Презентація "Візьму я в руки хліб духмяний"

Про матеріал
Всесвітній день хліба відзначається щорічно 16 жовтня. Корисна інформація, цікаві завданнь допоможуть у підготовці до уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Візьму я в руки хліб духмяний

Номер слайду 2

Візьму я в руки хліб духмяний,Він незвичайний, він святий. Ввібрав він пісню й працю в себе. Цей хліб рум’яний на століЙому до ніг вклонитись треба,Він скарб найбільший на землі.

Номер слайду 3

Привіт! Я – Хлібчик. Чи задумувалися ви коли-небудь, який шлях проходить хліб, перш ніж потрапити на наш стіл? Сьогодні ми з вами про це і дізнаємося. Я вам все розкажу.

Номер слайду 4

Кожний буханчик хліба містить у собі тяжку працю, вкладену у нього тисячами людських рук. Ра­ніше люди взагалі все робили на полі руками, тому кожна хлібинка вважалася святою. Зараз людську працю полегшили спеціальні машини, які допомагають збирати та обробляти пшеницю.

Номер слайду 5

Дорога хліба до нашого столу починається з маленького зернят­ка. Його запасають з осені, а навесні висівають у пухку землю. Завдяки теплому сонячному промінню і волозі, що накопичувалася під час танення снігу, невдовзі з’являються зелені паростки. Вони ще зовсім маленькі, але день за днем стають все більші й міцніші. Всіма своїми силами колоски тягнуться угору, до сонця.

Номер слайду 6

Весною поля стоять зелені, однак із приходом літа вони зміню­ють барву на жовту. Безкрайні океани золотистої пшениці!

Номер слайду 7

Люди пильно стежать за тим, як зростає хліб, і у випадку потре­би допомагають йому: знищують шкідників, поливають, якщо дов­го нема дощу. У серпні колосся наливається і під вагою своїх зерен схиляється додолу. І ось настає страдна пора.

Номер слайду 8

З раннього ранку до пізнього вечора працюють комбайни, скошуючи пшеницю. Хліб треба швидко зібрати, бо він може перестояти та осипатись. Тоді весь урожай дістанеться польовим мишам та птахам! Зкошене колосся комбайни обмолочують, щоб видобути зернятка. А зерно на млинах перемелюють на борошно.

Номер слайду 9

Тепер за справу беруться пекарі. Вони замішують тісто і в ве­ликих печах випікають хліб. Ще гарячим його розвозять по мага­зинах, де ми і купуємо його.

Номер слайду 10

Нарешті хліб перед нами — пухкий, теплий, з рум’яною скорин­кою. Довгий шлях пройшов він від поля до столу, багато людських рук дбали про нього. І тим смачнішим він стає для нас!

Номер слайду 11

Номер слайду 12

З ІСТОРІЇ…Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно зі науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, готувалися з крупи і води й випікалися на розпеченому камінні.

Номер слайду 13

З ІСТОРІЇ… Вважається, що перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті. І вже тоді хліб вважався годувальником і асоціювався з сонцем. І навіть позначався з ним (в ранній писемності) одним символом – кругом з крапкою в центрі.

Номер слайду 14

З ІСТОРІЇ…Причому в старовину білий хліб вживали в основному люди з вищого стану, а чорний і сірий (через колір) хліб вважався їжею бідноти. Лише у 20 столітті люди дізнались про користь і поживності житнього та зернового хліба, тому він став користуватися більшою популярністю.

Номер слайду 15

З ІСТОРІЇ…Наші бабусі дуже трепетно ​​і з благоговінням ставилися до випічки хліба. Цей процес вважався таїнством і був дійсно складною справою. Перед замісом тесту господиня обов’язково молилася і взагалі підходила до процесу вимішування тесту в хорошому настрої, наспівуючи душевні пісні.

Номер слайду 16

Загадки розгадай – слово прочитай!

Номер слайду 17

Загадки розгадай – слово прочитай!Кінь сталевий. Вівса не просить,Але оре і косить.

Номер слайду 18

Загадки розгадай – слово прочитай!Що за хліб такий святковий. На рушник вмостився новий?

Номер слайду 19

Загадки розгадай – слово прочитай!Був зерном він у землі,Став із сіллю на столі. З ним їсти ми сідаємо,І гостей стрічаємо.

Номер слайду 20

Загадки розгадай – слово прочитай!З мене печуть ватрушки. І оладки та млинці. Якщо робите тісто, Покласти мене потрібно.

Номер слайду 21

Загадки розгадай – слово прочитай!Буває пісочне, дріжджове, листкове, заварне.

Номер слайду 22

Загадки розгадай – слово прочитай!Людина, яка займається хліборобством.

Номер слайду 23

Загадки розгадай – слово прочитай!По полю бродить,Зерно молотить,Жне, косить –Хліба не просить.

Номер слайду 24

Загадки розгадай – слово прочитай!Т Р А К Т О РК О Р О В А ЙХ Л І ББ О Р О Ш Н ОТ І С Т ОХ Л І Б О Р О БК О М Б А Й Н

Номер слайду 25

ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ З ХЛІБОМ

Номер слайду 26

ПРИСЛІВ’Я ПРО ХЛІБДе хліб і вода, Без хліба. Без солі не смачно, Щоб хліб мати,треба добре працювати.а без хліба не ситно.нема обіду.там нема голода.

Номер слайду 27

СЕНКАН«ХЛІБ»

Номер слайду 28

Ось і закінчилася моя розповідь! Пам’ятайте завжди - «ХЛІБ УСЬОМУ ГОЛОВА»

Номер слайду 29

https://hlibnastil.blogspot.com/https://virshi.com.ua/kyrylo-daczuk-vizmu-ya-v-ruky-hlib-duhmyanyj/https://dovidka.biz.ua/zagadki-pro-transport-ukrayinskoyu-movoyu/#google_vignettehttps://www.youtube.com/watch?v=h. Mcw. WCr. Iu_Ehttps://www.youtube.com/watch?v=_Rg. At. YGm. SZkhttps://dovidka.biz.ua/zagadki-pro-yizhu-na-ukrayinskiy-movi/ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА»http://feb.tsatu.edu.ua/vsesvitnij-den-hliba/

pptx
Додано
11 жовтня
Переглядів
103
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку