Презентація, виступ на педраду "Нестандартні домашні завдання"

Про матеріал
Презентація, виступ на педраду "Нестандартні домашні завдання,як засіб підвищення якості освіти"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Перевірити домашнє завдання можна наступними способами: викликати одного або декількох учнів до дошки і опитати по темі; провести фронтальний опитування в класі (опитування з місця); виконати аналогічне завдання; використовувати індивідуальні картки; провести вибіркову перевірку письмового завдання; провести самоперевірку або взаємоперевірку письмового завдання.

Номер слайду 12

Дискусія Для її проведення клас необхідно об'єднати у групи, кожна з яких буде виступати на захист своєї позиції або погляду на проблему. Одна точка зору може бути викладена в підручнику чи довіднику, а інша, відмінна від неї, може належати комусь з учнів або вчителю. В дискусії важливі міркування і аргументи учнів, а результатом її стане більш глибоке пізнання сутності вивченого явища.

Номер слайду 13

Питання автору (у формі інтерв'ю) Це незвичайний і дуже цікавий спосіб перевірки домашнього завдання. Вчитель пропонує дітям придумати кілька питань автору відкриття, винаходу, твору, щоб глибше пізнати його сенс. Відповідати на запитання можуть найбільш підготовлені учні, а на найскладніші з них - вчитель. Наприклад, при перевірці домашнього завдання з хімії можна адресувати питання Дмитру Івановичу Менделєєву, з фізики - Ісааку Нюьтону, з геометрії - Піфагору, з літератури - Тарасу Григоровичу Шевченко.

Номер слайду 14

Тематичний кросворд Багато дітей захоплюються розгадуванням кросвордів, проявляючи при цьому завидну завзятість. Щоб цікаво перевірити домашнє завдання, вчителю необхідно скласти кросворд за відповідною темою і запропонувати його учням. Особливо діти люблять інтерактивні кросворди, які можна розгадувати всім класом. Звірка з проектором Правильний варіант виконання домашнього завдання виводиться вчителем на екран проектора. Учні звіряються з ним, виправляють допущені помилки, отримуючи по ходу необхідні коментарі від вчителя або однокласників.

Номер слайду 15

Несподівані питання Завдання вчителя сформулювати запитання по-іншому, ніж у підручнику після параграфа. Якщо учень сумлінно підготувався до уроку, труднощів з відповіддю у нього не виникне, а певна різноманітність у процес перевірки буде внесена. Рецензія на усну відповідь Учням пропонується вислухати відповідь однокласника, підготувати і виступити з усною рецензією на неї (з урахуванням переваг та недоліків, внесенням доповнень та уточнень).

Номер слайду 16

Взаємна перевірка При перевірці письмового домашнього завдання з хімії, української або англійської мови, математики можна запропонувати учням обмінятися зошитами з сусідом по парті, перевірити виконання завдань, поставити оцінку і розповісти про допущені помилки, обговоривши спірні питання. Короткі письмові відповіді Замість усного опитування вчитель просить відповідати на нескладні питання по темі письмово. При цьому відповідь повинна складатися з двох-трьох слів. Таке завдання допомагає кращому засвоєнню учнями теоретичних знань.

Номер слайду 17

Рекомендації по організації усного опитування Перевірка домашнього завдання шляхом опитування учнів - традиційний і найбільш популярний спосіб. Нерідко його використовують, щоб знайти прогалини чи недоліки в знаннях, забуваючи про головне завдання опитування - підтримати учня, надати допомогу, навчити.

Номер слайду 18

Опитування-світлофор У нашому випадку в якості світлофора виступає довга картонна смужка червоного кольору з одного боку і зеленого - з іншого. Звернена до вчителя зелена сторона свідчить про готовність учня до відповіді на поставлене питання («Знаю!»), червона - про те, що учень не готовий відповісти («Не знаю!»). Якщо на питання базового рівня учень показує червону сторону, - це сигнал тривоги для вчителя. Це двійка, яку учень сам собі поставив. Можна задавати і творчі питання, при цьому червоний сигнал означає «Не хочу відповідати!», а зелений - «Хочу відповісти!».

Номер слайду 19

Солідарне опитування Якщо учень біля дошки не може впоратися із завданням, необхідно звернутися за допомогою до класу. Хто хоче допомогти? З тих, хто бажає надати допомогу, педагог вибирає найбільш сильного учня і пропонує йому пошепки дати підказку товаришеві. Як варіант - учень сам вибирає того, в чиєї допомоги він потребує, а вчитель дає тренеру 10-15 хвилин на підготовку. Взаємне опитування Педагог дає доручення трьом найбільш підготовленим учням провести опитування тих, хто підготувався на «відмінно», «добре» або «задовільно». Учень, записався в третю групу і успішно відповів в ній на питання, чи може ще раз спробувати свої сили.

Номер слайду 20

Програмоване опитування У цьому випадку учневі необхідно вибрати правильну відповідь з тих, які пропонує вчитель. Така форма роботи при усному опитуванні використовується рідко. І абсолютно марно. Адже в зіткненні різних думок учнів «плавиться» нерозуміння. Учитель може стати на захист невірної відповіді, щоб дати дітям можливість посперечатися. Тихе опитування Вчитель голосно розмовляє з одним або кількома учнями, а весь клас виконує інше завдання.

Номер слайду 21

Опитувальний ланцюжок Такий спосіб опитування рекомендується застосовувати для одержання розгорнутої і логічно зв'язної відповіді. При цьому один учень починає відповідь, вчитель в будь-якому місці жестом перериває його і пропонує продовжити думку іншому учневі. Лист «захисту» Створюється для непідготовлених учнів і знаходиться завжди в одному і тому ж місці. Учень, який не готовий до уроку, вписує своє прізвище в захисний лист і може бути впевнений, що його сьогодні не будуть питати. Завдання вчителя - тримати ситуацію під контролем.

ppt
Додав(-ла)
Тенінська Інна
Додано
17 березня 2019
Переглядів
1732
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку