Презентація "Висміювання безпідставних претензій буржуа Журдена на аристократизм, інтелігентність і освіченість"

Про матеріал

Презентація із зарубіжної літератури для учнів 9 класу на тему "Висміювання безпідставних претензій буржуа Журдена на аристократизм, інтелігентність і освіченість"

Розум людський має свої

межі, тоді як глупота людська безмежна

О.Дюма-син, письменник

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Висміювання безпідставних претензій буржуа Журдена на аристократизм, інтелігентність і освіченість Виконала вчитель світової літератури БСШ№1 Карпова Каріна

Номер слайду 2

Розум людський має свої межі, тоді як глупота людська безмежна О.Дюма-син, письменник

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання 1.Жанр твору «Міщанин-шляхтич». 2. Збіднілий дворянин, що позичає гроші в головного героя твору. 3. І м’я дочки головного героя. 4. І м’я служниці. 5. І м’я слуги. 6. І м’я маркізи, до якої залицялись два герої твору. Ключове слово.

Номер слайду 4

Змалюйте образ головного героя п’єси, пана Журдена, кольорами. Які б кольори ви б обрали і чому?

Номер слайду 5

Характеристика образу пана Журдена

Номер слайду 6

Основний комізм образу Журдена полягає в тому, що, — втративши здоровий глузд і раціональні життєві орієнтири, він намагається потрапити до середовища, більш культурного та цивілізованого, але набагато гіршого і розбещенішого, ніж його власне. У прагненні стати дворянином Журден готовий навіть відмовитись від власної сім'ї. В образі Журдена Мольєр змальовує тип міщанина-багатія, який соромиться свого «ницого» походження і готовий на все, аби стати рівнею дворянам

Номер слайду 7

Образи дворян

Номер слайду 8

Образи графа Доранта і маркізи Дорімени яскраво засвідчують моральну ницість, лицемірство і продажність того зовні блискучого аристократичного світу, до якого прагне потрапити Журден Збіднілий дворянин Дорант за рахунок Журдена збирається влаштувати своє одруження з багатою маркізою Доріменою. Дорімена сприймає Журдена як кумедного дурника, але й сама виявляється обдуреною, адже, користуючись грошима Журдена, Дорант видає себе за багатого нареченого і Дорімена погоджується на шлюб із ним.

Номер слайду 9

Образи міщан і слуг Клеонт, Люсіль. Пані Журден

Номер слайду 10

Пані Журден типова представниця міщанського прошарку, дуже практична і сповнена рішучості відстоювати свої права Люсіль і Клеонт ідеальні позитивні герої. Люсіль — розумна й освічена дівчина; вона відкидає як недалекоглядні, наївні уявлення міщанського середовища, так і облудливу мораль аристократії. Клеонт також характеризується тверезим розумом, високими моральними переконаннями, твердістю духу, справжнім почуттям людської гідності. Образи слуг Ніколь і Ков'єля є своєрідною альтернативою представникам пихатої і чванливої дворянської знаті й недалекоглядного міщанства. В образах мольєрівських кмітливих слуг відчуваються доброзичливість і повага, які драматург незмінно виявляв до представників простого народу.

Номер слайду 11

Бесіда Хто пан Журден за походженням? Яких учителів наймає пан Журден? Навіщо йому це потрібно? Яка риса характеру пана Журдена є домінуючою? Які засоби використовує Журден, щоб стати дворянином? Чим ще, крім навчання, пан Журден намагається наслідувати дворян? Які риси характеру пана Журдена ви б відзначили?

Номер слайду 12

Закріплення вивченого матеріалу Складання таблиці «Риси вдачі пана Журдена» Негативні риси Позитивні риси 1.Приниження й плазування перед аристократами 1.Уміння рахувати гроші 2.Неосвіченість 2.Спостережливість (історія з кравцем) 3.Нерозсудливість 3.Наївність 4.Сліпа довіра 4.Розважливість(не лізе у бійку, намагається примирити ворогуючі сторони-сцена з учителем) 5.Зрада дружині 5.Щирість прагнень 6.Грубість 6.Несприйняття схоластичної освіти 7.Марнолюбство 7.Щира віра у шляхетність графа Доранта 8.Несправедливість 8.Любов до народної пісні 9.Жорстокість до власної доньки (заради титула ладен пожертвувати її щастям)

Номер слайду 13

Домашнє завдання Дібрати матеріал для характеристики Клеонта, графа Доранта, маркізи Дорімени,Люсіль, Ніколь, Ков’єль, пані Журден

ppt
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Ковбасенко Ю.І., Ковбасенко Л.В.)
Додано
27 липня 2018
Переглядів
5161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку