Презентація "Вирощування вигоночних нарцисів"

Про матеріал

Презентація з трудового навчання для 7-9 класів "Вирощування вигоночних нарцисів" до тем "Технологія вирощування рослин" або "Ландшафтний дизайн"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вирощування вигоночних нарцисів

Номер слайду 2

Кажуть, що кожна квітка має свою легенду. Та чи не найбільше їх - «за плечима» нарциса, який нібито колись був надзвичайно вродливим юнаком, у якого закохувалися всі, а він закохався у себе. Долю міфічного юнака успадкувала квітка - мало хто може встояти перед ароматом і незвичайною красою нарцисів, які закохують у себе і пробуджують до життя після зими. Здавна ця квітка була дуже популярною у багатьох народів - дикорослі види вирощували ще в садах Стародавнього Єгипту, Ірану, Стародавньої Греції та Риму. Нині у світі налічується десятки тисяч сортів нарцисів. Нарциси - невибагливі рослини, їх досить легко вирощувати. Але для того, щоб вони проявили найкращі властивості, треба дотримуватися певних правил агротехніки.

Номер слайду 3

Вибір ділянки. Нарциси добре ростуть на освітлених ділянках, але їх можна висаджувати і в півтіні. Найкраще це робити на поживних ґрунтах із нейтральною або слабо лужною реакцією. Нарциси - рослини вологолюбні, тому бажано вибирати суглинкові ґрунти, які найкраще утримують вологу. За один-два місяці до висаджування цибулин ґрунт перекопують, вносять мінеральні добрива, компост і добре перепрілий гній.

Номер слайду 4

2. Висаджування. Нарциси висаджують у ґрунт у жовтні (цибулинам потрібно встигнути укорінитися до настання морозів, але не відрости). Глибина висадження цибулин залежить від їхніх розмірів і механічного складу ґрунту - вона дорівнює потрійній висоті цибулин і коливається в межах 10-25 см. На важких ґрунтах глибина висадження зменшується на 2-3 см, на легких - так само збільшується. Відстань між цибулинами - 15-20 см. На дно лунок підсипають пісок (шаром 1 см). Цибулини зацвітають перший рік після висадження, - на 2-3-й.

Номер слайду 5

3.Укриття на зиму. Нарциси - рослини зимостійкі, але в суворі безсніжні зими вони можуть постраждати внаслідок морозу. Також негативно на них впливають зимові відлиги (рослини пробуджуються, відростають, а потім зазнають пошкодження внаслідок низької температури), тому на зиму висадження слід мульчувати торфом, соломою, хвоєю, опалим листям. Як тільки земля трохи промерзне - негайно вкривайте.

Номер слайду 6

4. Догляд. Навесні, щойно розтане сніг, мульчу прибирають і проводять перше підживлення рослин мінеральними добривами (N:P:K - 2:1:1), друге - у період бутонізації N:Р:К - 1:2:2), трете - після цвітіння (N:P:K - 1:1,5:1,5). Під час активного росту, особливо в періоди бутонізації та цвітіння, а також протягом 2-3 тижнів після цвітіння, нарциси треба обов'язково поливати. Після цвітіння сухі квітки видаляють (якщо не хочете розмножувати квіти з насіння). Листя нарцисів до повного їх засихання видаляти не можна, оскільки поживні речовини з них поступово переходять у цибулини. 5. Викопування та зберігання. Оптимальний термін вирощування нарцисів на одному місці - 4-6 років. Як тільки пожовкнуть листки рослини (у червні), викопайте цибулинки, але не проґавте, бо пізніше їх можна «загубити» на грядці без листя. Цибулини просушують, очищають від землі і старих коренів, зберігають до висадження в сухому провітрюваному приміщенні.

Номер слайду 7

Вигонка нарцисів Якщо вигонка квітів планується до Нового Року, то цибулини зберігають до середини жовтня в підвалі, в сухому темному місці, при температурі 4-6°С. Якщо до 8 березня починається на початку лютого.

Номер слайду 8

Вигонка нарцисів Цибулини висаджують у горщики в пухкий грунт або в подрібнений керамзит в суміші з торфом у співвідношенні 1: 2.Після посадки горщики з цибулинами нарцисів поміщають в темне прохолодне місце.

Номер слайду 9

Вигонка нарцисів Вологість грунту підтримують поливами. Після появи перших листочків горщики виставляють на світло і в тепле місце.

Номер слайду 10

ppt
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
216
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку