Презентація «Виявлення та протидії домашньому насильству відносно дітей»

Про матеріал
Методична розробка у вигляді презентації для класних керівників «Виявлення та протидії домашньому насильству відносно дітей».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виявлення та протидії домашньому насильству відносно дітей

Номер слайду 2

Домашнє насильство – найбільш розповсюджена форма порушення правлюдини.лист МОН від 18.10.2018 No 1/635 «Щодо реалізації Закону України “Прозапобігання та протидію домашньому насильству” від 7 грудня 2017 року. No 2229».

Номер слайду 3

Домашнє насильство - це діяння (дії або бездіяльність) фізичногосексуальногопсихологічногоекономічного насильства що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Номер слайду 4

Види домашнього насильстваекономічне насильствопсихологічне насильство сексуальне насильство фізичне насильство

Номер слайду 5

Економічне насильство умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майнаумисне позбавлення коштів чи документів або можливості користуватися ними залишення без догляду чи піклуванняперешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітаціїзаборону працювати примушування до працізаборону навчатися

Номер слайду 6

Психологічне насильствословесні образи погрози, у тому числі щодо третіх осіб приниженняпереслідуваннязалякування інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи

Номер слайду 7

Сексуальне насильство будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згодистосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особоюінші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності;

Номер слайду 8

Фізичне насильстволяпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусаннянезаконне позбавлення волінанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкостізалишення в небезпеціненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя станізаподіяння смерті

Номер слайду 9

Загальні індикатори домашнього насильства. Страхи. Залучення дитини до конфлікту між батьками. Розчарування Виправдовування жорстокої поведінки. Почуття непотрібностіІзоляція. Суперечливі почуття щодо батьків

Номер слайду 10

Страхи. Страх може виявлятись різним чином: замкненість у собі пасивністьнасильницька поведінка.

Номер слайду 11

Зовнішні прояви поведінки. Родина, в якій практикується насильство, зовсім непередбачувана, вона лякає дитину, яка не знає, коли і за яких обставин відбудеться наступний спалах агресії. У результаті вразливість і відсутність контролю над ситуацією призводять до прояву впертості та мовчазливості або до агресивної поведінки. Нездатність виразити почуття вербально. Спостерігаючи за насильством в родині, діти можуть дійти висновку, що насильство є спосіб, яким доцільновирішувати конфлікти і проблеми.

Номер слайду 12

Залучення дитини до конфлікту між батьками. Відомо багато випадків, коли діти втягуються в боротьбу батьків. Вони хочуть зупинити потік насильства і конфліктів у родині. В результаті того, що діти так глибоко вкорінені в конфлікт сім’ї, їм важко відокремити свою індивідуальність від особистостей батьків. Захисник матері. Не є поодинокими випадками, коли дитина залучається в конфлікт сім’ї, намагаючись захистити матір, проти якої спрямований потік агресії.

Номер слайду 13

Розчарування Життя в сім’ї, де практикується насильство, супроводжується високим рівнем напруги. Діти переживають постійний стрес, тому часто засмучені, розчаровані, втрачають рівновагу навіть за найменших труднощів.

Номер слайду 14

Виправдовування жорстокої поведінки. Деякі матері, які не хочуть налаштовувати дітей проти своїх батьків, намагаються пояснити, знайти виправдання їхнім насильницьким діям.

Номер слайду 15

Почуття непотрібностіУ зв’язку з тим, що батьки багато сил та енергії віддають на подолання конфлікту, в них залишається мало часу та сил, щоб займатись дитиною. У дитини може виникнути почуття непотрібності, занедбаності. Такі думки можуть призвести навіть до спроб суїциду.

Номер слайду 16

Ізоляція. Здебільшого в сім’ях, де насильство застосовується як засіб виховання, такі факти не проговорюються відкрито. Деякі діти навіть вважають, що з ними не все в порядку, бо їх сім’я відрізняється від інших.

Номер слайду 17

Суперечливі почуття щодо батьків. Дитина, яка втікає з дому, або вилучається з сім’ї, нерідко відчуває сильні теплі почуття до батьків, захищає їх, намагається виправдати, незважаючи на те, що останні жахливо поводились із нею.

Номер слайду 18

Соціологічна анкета (автор: В. Г. Панок). Призначена для виявлення ставленнядорослих людей до проблеми насильстванад дітьми. Методика діагностики батьківськогоставлення (автори А. Варга, В. Столін)

Номер слайду 19

Не мовчи – і тобі допоможуть. Безкоштовна національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства:0 800 500 335 (зі стаціонарного) 116 123 (з мобільного)

Номер слайду 20

Телефонуй – і отримаєш психологічну допомогу У Новій Каховці та Каховському, Бериславському районах:073 138 59 81066 758 96 61 Понеділок-п’ятниця з 8.00 до 21.00

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Соловйова Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
27 травня 2021
Переглядів
2216
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку