Презентація Витоки річки Інгулець

Про матеріал

Презентація та географічий опис "Витоки річки Інгулець" – комплексна пам`ятка природи загальнодержавного значення в Україні. Верхів'я Інгульця є ландшафтним пограниччям між лісостепами та степами, яке поєднує риси і одних і інших. Площа 7,1 га.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Витоки річки Інгулець – комплексна пам`ятка природи загальнодержавного значення в Україні

Номер слайду 2

 Верхів’я Інгульця є ландшафтним пограниччям між лісостепами та степами, яке поєднує риси і одних і інших.  Площа 7,1 га

Номер слайду 3

Десять тисяч  років тому саме тут пролягала межа поширення найбільшого льодовика Європи, витворюючи зовсім поруч два абсолютно відмінні світи. Один формувався під товщею льодів, інший – вільно розвивався поруч з ним. 

Номер слайду 4

Дотепер ці краї наповнені найрізноманітнішими свідченнями того далекого періоду в історії природи й людства: специфічним набором гірських порід, багатими на форми рельєфами, чималими запасами підземних вод

Номер слайду 5

Територія, де знаходяться витоки річки Інгулець, розташована у Знам'янському районі Кіровоградської області, приблизно в трьох кілометрах на північ від села Топило.

Номер слайду 6

Ця територія являє собою систему, в одній із балок якої знаходяться джерела, що дають початок річці Інгулець (Інгулець – п’ята за величиною серед річок, що течуть Україною, і перша у нашій області. Загальна довжина річки 550 кілометрів, у межах області – 170 км.

Номер слайду 7

За фізико-географічним районуванням України територія, де починається річка Інгулець, належить до південної лісостепової області Придніпровської височини. Ця область характеризується досить густою річковою мережею.

Номер слайду 8

За характером географічних особливостей, ґрунтів, клімату та рослинного покриву досліджена територія належить до Тясминсько-Інгулецького фізико-географічного району, який знаходиться у східній частині області між Інгуло-Тясминським вододілом на заході і долиною Дніпра на північному сході.

Номер слайду 9

Частина, де бере початок річка Інгулець, характеризується досить розчленованим горбастим рельєфом із висотами 220-225 м . Балкова система є збереженим природним комплексом серед розораної навкруги території.

Номер слайду 10

Схили балок зайняті лучною рослинністю, на сухих верхівках схилів розміщуються луки із фрагментами типчаково-різнотравних степів, найпівденнішого сфагнового болота. Такі болота є досить звичайними у зволожених екотопах балки.

Номер слайду 11

Природоохоронний статус надано з метою охорони та збереження природного комплексу балкової мережі з численними джерелами, що дають початок річці Інгулець та місця зростання рідкісних і реліктових  видів рослин, серед яких кульбаба червоноплода,  гострокільник волосистий, а також астрагал шерстистоквітковий і хвощ великий, занесені до Червоної книги України .

Номер слайду 12

Зустрічаються також фрагменти деревної рослинності. Виявлені смуги із домінуванням в деревостані верби білої та окремі кущі верби попелястої.

Номер слайду 13

Враховуючи збереженість природного комплексу цієї балкової системи і його гідрологічну значущість, було створено пам'ятку природи загальнодержавного значення «Витоки річки Інгулець».

Номер слайду 14

pptx
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
2163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку