Презентація "Вивчення повісті Ульфа Старка “Петер і червоний птах”"

Про матеріал
Дану презентацію можна використати у 7 класі на уроці позакласного читання. У презентації використано матеріал, який дає можливість учням ознайомитися із творчістю Ульфа Старка та його відомим твором "Петер і червоний птах".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроків вивчення повісті Ульфа Старка “Петер і червоний птах” 7 клас

Номер слайду 2

Ульф Старк 12.07.1944 -13.06.2017 Шведський письменник, автор повістей, романів як для дорослих, так і для дітей. Написав близько 30 книг, які перекладені на 25 мов. Скандинавська Дитяча Книжкова премія ( 1998), спеціальний диплом журі Премії і Х.К. Андерсена. Його вважають спадкоємцем творчості А.Ліндгрен

Номер слайду 3

«Бо література – це справжні почуття…» "Я - дорослий, але всередині мене живе дитина. Усередині кожного дорослого є така дитина. Коли я читаю який-небудь текст, мій внутрішній дитина теж його сприймає. Коли я читаю Астрід Ліндгрен, я можу заплакати". (Ульф Старк) Твори : «Петер і червоний птах Петер і поросята» (1981 р.), «Чи вмієш ти свистіти, Йоганно?» (1992 р.), «Сикстен» (1992 р.), «Диваки і зануди» (1984 р.),

Номер слайду 4

Ульф Старк і Україна У квітні 2016 року за сприяння Посольства Швеції в Україні, Swedish Arts Council і Шведського інституту Ульфа Старка запросили до Києва як почесного гостя Дитячої програми Книжкового Арсеналу. Автор презентував свої твори «Чи вмієш ти свистати, Юганно?», «Диваки і зануди», які вийшли в українському перекладі у «Видавництві Старого Лева»

Номер слайду 5

Знайомство з героєм Петер Птіцінг – 10-ти річний хлопчик із робітничої родини. Проживає зі своєю сім’єю і місті Гроюнг в одному з тісних фабричних будиночків. Мрійник і фантазер, потрапляє в різні пригоди. Не любить вставати вранці і йти в школу. “Як усе-таки неприємно знати, що мусиш кожного дня, крім неділі, ставати рано-вранці, що так буде день у день, з року в рік, аж поки вийдеш на пенсію” (Петер)

Номер слайду 6

Родина Сім’я : батько Оскар, мама Єва, сестра Лотта. Батьки працюють на фабриці. Є ще дідусь, але він знаходиться в будинку для літніх людей. “Щоразу вони вставали в одну й ту пору, йшли на фабрику, робили там день при дні одне й те саме, потім верталися додому, дещо порали по хозяйству, балакали трохи між собою, дивилися телевізор і нарешті йшли спати.”

Номер слайду 7

Дружба Найкращий друг – Стаффан. Разом вони піклуються про порося на прізвисько Останній із могікан, дресирують його, влаштовують свято в будинку батьків, але все це перетворюється на справжній погром. “Я взяв душ, одкрутив кран з холодною водою й почав поливати розігріту спину Останнього могіканина. Тільки-но крижані струмені торкнулися його шкіри, він заверещав, як справжнісінька розлючена свиня. Потім сталося неймовірне … (Петер) “Деякі батьки люблять дитину лиш тоді, коли вона їм сліпо підкоряється” (Стаффан)

Номер слайду 8

Поради батькам Автор Стаффан

Номер слайду 9

Самотність “Я вже почав думати, що я в усьому винен, бо ще ніразу не змовчав їм. Вони кричали - і я кричав, вони грюкали дверима, так само робив і я. Мене друтала їхня роздратованість… ” (Петер) Петер хоче привернути до себе увагу батьків. Чому вони весь час кричать або не помічають своїх дітей? У них якісь проблеми? “Удома в нас ніхто вже більше не сміявся”

Номер слайду 10

Самотність Непорозуміння між сином і батьками призводить до втечі Петера з дому “ Людина завжди боїться, що її не зрозуміють. Тому вона або нічого не каже, або каже зовсім не те, що хотіла сказати. Ось виходить, що ніхто нікого не може зрозуміти. Тоді людина й зовсім відмовляється говорити, боячись налякати іншу людину, зробити їй боляче, або зіпсувати настрій”

Номер слайду 11

Пригоди Холод, голод, страх, відчай переживає Петер під час своїх пригод на лисячій фермі, на занедбаному цегельному заводі, під час втечі з ковбасником від поліцейських та інші. “Страх і біганина вимучили мене вкрай і вже сам чекав, коли вони мене наздоженуть, аби звільнитись хоча б від цього” (Петер) “Лисинята, яких ти, так би мовити, випусв на волю, зовсім тієї волі не потребують…., бо вони ніколи в житті не бачили лісу. Завдяки тобі вони помруть швидше і болісніше , ніж у клітці. І в цьому будеш винен ти” (Фермер)

Номер слайду 12

Пригоди на цегельному заводі Страх, відчай, каяття Відвідування біржі праці “Моя тривога неслась за мною як поліцейський нишпорка” Петер Вигадана історія Рудольфа Вальстрема Петер прикидається літнім чоловіком, наклеюючи штучні вуса і знову вигадує історію, щоб розчулити працівників біржі

Номер слайду 13

Лотта Справжні, щирі почуття

Номер слайду 14

Червоний птах Порозуміння, любов Дороговказ, порятунок

Номер слайду 15

Кульмінація повісті Відвертість Чому саме ковбаснику Петер відкривається, розповідає всю правду про себе? “Людина завжди повинна залишатися собою. Хочеш боротися за себе, то мусиш це робити” (Ковбасник)

Номер слайду 16

Щасливе повернення Головна цінність у житті – це сім’я, її підтримка і розуміння. “Ми, по-моєму, зрозуміли, чому ти втік. Ти відчув, що дратуєш нас, заважаєш нам. Правда ж? …Якби ти не втік, так би, напевно, все і тривало. А коли ти втік, нам довелося добряче замислитися. Чи не дивно, що замислюватись починаєш тільки тоді, коли припре? (Оскар) “Ти повинен пам’ятати, що ми тебе любимо і завжди любили, як би не вели себе” (Оскар)

Номер слайду 17

Запитання і завдання на закріплення Охарактеризуйте головного героя. Дайте власну оцінку його вчинкам. Що спонукало Петера до втечі з дому? Які пригоди довелося пережити хлопцю? Розкрийте символічне значення образу червоного птаха. У які моменти життя героя він з’являється? Яка причина хвороби Петера після повернення додому? Розкрийте символіку сну хворого хлопця. Хто з героїв повісті вам сподобався і чому? Визначте тему і ідею прочитаного твору. Домашнє завдання: Підготуйте виразний переказ уривку, що найбільш запам’ятався. Прочитайте і обговоріть разом з батьками “Поради для батька або матері” Стаффана. З якими ви погоджуєтесь, а з якими – ні? Напишіть твір мініатюру на тему “Людина завжди боїться, що її не зрозуміють”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чорноморець Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
26 березня 2019
Переглядів
8629
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку