Презентація " Вища нервова діяльність"

Про матеріал
Презентація містить цікавий матеріал для класів з профільним вивченням біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВНД. Відповідь на подразнення за участі вищої нервової діяльності11 клас

Номер слайду 2

Пригадай!Рефлекс. Безумовний рефлекс. Умовний рефлекс. Тимчасовий зв’зокІнстинкт. Поведінка. Сенсорні системи. ВНД

Номер слайду 3

Вища нервова діяльність. Ви́ща нерво́ва дія́льність (ВНД) — сукупність різноманітних форм спільної діяльності кори півкуль великого мозку і підкіркових структур, яка забезпечує взаємодію цілісного організму із навколишнім середовищем (поведінку людини). Основи вчення про вищу нервову діяльність розробив І. П. Павлов. Вища нервова діяльність складається з 2 нервових процесів - збудження і гальмування. Процес збудження лежить в основі утворення та функціонування нових тимчасових зв'язків і позитивних умовних рефлексів. Однак якщо умовний подразник не підкріплюється безумовним, то умовний рефлекс згасає. Згасання відбувається на основі процесу гальмування.

Номер слайду 4

Формування умовного рефлексуа, б, в — рівні замикання;----тимчасовий зв'язок; Зц - зоровий центр;Хц - харчовий центр

Номер слайду 5

Основні закони вищої нервової діяльності1) утворення нових тимчасових зв'язків при підкріпленні нейтрального подразника безумовним;2) згасання тимчасових зв'язків при непідкріпленні умовного подразника безумовним;3) іррадіація і концентрація нервових процесів;4) взаємна індукція нервових процесів;5) формування складних динамічних систем рефлексів, так званих динамічних стереотипів.

Номер слайду 6

Збудження і гальмування НПIррадiацiя – це розповсюдження збудження з одного нервового центру на навколишнi. Iррадiацiя вiдбувається завдяки дивергенцiї. Максимальний ступiнь iррадiацiї – генералiзацiя, тобто охоплення збудженням практично всiєї ЦНС. Гальмування – це активний процес пригнічення або повного припинення збудження під впливом подразнення. Тобто це активний процес, коли одне збудження припиняє інше збудження і є наслідком конфлікту двох збуджень

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ВИСНОВКИ: Нейроанатомічним субстратом формування та згасання тимчасових зв'язків, диференціації та інтеграції подразників є кора великих півкуль головного мозку. В підкіркових відділах мозку знаходяться нервові центри найважливіших безумовних рефлексів, що складають основу формування умовного рефлексу. Підкіркові відділи забезпечують високий рівень активності нервових клітин кори головного мозку, створюючи тим самим необхідні умови для формування тимчасових зв'язків та їх диференціювання. Разом з тим функціонування підкіркових відділів мозку контролюється корою, яка стимулює і гальмує розвиток їх активності.

Номер слайду 9

Основні показники нервових процесів. Сила процесів характеризує здатність нейронів реагувати на сильні подразники. Рухливість процесів демонструє швидкість переходу клітин між станами збудження і гальмування. Врівноваженість указує на співвідношення за силою процесів збудження і гальмування.

Номер слайду 10

ІНСТИНКТИ ТВАРИНІнстинкти — це ланцюги послідовних безумовних рефлексів, які виникають у відповідь на певне подразнення і проявляються у формі автоматичної поведінки. Реалізація інстинктів здійснюється головним мозком.

Номер слайду 11

ІНСТИНКТИ ЛЮДИНИУлюдини є інстинкти і їх нараховують близько 50 Людьми керують три основні: інстинкт самозбереження, інстинкт продовження роду, інстинкт лідера.

Номер слайду 12

ІНСТИНКТИ ЛЮДИНИПроблема інстинктів у тому, що вони є спадковими програмами і далеко не завжди можуть бути корисними у зміненому середовищі життя. Крім того, саме спадковість інстинктів не дозволяє легко їх позбутися навіть у випадках, коли вони втратили своє значення.

Номер слайду 13

Сприйняття навколишнього світу суб’єктивним (індивідуалізованим).

Номер слайду 14

Взаємоузгодженість діяльності сенсорних систем. Сприйняття оточуючого світу здійснюється значною кількістю «щупалець нашого мозку». Проте наше сприйняття світу не є фрагментарним, ми сприймаємо його як єдине ціле, єдину барвисту картину. Таке сприйняття забезпечується узгодженою роботою всіх сенсорних систем. Органи чуття людини знаходяться в тісній і постійній взаємодії. Деякі сенсорні системи настільки тісно пов'язані між собою, що ми не завжди можемо їх розділити. Наприклад, повне смакове відчуття включає в себе спільну роботу смакових, нюхових, температурних і тактильних рецепторів. Тому ми погано відчуваємо смак їжі без запаху, дуже холодної або дуже гарячої, хрустка їжа смачніша за в'язку.

Номер слайду 15

Компенсаторне посилення сенсорних систем. Якщо з будь-якої причини, один або кілька аналізаторів не працює, то дія інших посилюється. Наприклад, у глухонімих людей кращий зір, а у людей, позбавлених зору та слуху, найкраще розвинена тактильна чутливість. Сліпоглухонімі люди за запахом можуть розрізняти людей, можуть «слухати» музику поверхнею тіла, уловлюючи вібрації повітря. Це доводить те, що пошкодження однієї сенсорної системи компенсується за рахунок інших.

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Вивчити § 8. Подразнення і вища нервова діяльність

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
930
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку