведеться приділити увагу: поливати їх у спекотну пору так часто, щоб ґрунт весь час залишався вологим, обов'язкове розпушування ґрунту та видалення бур'янів. Добре відгукується конвалія на підживлення органікою – перепрілим гноєм або перегноєм. Конвалії можуть захворіти на сіру овочеву гниль, яку лікують за допомогою фунгіцидів. Зі шкідників найстрашніша нематода, від якої немає порятунку: хворі рослини видаляють і спалюють. Саме тому настільки важлива боротьба з бур'янами на ділянці, де ростуть конвалії.

Номер слайду 7

Конвалії після цвітіння Конвалії відцвітають на початку літа, але і, втративши свої запашні суцвіття, вони ще якийсь час прикрашають ділянку своїми широкими темно-зеленими листками. Щоб конвалії не захоплювали чужу територію, огородіть клумбу листами шиферу, вкопавши їх у землю на 40 см. Коли настане осінь, займіться пересадкою конвалій, якщо прийшов час, а якщо цього року пересадка не в планах, забудьте про конвалії і займіться іншими квітами – конвалії морозостійкі, і нічого їм взимку не зробиться. Коли настане весна і розтане сніг, приберіть граблями з конвалієвої клумби торішнє сухе листя і чекайте, коли покажуться перші конвалії.

Номер слайду 8

Вигонка конвалій Після перших приморозків листя конвалій стелиться по ґрунту, прибите дощами, воно згодом чорніє. Саме у цей період і слід викопувати кореневища рослин для зимової вигонки. Для вигонки беруть ті, що мають квітконоси. Гострим ножем навколо рослин вирізують циліндр діаметром 15—20 см та завтовшки 7 см і виймають разом із ґрунтом. Обережно, щоб не струсити, грудку перекладають у дерев’яний ящик. Корінці, що оголилися, слід присипати землею і злегка зволожити.

Номер слайду 9

Якщо вигонка квітів планується до Нового року, то в грудні необхідно обрізати кореневища до 15-20 см й опустити їх у теплу воду з температурою 32-35 градусів приблизно 12-15 годин. Така процедура потрібна, щоб змусити прокинутися рослини. Вода буде остигати, тому потрібно стежити за її температурою і підігрівати воду або підливати гарячу. Після банних процедур з кореневищами лісового конвалії, їх потрібно акуратно розкласти в приготованих горщиках або інших ємностях на пухкий і теплий земляний субстрат на відстані 3-4 см один від одного. Зверху покласти шар моху, розведеного сумішшю дернової землі і торфу. Поверх все це спорудження прикрити невеликим шаром чистого моху і чекати появи перших паростків. Необхідно підтримувати постійну вологість, для чого краще скористатися обприскувачем з теплою водою, температура якої повинна бути в межах 35 градусів.

Номер слайду 10

Температура ґрунту під час вигонки повинна відповідати температурі води. Тобто, 30 – 35 градусів. Для цього ємності з конваліями можна розмістити поряд з батареями або знизу підставити гріючої лампу, невеликий обігрівач. При цьому температура навколишнього повітря повинна підтримуватися на рівні 23 – 25 градусів. До появи квіткових стрілок рослини повинні перебувати в темряві, як і в природі. Якщо проводиться вигонка конвалій до 8 березня або до якогось іншого свята, пам'ятайте, що цвітіння конвалії настає через 20-25 днів, після того, як ви покладете його на грунт після теплої ванни. Якщо ви бачите, що цвітіння буде раніше наміченого терміну, затримати розпускання бутонів можна, якщо прибрати рослини, що виросли в світле і прохолодне приміщення. Не варто знімати затемнення з рослин різко. Робити це необхідно поступово, спочатку слід накрити їх рідкісної марлею і потім коли вони звикнуть до розсіяного світла, можна зняти зовсім.

ppt
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
557
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку