Презентація "Визначаємо час дієслова"

Про матеріал
Українська мова 3 клас О. Іщенко Мета: розширити уявлення про часи дієслова; вчити визначати час дієслів, змінювати дієслова за часами та числами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

До підручника «Українська мова та читання. 3 клас» (О. Л. Іщенко, А. Ю. Іщенко). Видавництво «Літера». © Іщенко О. Л., 2020 Визначаємо час дієслова

Номер слайду 2

18 квітня. Дистанційна робота. Ббба ндуко бзабандуракобза

Номер слайду 3

Козаки з кобзою. 18 століття. Бандурка (мамаєва кобза)Віктор  Шаталін. Пісня бандуриста. Розгляньте репродукції картин

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Уривок із спогадів Івана Розсолоди, які ілюструють роль музики в житті запорожців: Після люльки найбільш усього вони любили музику. Оце було як соберуться та як уріжуть, так і самі танцують, і земля танцює, і ліс, і вода танцює. Уже протів їх ніхто в світі не витанцює. Увесь день музики будуть грати, і весь день запорожці будуть танцювати. А як перестане музика, то вони й самі танцюють. Оце візьмуть два чоловіка в руки ослон, один за один край, а другій за другій край, постановляться друг протів друга та так і танцюють. Шо за втішний народ був!– Прямо шо втішний! На чем же вони грали?– На всякій усячині: на ваганах, на ріллях [лірі], на басах, на цимбалах, на сопілках, на свистунах, на скрибках, на кобзах, на козах, – на чім попало, на тім і грають.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Відмінність між кобзою і бандурою. Кобза має серед своїх родичiв лютню, гiтару та iншi струннi щипковi iнструменти, на грифi яких струни ПРИТИСКАЮТЬСЯ. Тому кобзу можна легко відрізнити за наявністю накладки на грифі − з ладами чи без ладів.

Номер слайду 8

Натомість гриф бандури не має додаткових нашарувань. Тож і тримають цi два iнструменти по-рiзному: кобзу трохи навскiс, як гiтару, а народну бандуру – вертикально, притиснувши до грудей i граючи по всiх струнах обома руками.

Номер слайду 9

Виразне читання і обговорення вірша. Вправа 1 с. 79.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Бандура. Сестра кобзи. Весела

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вправа 3 підручника. Випишіть по одному дієслову минулого, теперішнього і майбутнього часу (напр., знає, бувала, розповість).

Номер слайду 14

Домашнє завдання. С. 79 вправа 6

pptx
Додано
17 квітня 2022
Переглядів
567
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку