Презентація "Визначення часу"

Про матеріал
Матеріал розрахований для викладання астрономії в 11 класі. Презентація для розширення світогляду.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Астрономія“Визначення часу”Підготувала: алла Макогон

Номер слайду 2

Час — одне з основних понять фізики і філософії, одна з координат простору-часу, вздовж якого протягнуті світові лінії фізичних (матеріальних) тіл.

Номер слайду 3

Астрономічний час — час за астрономічними шкалами часу, який визначається обертанням Землі навколо своєї осі або навколо Сонця.

Номер слайду 4

Середнє значення доводиться використовувати, оскільки протягом року тривалість сонячної доби дещо коливається. Це пов'я зано з тим, що Земля обертається навколо Сонця не по колу, а по еліпсу і швидкість її руху при цьому трохи змінюється. Це й спричиняє незначні нерівномірності у видимому русі Сонця по екліптиці протягом року.

Номер слайду 5

Сонячний час — система відліку часу, в якій як основна одиниця прийнятий інтервал (сонячна доба) між двома послідовними верхніми (або нижніми) кульмінаціями Сонця.

Номер слайду 6

Зоряний час, s — часовий кут точки весняного рівнодення. Зоряний час використовується астрономами, щоб визначити, куди треба спрямувати телескоп, щоб побачити потрібний об'єкт. Зоряна доба — період обертання Землі навколо власної осі в інерційній системі відліку, за яку зазвичай приймають систему відліку, пов'язану з віддаленими зорями. На 2000-й рік зоряна доба на Землі дорівнює 23год56хв4,090530833с = 86164,090530833 с

Номер слайду 7

Зоряний годинник

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Зміна пір року на Землі зумовлена її рухом навколо Сонця та нахилом земної осі до площини екліптики під кутом 66,5°. Для населення помірних широт є звичними певні ритмічні зміни в навколишній природі, які повторюються з року в рік і які називають порами року.

Номер слайду 10

Для «зберігання» точного часу нині використовують спеціальний атомний годинник, хід якого контролюється коливальними процесами в атомах, що відбуваються зі сталою частотою. Годинники деяких обсерваторій звіряють за сигналами атомного часу. Порівняння часу, який визначається за атомним годинником і за видимим рухом зір, дає змогу дослідити нерівномірності обертання Землі.

Номер слайду 11

Джерела:

Номер слайду 12

Дякую за увагу !!!

pptx
До підручника
Астрономія (рівень стандарту) 11 клас (Головко М.В., Коваль В.С., Крячко І.П.)
Додано
13 червня 2022
Переглядів
1256
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку